LATEST NEWS

- News from the industry

Lyckat linbyte på LKAB:s skeppslastare i Luleå hamn

Flera miljoner ton järnmalmsprodukter varje år
Vid CERTEX inspektion av lastarens vinsch konstaterades att stållinornas livslängd var på väg att löpa ut. Niclas Olersbacken, underhållsingenjör på LKAB, berättar om ett välprojekterat linbyte som säkrar driften i många år framöver.

Via fartyg som lägger till i Luleå hamn distribuerar LKAB malmpellets och slig vidare ut i kundkedjan både när och fjärran. För att lossning och lastning via skeppslastaren ska gå snabbt och effektivt är hög driftsäkerhet och ett jämnt produktionsflöde av största vikt. Efter CERTEX inspektion i fjol planerades ett linbyte in, som nu ett år senare är utfört.

– Det är viktigt att vi kan ta emot båtar när vi säger att vi kan göra det, eftersom varje minut de ligger vid kaj och inte lastas innebär en kostnad. CERTEX planerade in linbytet i god tid, så att verksamheten inte störs, säger Niclas Olersbacken.

Total kontroll över lasten

En skeppslastare är ett ställbart transportband som kan ändra position och läge. I höjdled genom justering av vinscharna, i sidled genom att lastaren går på räl. När vajern dras in höjer sig lastaren, släpper du efter sjunker den. Allt eftersom malmen lastas tyngs båten ner. Att skeppslastaren är höj- och sänkbar gör att malmens fallhöjd kan justeras, och fartyget behöver inte halas – till skillnad från klassiska hamnkranar där lastningen sker en skopa i taget.

– Skeppslastaren är en av de viktigaste komponenterna i vår hamn. Med den sker en kontinuerlig ström av material och vi har total kontroll över var vi lägger materialet i båten, vilket är viktigt då det gäller att ha jämn last, förklarar Niclas Olersbacken.

Helhetslösning med samlad expertis

I detta projekt hade CERTEX en samordnande projektledarroll, medan vårt nederländska systerbolag, Mennens, utförde riggningsarbetet. Eric Nordin, projektledare och säljare, berättar om fördelarna med detta tillvägagångssätt:

– Genom att dra nytta av den samlade expertisen inom Lifting Solutions Group har vi kapaciteten att erbjuda en heltäckande lösning, där våra kunder har en enda kontaktperson för både inspektion och behovsanpassat linbyte. Allt för att göra kundens upplevelse så smidig och effektiv som möjligt.

Eric Nordin understryker även det utmärkta samarbetet med kranföretaget Havator som avlastade transportbandet under bytet.

– Deras professionalism och engagemang bidrog också till att projektet flöt på smidigt och effektivt. Vi ser fram emot att samarbeta med dem även i framtida projekt.

För LKAB innebär ett samordnat genomförande stora fördelar, enligt Niclas Olersbacken.

– Det är ett framgångsrikt samarbete. CERTEX är experterna med förkunskaper om anläggningen, som har en övergripande bild av nuläget och eventuella behov av åtgärder, säger han och tillägger:

– Vi är väldigt nöjda. Vi har fått ett bra och proffsigt bemötande över hela linjen. Det här är andra gången vi har bytt vajer på skeppslastaren sedan 1996, vilket är ett långt tidsspann. Framöver kommer CERTEX att ge oss status genom löpande inspektioner och meddela när det är dags för service eller linbyte. Det är en trygghet att de sköter projektet i dess helhet.

LATEST NEWS

- News from the industry
11/24/2023
QNAP lanserar TVS-h674T/TVS-h874T1KOMMA5° förvärvar nu Easy InstallationsSenergia lanserar ny flexibilitets- och stödtjänst Tio skäl att automatiseraSvedbergs Group har slutfört förvärvet av Thebalux
11/23/2023
Jernbro tecknar 3-årigt driftsäkerhetsavtal Clip-Lok SimPak på Elmia Subcontractor 2023Produktlansering - Treston BiOX Volvos nya höglyft hos MoelvenSå investerar AJ i bättre arbetsmiljöer
11/22/2023
Maximera ESD-skyddet vid era arbetsstationerVoyado förvärvar ReDeals verksamhet Svenska konsumenter utsätts för risk Sex av tio svenskar känner sig nöjda på jobbetLEMO presenterar stolt sin nya hemsida
11/21/2023
Ny funktion och app på ingångLuni Metall vidare mot en komplett systemleverantörISCAR Sverige presenterar en ny projektteknikerISCAR Sverige presenterar ny projektteknikerEn frisk fläkt inom global vindkraft
11/20/2023
Kostnadseffektiv och tillförlitlig lösningReThink Factory gör lokal 3D-printning möjligUnga väljer bort AIAnders är östra Sveriges främsta entreprenörDEFA klättrar mot toppen