TUESDAY, APRIL 13 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Mallar överallt ger enklare elinstallationer

När den erfarna elteknikern Mark Talbott berättar om hur han använder mjukvara för design utmynnar de flesta råden i att använda mallar. Ofta och framför allt tidigt i projekten. ”Där sparar man fyra timmar till” är hans vanligaste replik under en presentation.
CAD-program och andra typer av mjukvaror för design och tillverkning kommer självklart till sin rätt i arbetet med elinstallationer. Det har man upptäckt på det amerikanska CAD- och designföretaget Cati. Under ett föredrag på den franska mjukvarujätten Dassault Systèmes virtuella konferens 3dexperience World 2021 bjuder Mark Talbott från Cati på en stor mängd detaljerade råd som underlättar arbetet.

Men det som fastnar allra mest från hans föredrag är kanske en reflektion på temat sunt förnuft:

– Ofta när jag besöker företag kan man se fem, sex personer som jobbar med samma mjukvara som alla har installerat databasen lokalt på sina egna datorer och blir tvungna att exportera och importera data och skicka filer till varandra, berättar Mark Talbott.

Bara genom den relativt enkla förändringen att använda samma databas, på en server, kan man spara åtskilliga timmar, undvika improduktiva arbetsmoment och minimera felkällor.

Mjukvarorna för design som han pratar om kommer förstås från Dassault Systèmes, därav hans föredrag på konferensen. Föredraget är späckat med praktiska råd som de allra flesta utmynnar i samma grundläggande uppmaning: använd mallar, tidigt och ofta.

Med mallar går arbetet märkbart snabbare, olika projekt blir konsekvent utformade vad gäller mått och annat, fel undviks och tid kan läggas på kreativa moment i arbetet i stället för förberedelser till dem.

Problemet är att det finns en massa olika typer av mallar som kan användas under olika moment. Det finns globala mallar (till exempel för måttenheter), projektmallar, mallar för olika delar och sammansatta komponenter (till exempel för standardmässiga avstånd mellan olika delar och för tjocklek för kablar), för olika typer av konstruktioner, symbolmallar, bibliotek, makron för att kopiera hela designer och delar av dem, med mera. Man kan definiera mallar när man börjar använda ett projekt, för vissa typer av designer, för olika projekt, och så vidare.

– Att klassificera olika delar underlättar mycket för att hantera dem och för att skapa bra mallar.

När en designer får grepp om alla olika typer av mallar och hur de ska användas underlättas inte bara själva designarbetet. De finns direktkopplingar online till de olika delarna som behövs i en elinstallation, så det går att beställa dem.

De flesta som jobbar med elinstallationer har säkert en vana av sådana här mjukvaror för design. Det man som utomstående undrar efter Mark Talbotts presentation är hur stor del av mjukvarornas potential som verkligen utnyttjas i det praktiska arbetet.

Dassault Systèmes konferens 3dexperience World 2021 bjöd på 328 sessioner och pågick fyra dagar med start 8 februari.

BILDTEXT: "Designarbetet med elinstallationer underlättas väsentligt med hjälp av mallar i Dassault Systèmes mjukvaror, berättar Mark Talbott på Cati."

LATEST NEWS

- News from the industry
3/29/2021
Material och miljö Mambu blir den första sharia-kompatibla SaaS-bankplattformenViya från SAS Institute ger dataanalys åt alla – nu också på Microsoft AzureCTEK lanserar en ny elbilsladdare - NJORD GO NJORD GO är en liten och smidig laddare som erbjuder snabb och säker EV-laddning Vanliga varningstecken på dataintrång ignoreras alltför oftaMikael 3D-printar innovativ skidstav av råvaror från skogenKB Components expanderar i Centraleuropa
3/26/2021
SourceMe:s vision om tillverkningsindustrins nästa generationABUS utvidgar radiostyrningsprogrammet ABURemoteLesjöfors Fjädrar ställer om till fossilfritt och sänker utsläpp med upp till 90 procentÄr ditt företag intresserad av formeln för en IT-driftslösning som verkligen gör skillnad?HCL Technologies lanserar ASM 2.0-ramverk för att omvandla applikations­hanteringen i den digitala eranSafe Control Materialteknik 2021 – firar 20 år och 2 miljoner framgångarAlicat scientific lanserar coda – en ny typ av coriolis massflödesinstrumentProtolabs lanserar ett unikt hackathon i hållbarhet för designingenjörerHar ergonomin hos industri­arbetare glömts bort?Coval GVMAX HD, Mångsidigt vakuum för alla branscherNy rapport från F-Secure: CISO-rollen har skiftat från IQ till EQNy rapport om cybersäkerhet för styrelseledamöter
3/25/2021
Ny HR-roll behövs i pandemins kölvattenAC-D – Ny modulär luftbehandling, helt utifrån dina behovKostnadsfri kompetenshöjning genom Veldi – ansök redan idag!Europeisk VD-allians förespråkar ambitiös klimatstrategiFIEPOS - Framtidens spänningsaggregatVeeam offentliggör nya förbättringar i sitt ProPartner-nätverk i EMEAABB-robotar förbättrar produktiviteten vid Nestlés brasilianska anläggningar med över 50 procentSM-finalerna i bandy 2021Red Bull Racing trimmar Formel 1-teamet med avancerade molnlösningar för dataanalysTA Associates köper majoritetsandel i Unit4 i affär värderad till 2 miljarder dollarBetala hur och var du villEtteplan introducerar HowTo
3/24/2021
Tillförlitlig strömförsörjning med nya kompakta nätaggregat från Schneider Electric Verizon utökar kundupplevelse- och kontaktcenter-erbjudandet med Genesys CloudNytt forskningsprojekt med klimatskyddsmål för pappersindustrinE.ON tecknar ramavtal med RejlersSolör Bioenergi med i satsningen på fjärrvärme i EkeröVarje vätska har ett fingeravtryck – och nu kan det mätas i realtid Södras nya fabrik för KL-trä närmar sig – ökar kapaciteten med tio gångerNytt grepp för att försöka minska klimatoroHCL stödjer företagens flytt till molnet med hjälp av RISE with SAPtado° släpper en rad nya funktioner i sin app TCS ska hjälpa Skanska att bli mer digitalt avanceradeRejlers förnyar ramavtal med Agder Energi i NorgeSTIHL lanserar ny grov­dammsugare för konsumenter
3/23/2021
Nytt webinarium om logistik­fastighets­marknaden i Norden ABB och ETH utökar samarbetet för att främja forskningen om framtidens robotarVertiv underlättar för partner med nya stödfunktionerKyltorn med EC-fläktarna AxiBlade hjälpte företag i tappningsindustrin att spara energiSveriges snabbaste superdator för AI är invigdLambertsson expanderar i Umeå – nu går flytten till nya större lokalerHållbar logistik och självledarskap skapar nya jobbmöjligheter i VästeråsUnik forskarutbildning lockar nya doktoranderCaroline Szyber ny styrelse­ordförande för CM-bolagen
3/22/2021
DENIOS Webinar belyser riskerna kring litium­batterierStockholm Norviks hamn är Årets bygge 2021Coronapandemin har fått offentliga verksamheter att satsa mer på distansarbete och molnlösningarHCL stödjer företagens flytt till molnet med hjälp av RISE with SAPStort genombrott för ”viktlös” energilagringVårens elpriser fem gånger högre än i fjolABB stöttar hållbar tillverkning i Kina
3/19/2021
Ny maskin i vårt TeknikcenterMer exakt grävning med uppdaterade Dig Assist-appar
Advertisements