LATEST NEWS

- News from the industry

Nordens största kollegium

Har fått ett nytt arkitektoniskt uttryckt
På andra sidan Öresundsbron hittar du ett helt unikt och historiskt kollegium i form av Öresundskollegiet. Genom åren har de 1024 bostäderna varit det första hemmet för många studenter som varje år kommer till Köpenhamn. Med sin långa historia uppstod ett behov av att byta ut kollegiets 1600 fönster och dörrar – och arkitekterna bakom projektet hade inga tvivel om vilka de skulle kontakta.

Efter en kort resa över Öresundsbron hamnar du snart i den danska stadsdelen Amager, som präglas av sin stora arkitektoniska mångfald. En av byggnaderna som bidrar till just detta är Öresundskollegiet, som med sina 1024 studentrum gör det till Nordens största kollegium. Men med 50 år på nacken uppstod ett behov av förnyelse.

Efter två år är renoveringen nu klar och en av de största uppgifterna var att byta ut 1600 fönster och dörrar. En renovering som denna kräver noggrann förberedelse och research inom en rad olika områden. I detta fall var dock fönstersystemet inte ett sådant område.

- Vi tänkte genast på ett system som VELFAC 200 för projektet. Det har en bra struktur så att man sparar mycket bredd i karmen och ökar glasytan. Samtidigt har vi haft en dialog med VELFAC angående spröjs – och med dem har vi lyckats uttrycka fönstrets funktion med dubbel- och enkelspröjs inom ramarna, säger Thomas Wille-Garvin, partner och arkitekt MAA hos Mole Arkitekter.

En önskan om mer modernitet
I processen har det varit viktigt för Mole Arkitekter att kunna behålla fönsterelementens stil men samtidigt också hitta en ny tolkning av kollegiets uttryck. I det sammanhanget pekar han på att byggnadens ålder och önskan om modernitet banade vägen för fönstren.

- För oss har det varit viktigt att behålla den kvadratiska uppdelningen av fönstret samtidigt som det återstående uttrycket fick en ny tolkning. Med hjälp från VELFAC har vi kunnat lösa det, säger Thomas Wille-Garvin och fortsätter:

- Det fanns en önskan om något mer modernt. När byggnaderna byggdes var det naturligtvis helt ny betong. Idag är den patinerad och har ett helt annat uttryck. Därför hade fönstren möjligheten att skapa nya och rena linjer. Det har de gjort – och mer därtill. De har stramat upp hela kollegiets yttre och gett det ett nytt arkitektoniskt uttryck.

Låt dagsljuset strömma in
Studentrummen på Öresundskollegiet varierar från 19 till 44 kvadratmeter. Därför var det helt avgörande att man utnyttjade all plats för att skapa så bra ljusinsläpp som möjligt för de boende. Resultatet blev en förbättrad upplevelse av att vistas i rummen, enligt Mole Arkitekter.

- Då vi skulle arbeta med små rum ned till 19 kvadratmeter var det avgörande att optimera ljusinsläppet och inomhusklimatet. Fönstrens smala ramar ser till att bjuda in så mycket ljus som möjligt – och det stora fönsterpartiet gör ventilation till en lek, säger Thomas Wille-Garvin och avslutar:

- De gamla fönstren gick ned till golvet bakom elementet men inte ända upp till taket, vilket skapade en mörk zon. Det har vi ändrat på nu, eftersom fönstren börjar ovanför elementet och går ända upp till taket. Det har gjort en enorm skillnad i samtliga rum, inte minst i de minsta av dem. Man märker ljusskillnaden direkt.

Öresundskollegiet är en del av bostadsorganisationen PAB och det är FA09 som administrerar bostäderna.

LATEST NEWS

- News from the industry
6/18/2024
Förstå hur chip packaging fungerarSKF satsar på framtidens operatörerEuropas nya generation rymdraket Ariane 6Genomförandebeslut på platsVälkommen på exklusiv förhandsvisning
6/17/2024
Framtidens robotikABB, DHL och Scania i samarbeteRamström levererar förnybara miljöoljorSvårare att få företagslån Sanktioner kan vara en utmaning
6/14/2024
Vollenweider Entre­prenad AB drar full nytta Kompakta och okapslade motion controllersPonsses nya lösningarFinja Betong tar emot förnyat certifikatTre nya partners på Delphis kontor
6/13/2024
Enklare och effektivare TIG-svetsningKalorimetrisk flödesgivare med displayFulltaliga utbildningarFokus på hållbarhet och låg energiförbrukning GodEl & 1KOMMA5° lans­erar solcellssamarbete
6/12/2024
Hjälper till att förbättra industriella pumparsonnen i nytt partnerskap med Tibber Sigtunaskolans nya belysning sparar energi STRATO lanserar ny hemsidebyggarePax8:s nya marknads­plats använder AI