LATEST NEWS

- News from the industry

Miljondonation till forskartjänst

Inom elektroniska mediciner
Stig Wadströms stiftelse donerar cirka tio miljoner kronor till Linköpings universitet. Donationen ska finansiera en forskartjänst inom elektronisk medicin. Forskaren som fått tjänsten är Xenofon Strakosas vid Laboratoriet för organisk elektronik i Norrköping.

– Jag är väldigt tacksam för den här donationen. Det öppnar många möjligheter, både för mig och de andra i forskargruppen. Vi jobbar med genombrottsforskning och vi kommer kunna lösa många svåra problem, säger Xenofon Strakosas, biträdande universitetslektor vid Linköpings universitet.

Donationen på cirka tio miljoner kronor över fem år kommer från Stig Wadströms stiftelse i Norrköping. Stiftelsens ändamål är att främja forskning, vetenskapliga framsteg samt utbildning så att det på en lokal och nationell nivå främjar Sverige.

– Det känns bra i hjärtat att vi kan stötta lokal forskning som dessutom ligger i absoluta framkant. Elektroniska mediciner är otroligt intressant och lovande och något vi vill vara med och stötta långsiktigt. Kan donationen bidra till ett genombrott hade det varit helt underbart, säger Robert Willén, styrelseordförande i Stig Wadströms stiftelse.

Elektroniska mediciner handlar i stora drag om att behandla olika nervsjukdomar med hjälp av så kallad organisk elektronik. I början av 2023 lyckades Xenofon Strakosas och hans kollegor få mjuka elektroder att växa i levande vävnad med hjälp av en injicerbar gel som blir ledande när den kommer i kontakt med särskilda ämnen i kroppen. Det långsiktiga målet är tillverkning av helt integrerade elektroniska kretsar i levande organismer utan större kirurgiska ingrepp.

Att koppla elektronik till biologisk vävnad är viktigt bland annat för att förstå komplexa biologiska funktioner, bekämpa sjukdomar i hjärnan och utveckla framtida gränssnitt mellan människa och maskin.

– Vissa sjukdomar i hjärnan är svårbehandlade. Med vår lösning hoppas vi kunna både övervaka och behandla vissa sjukdomar. Det är en möjlighet att överträffa dagens moderna implantat och donationen hjälper hos på vägen, säger Xenofon Strakosas.

Kontakt
Xenofon Strakosas, biträdande universitetslektor, xenofon.strakosas@liu.se, 011-36 30 70

Kristina Lyngenberg, LiU Donation, kristina.lyngenberg@liu.se, 011-36 34 25

LATEST NEWS

- News from the industry
5/15/2024
Jordfelsbrytare uppfyller europeiska standarder 71% av styrelser tonar ner cyberriskernas allvarGenerativ AI förändrar mjukvaruutvecklingenSårbarheter utnyttjas 43 procent snabbare Jättetak får nytt luftrenande tätskikt
5/14/2024
Montico ny utbildningsaktörYstaMaskiner present­erar nytt kättinghuvud Vårt modulära PLC Handla bra grejer till jobbetAllt fler superdatorer drivs med AMD
5/13/2024
FactoryTalk Optix FANUC Nordic välkomnar Bob Struijk som VDAnpassning och bearbetning Swecons marknadschef framtidsspanarLättanvänd mjukvara för byggledning
5/10/2024
Swecon ny återförsäljare Ruggade IT-lösningar för försvar och säkerhetProduktivitet i fokusRädda reliken En vecka kvar till Elmia Produktionsmässor
5/9/2024
Nyttja både plastens och metallens egenskaper