Ad

LATEST NEWS

- News from the industry

MSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varor

Riksdagen beslutade den 9 juni om förändringar i lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE).
Förändringen innebär en skärpt kontroll av personer som arbetar i eller har inflytande över verksamheter som hanterar explosiva varor. MSB och kommunerna får i uppdrag att lämplighetspröva dessa personer.

Till följd av lagändringen har regeringen även beslutat att genomföra ändringar i förordningen om brandfarliga och explosiva varor (FBE). En stor del av förändringen innebär att verksamheter som hanterar explosiva varor behöver anmäla in personer som deltar i verksamheten och få dem lämplighetsprövade.

- MSB kommer att pröva i fråga om lämplighet, och med stöd av yttrande från Polismyndigheten ta beslut om godkännande eller avslag, säger Ann-Sofie Eriksson, chef på enheten för hantering av explosiva varor på MSB.

Hon fortsätter:

- Personerna behöver vara godkända av tillståndsmyndigheterna för att kunna fortsätta sitt arbete. Genom att vi får en ökad kontroll över personer som hanterar explosiva varor minskar också risken för att sprängämnen hamnar i orätta händer.

De nya reglerna i LBE och FBE träder i kraft den 1 augusti 2021 med en övergångsperiod på sex månader då verksamheter med befintliga tillstånd ska anmäla samtliga deltagare. MSB och kommunerna som tillståndsmyndigheter ska med hjälp av yttrande från Polismyndigheten under denna tid genomföra prövning av personerna och meddela godkännande eller avslag. En omprövning enligt de nya reglerna kommer även att göras av föreståndare som sedan tidigare är godkända i dessa verksamheter.

Från och med den 1 februari 2022 måste deltagare vara godkända av tillståndsmyndigheten för att få delta i verksamhet med explosiva varor.

Flera uppdrag för att minska illegala sprängningar

De senaste åren har det skett en kraftig ökning av antalet bombdåd med civila sprängämnen. Regeringen hoppas på att en förändring i lag och förordning kan bidra till att bromsa utvecklingen och minska risken för att sprängämnen kommer i orätta händer.

Utöver ändringar i lag och förordning fick MSB under 2020 flera regeringsuppdrag i syfte att stärka samhällets förmåga att bekämpa illegala sprängningar och minska den illegala användningen av sprängämnen och tillverkning av hemgjorda bomber.

Regeringsuppdragen som MSB fick 2020:

• Uppdrag att analysera och föreslå åtgärder för att utveckla stödet till kommunerna i arbetet med tillstånd och tillsyn enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor (slutredovisades 18 december 2020).

• Uppdrag att inrätta och ansvara för ett nationellt forum för sprängämnessäkerhet (redovisades 30 april 2021).

• Uppdrag att se över tillgängliga metoder för märkning av explosiva varor för civilt bruk som möjliggör identifikation, som inte kan avlägsnas och som om möjligt även finns kvar/kan spåras efter detonation (Slutredovisas i slutet av juni 2021).

• Uppdrag att tillsammans med Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Tullverket, Försvarsmakten och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) kraftsamla för att motverka problematiken med illegala sprängningar i samhället. I uppdraget ingår bland annat att stärka samverkan mellan myndigheter, att förbättra kontroller och inspektioner, att undersöka om systemet för civil användning kan förbättras samt att förhindra illegal tillverkning och införsel av explosiva varor (slutredovisas 30 november 2021).

Skärpt kontroll över explosiva varor (msb.se)

Regeringen beslutar om nya regler som ska motverka illegal användning av sprängmedel och explosiva varor - Regeringen.se

LATEST NEWS

- News from the industry
9/14/2021
Stora värden med nationella yrkesprofiler och validering på VakineComExpo – ny mässa för framtidens elektrifierade nyttofordonWebinarium ska sätta jämställdhet på byggbranschens agendaHultafors lanserar Digitalt minivattenpass med BluetoothAlfa Laval och Wayout utvecklar mikrofabriker för hållbar vatten- och dryckesförsörjningNy räckviddsprestation för E-WAY: 543 km på en fulladdningHögre kapacitet och precision med enkelaxelNy allt-i-ett-lösning för maximal säkerhetSolceller startklara på Campus Solna
9/13/2021
Hexagon lanserar plattform som ökar den autonoma kvalitetsgarantin för Industry 4.0.Effektiv drivtransmission med norelems kilremssystemOKQ8 först i Sverige med att sälja förnybar bensinRobotar viktig del av lösningen vid framtida pandemierHydroscand lanserar två nya spiralslangar för fordonNy metod möjliggör detaljstudier av mänskliga organ i 3DD-Link presenterar trådlösa accesspunkter för avstånd upp till 20 kmBred samverkan krävs för en trygg cementförsörjningSmåblock och digitalisering resulterar i billigare husPeab bygger produktions­anläggning i SeinäjokiVi har öppnat i trollhättan!Eitech ansvarar för elteknik i utbyggnad av laboratorier på sjukhuset i LundHCL Technologies presenterar tillgängligheten av en GLAM-lösning på Microsoft Azure Marketplace
9/10/2021
Solid leverantör till en expansiv byggindustriMultiline – Effektiv och flexibel materialhanteringLecsa Mekan – växer på flera hållÅrets plåtslagare gillar tekniskt avancerade uppdragUtech blev valet när Rototilt etablerar sig i PolenSSG lanserar SSG Safety Culture – En kurs om hållbar säkerhetskulturParkers nya slang för ultrahögt tryck förlänger livscykeln vid användning av vattenstrålarReturbagen bidrar till ökad återvinning av byggavfallNy branschstandard för elbilarVarner expanderar sitt distributionslager och Inhouse Tech är med igen!Bjelin tar produktionen av trägolv till en ny nivå
9/9/2021
Koncernsynergier ger globala leveranser till elbilstillverkareTeleskoplastare – ett perfekt val för skidanläggningenMycket prestanda i litet format – poc datorserie från neousysFramtiden är härTingstad Rörinstallationer får Higabs EntreprenörsprisNy tjänst från Greenely gör det billigare att köra elbilVindskyddsskivan Glasroc X Storm tillverkas på Gyproc i BålstaBalanserade godsflöden öppnar vägar för svensk exportNovedo förvärvar VE Sten AB samt Valter Eklund Stenentreprenader ABRedClean lanserar tvättsystem för rengöring av komponenter till elfordon
9/8/2021
SFDA – Smidigt bakterie­filter med hög reningsgradSchneider Electric lanserar nästa generation motor­startare i serien TeSys Deca ABB presenterar banbrytande ABB Ability™ eMine för snabb övergång till helt eldrivna gruvorMöjlighet till miljardvinster tack vare ökad “reshoring”, visar ny rapport Vi kundanpassar din tryckknappslådaSnart tar tusentals robotar över 100,000 svenska jobbNy serie fordonskopplingar hos HydroscandKraftringen erbjuder lokalproducerad el från Örtoftaverket i EslövProjektstart för bioflyg­bränsle av skogsrester vid SandviksverketFortum och Uniper inleder samarbete inom nedmontering och rivning av kärnkraftPeab Asfalt asfalterar med 97,6% återvunnen asfaltEmballator lanserar monotub i 100% aluminiumGratis startpaket till UF – unga företagareParker Hannifin presenterar ett nytt 2-dagars online­evenemang om olja och gasUtan kvinnor stannar industrinCamptoo slår sig samman med konkurrenten Out2Camp för fortsatt tillväxt i SverigeRejlers hjälper Gävle Energi i unikt fjärrvärmeprojektTillgänglighet byggs in i verktyg för redaktörer
9/7/2021
Den minsta ytmonterade plinten från Sauro