LATEST NEWS

- News from the industry

Mestergruppen behåller den ledande positionen

Inom byggmaterialhandeln
Den 10 april var det återigen dags för Mestergruppen Sverige AB att samlas för bolagsstämma och årsmöte. Trots ett tufft marknadsläge och en vikande byggbransch öppnades stämman med ett starkt och positivt budskap om att Mestergruppen behåller och utökar sin position som marknadsledande aktör.

2023 var ett tufft år för hela byggmaterialhandeln och byggbranschen där mycket har handlat om vikande bostadsbyggande och minskat antal renoveringar, mycket drivet av inflation och högre räntekostnader. Totalt sett landade den externa butiksomsättningen för Mestergruppen, där XL-BYGG och BOLIST ingår, på drygt 11 miljarder kronor.

-Våra medlemmar har under året gjort en fantastisk prestation där båda våra bygghandelskedjor har presterat bättre än marknaden. Vår affärsmodell med fria entreprenörer i samverkan har återigen visat sig vara en framgångsfaktor, i såväl hög- som lågkonjunktur. Vi både behåller och utökar vår position som marknadsledare, säger Mia Malmros, t.f. VD Mestergruppen Sverige.

Under bolagsstämman, som sedan efterföljdes av ett årsmöte, var framtidstron stark trots en vikande marknad. Under dagen fick medlemmarna ta del av de ambitiösa framtidsplaner som finns inom koncernen med fokus på fortsatt tillväxt, hållbarhet, digitalisering samt inköp och logistik.

-Vi har en fortsatt offensiv plan framåt. Nyligen hälsade vi Happy Homes välkomna till koncernen och inom kort hoppas vi att få göra det även med Colorama. Vi ser många synergier med förvärven och vi blir nu en av de största även inom färgfackhandeln, säger Mia Malmros.

Under stämman beslutades det också om omval av huvudägarrepresentanterna Mikkel Sandvik, som styrelseordförande och Håkon G. Kristiansen som styrelseledamot samt Thommy Nilsson som extern ledamot. Från de respektive kedjorna valdes delägarrepresentanterna John Davidsson, Harås Byggvaror och Lysekils Trä, Rickard Pettersson, XL-BYGG Sten & Son och Mats Larsson, Happy Homes Umeå och Skellefteå. Under stämman tackades styrelseledamöterna Björn Peterson, XL-BYGG Norrby Trä och Olof Nyberg, XL-BYGG Hans Anders av för sitt bidrag till styrelsen.

LATEST NEWS

- News from the industry
5/15/2024
Jordfelsbrytare uppfyller europeiska standarder 71% av styrelser tonar ner cyberriskernas allvarGenerativ AI förändrar mjukvaruutvecklingenSårbarheter utnyttjas 43 procent snabbare Jättetak får nytt luftrenande tätskikt
5/14/2024
Montico ny utbildningsaktörYstaMaskiner present­erar nytt kättinghuvud Vårt modulära PLC Handla bra grejer till jobbetAllt fler superdatorer drivs med AMD
5/13/2024
FactoryTalk Optix FANUC Nordic välkomnar Bob Struijk som VDAnpassning och bearbetning Swecons marknadschef framtidsspanarLättanvänd mjukvara för byggledning
5/10/2024
Swecon ny återförsäljare Ruggade IT-lösningar för försvar och säkerhetProduktivitet i fokusRädda reliken En vecka kvar till Elmia Produktionsmässor
5/9/2024
Nyttja både plastens och metallens egenskaper