LATEST NEWS

- News from the industry

Nära målet att bli ett digitaliserat byggbolag

Största vinsten är ett ökat förtroendekapital
2023 ska småländska Gärahovs Bygg AB vara digitaliserat. Det målet sattes redan 2019 av företagsledningen med VD och grundaren Per Larsson i spetsen. Han ser ny teknik som ett stort hjälpmedel för att få bättre kontroll och högre kvalitet på verksamheten och därmed också en ökad lönsamhet.

- Detta är en stor förändring och utmaning att driva igenom och ska vi nå vårt mål här måste ledningen vara drivande. Det ger en viktig signal i organisationen när ledningen har denna fråga högt på agendan, säger Per Larsson.

Engagemang en förutsättning

Att VD tydligt visade vägen har skapat ett stort engagemang hos alla i organisationen. Och engagemang är en förutsättning för att lyckas i praktiken. Det menar Robert Axell, digitaliseringsansvarig Gärahovs Bygg.

- Per var tidigt ute med att sätta höga mål. Att ett sådant initiativ kommer från ledningen har skapat ett stort engagemang. Den viktiga Gärahovsandan som genomsyrar allt vi gör är också en förutsättning. Alla från snickare till ekonomiavdelningen är delaktiga, kreativa och har förslag till lösningar. Sedan finns det alltid några som behöver lite längre tid på sig och det får vi också ha respekt för, säger Robert Axell.

Från papper till surfplatta

Byggbranschen är enligt honom extremt konservativ med många starka viljor i kombination med en stor yrkesstolthet och gamla hantverkstraditioner. Att bryta ny mark från blyertspenna och papperslappar till surfplattor på bara några år är självklart en stor utmaning. Ett kvitto på att Gärahov har lyckats med sina digitaliseringsmål visar resultatet av olika mätningar i branschspecifika barometrar.

- Vi ligger långt fram i digitalisering jämfört med bolag i vår storlek. Större bolag ligger långt fram, men det som gör oss unika är att vi arbetar mer med att hela organisationen skall jobba på samma sätt, medan andra större byggbolag låter projekten själva bestämma vissa digitala verktyg, säger Robert Axell.

Ordning och struktur viktigt

Vad är då receptet och hemligheten bakom att lyckas genomföra en digitaliseringsprocess i den konservativa byggbranschen? Enligt Robert Axell handlar det om flera saker: Att hela verksamheten omfattas av förändringsarbetet samt att Gärahovs Bygg har utvecklat ett eget digitalt verktyg Opus, som används av samtliga anställda på alla avdelningar. Men den viktigaste faktorn är att ha ordning och struktur i organisationen från början.

- Det handlar inte om att köpa in en mängd programvaror och bara köra i gång. Det viktigaste är att ha väl genomarbetade rutiner från början, annars blir det som på 80-talet när alla skulle ha IT. Vi gör samma arbete idag som tidigare oavsett om det sker på en skärm eller på papper, säger Robert Axell.

Opus - ett egenutvecklat verktyg

En central roll i Gärahovs digitaliseringsresa spelar Opus, ett egenutvecklat digitalt verktyg, en kalkylerings-app. Från början var det ett digitalt anteckningsblock, idag har det utvecklats till ett projektstyrningsverktyg. Namnet Opus, som betyder arbete på latin, kom Robert själv på.

- Tidigare sprang alla runt med olika anteckningsböcker och vi började fundera på hur vi skulle kunna skapa ett enhetligt system att använda redan i projekteringen tillsammans med beställaren där alla skulle ha insyn. Vi ville ha ett digitalt anteckningsblock och på den vägen började vi utveckla Opus. Styrkan med Opus är dels att det är egenutvecklat och därmed unikt och skräddarsytt samt att det är så brett, alla i organisationen har insyn och använder det oavsett vad man jobbar med, säger Robert Axell.

All information samlad

Idag sköts i princip allt i Opus och all relevant information om olika projekt finns samlade här i en projektportal där även alla ritningar är digitala. Här kan både samarbetspartners och anställda logga in och stämma av allt från tidsplaner till olika beställningar. Opus har också underlättat stort för den viktiga eftermarknaden med alla garantiärenden som kan följas upp snabbt och smidigt med total transparens.

Som nyanställd på Gärahovs Bygg får du alltid en länk med inloggning till portalen redan innan du börjar jobba. Här serveras du sedan allt du behöver veta om företaget och får all information om hur den första tiden kommer att se ut. Det ger en trygghet och en välkomnande vi-känsla redan från början.

Största vinsten - ökat förtroende

För Gärahovs Bygg har syftet med digitaliseringsresan hela tiden varit att öka förtroendekapitalet långsiktigt och hållbart, även om den tidsbesparande vinsten genom effektiviseringen självklart också spelar in.

- Det viktiga är att skapa ett större förtroendekapital hos våra kunder. Genom att visa att vi är transparenta skapar vi ett förtroende och signalerar att vi är ett byggbolag som inte försöker luras. Så den största vinsten med vår digitalisering är ett ökat förtroende. För att förstärka detta har vi skapat begreppet att jobba RÄTT, det står för riskeliminering, ärlighet, tidsoptimering och att vi ska vara trevliga. Att vara trevliga mot varandra ute på en arbetsplats är oerhört viktigt för oss, säger Robert Axell.

Digitalisering en ISO-standard

Han ser också vinsterna med att digitalisera byggbranschen i ett större samhällsbyggnadsperspektiv. Och på önskelistan står en ISO-standard även för digitaliseringen som en viktig kvalitetssäkring.

- Ser man till hela samhällsbyggnadsprocessen är digitaliseringen ett sätt att kvalitetssäkra och bygga hållbart för framtiden och få bukt med den stora utmaningen kring klimatpåverkan. Tänk om det funnits en ISO-standard även för digitalisering. Om de här programmen hade kunnat prata med varandra skulle många bolag kunna jobba likvärdigt i samma system, säger Robert Axell.

Finns det då inga risker med att övergå 100 procent till ett digitaliserat byggbolag?

- Vi är ju extremt beroende av uppkoppling, när det väl kraschar stannar hela företaget trots ett stabilt system. Sedan har vi ju datasäkerheten och farorna som finns där. Och kanske att man tappar lite av yrket. Genom att digitalisera bort hantverket så finns det risk att man glömmer bort lite av all den erfarenheten som finns i branschen. Men jag tror absolut att man kan behålla båda genom en bra balans.

2023 är inte långt borta. Och frågan är hur det ser ut då, om det högt satta digitaliseringsmålet för Gärahovs Bygg kommer att vara något.

- Vi har kommit långt i processen och den största utmaningen har vi lagt bakom oss, den att få med hela organisationen i förändringsarbetet. Sedan är det självklart mycket arbete kvar och vi vidareutvecklar ständigt Opus med nya funktioner. Men absolut så kommer vi att nå målet att vara ett digitaliserat byggbolag 2023, säger Robert Axell, digitaliseringsansvarig Gärahovs Bygg.

LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2022
Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
9/19/2022
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
9/16/2022
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
9/15/2022
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security Alliance