LATEST NEWS

- News from the industry

Lyckat linbyte på LKAB:s skeppslastare i Luleå hamn

Flera miljoner ton järnmalmsprodukter varje år
Vid CERTEX inspektion av lastarens vinsch konstaterades att stållinornas livslängd var på väg att löpa ut. Niclas Olersbacken, underhållsingenjör på LKAB, berättar om ett välprojekterat linbyte som säkrar driften i många år framöver.

Via fartyg som lägger till i Luleå hamn distribuerar LKAB malmpellets och slig vidare ut i kundkedjan både när och fjärran. För att lossning och lastning via skeppslastaren ska gå snabbt och effektivt är hög driftsäkerhet och ett jämnt produktionsflöde av största vikt. Efter CERTEX inspektion i fjol planerades ett linbyte in, som nu ett år senare är utfört.

– Det är viktigt att vi kan ta emot båtar när vi säger att vi kan göra det, eftersom varje minut de ligger vid kaj och inte lastas innebär en kostnad. CERTEX planerade in linbytet i god tid, så att verksamheten inte störs, säger Niclas Olersbacken.

Total kontroll över lasten

En skeppslastare är ett ställbart transportband som kan ändra position och läge. I höjdled genom justering av vinscharna, i sidled genom att lastaren går på räl. När vajern dras in höjer sig lastaren, släpper du efter sjunker den. Allt eftersom malmen lastas tyngs båten ner. Att skeppslastaren är höj- och sänkbar gör att malmens fallhöjd kan justeras, och fartyget behöver inte halas – till skillnad från klassiska hamnkranar där lastningen sker en skopa i taget.

– Skeppslastaren är en av de viktigaste komponenterna i vår hamn. Med den sker en kontinuerlig ström av material och vi har total kontroll över var vi lägger materialet i båten, vilket är viktigt då det gäller att ha jämn last, förklarar Niclas Olersbacken.

Helhetslösning med samlad expertis

I detta projekt hade CERTEX en samordnande projektledarroll, medan vårt nederländska systerbolag, Mennens, utförde riggningsarbetet. Eric Nordin, projektledare och säljare, berättar om fördelarna med detta tillvägagångssätt:

– Genom att dra nytta av den samlade expertisen inom Lifting Solutions Group har vi kapaciteten att erbjuda en heltäckande lösning, där våra kunder har en enda kontaktperson för både inspektion och behovsanpassat linbyte. Allt för att göra kundens upplevelse så smidig och effektiv som möjligt.

Eric Nordin understryker även det utmärkta samarbetet med kranföretaget Havator som avlastade transportbandet under bytet.

– Deras professionalism och engagemang bidrog också till att projektet flöt på smidigt och effektivt. Vi ser fram emot att samarbeta med dem även i framtida projekt.

För LKAB innebär ett samordnat genomförande stora fördelar, enligt Niclas Olersbacken.

– Det är ett framgångsrikt samarbete. CERTEX är experterna med förkunskaper om anläggningen, som har en övergripande bild av nuläget och eventuella behov av åtgärder, säger han och tillägger:

– Vi är väldigt nöjda. Vi har fått ett bra och proffsigt bemötande över hela linjen. Det här är andra gången vi har bytt vajer på skeppslastaren sedan 1996, vilket är ett långt tidsspann. Framöver kommer CERTEX att ge oss status genom löpande inspektioner och meddela när det är dags för service eller linbyte. Det är en trygghet att de sköter projektet i dess helhet.

LATEST NEWS

- News from the industry
6/12/2024
Splunk lanserar avan­cerade AI-förbättringar Ny serie av svarta beslag förenar stil och styrkaKommuninvest emitterar 4,5 miljarder kronorTCS lanserar banbrytande plattform för generativ AIRexel driver på för en hållbar framtid
6/11/2024
Befintlig produkt, men i nytt material Volvo CE presenterar utökad flottaMagasinera i StockholmHLR utbildning StockholmFiberlaserteknik i plåtbearbetningsindustrin
6/10/2024
Kunderna är dom bästa ambassadörerna!Volvo CE utökar sortimentetMilltool fortsätter sin etablering Förstå hur TIG-svetsning fungerar IEC 62 433 höjer säkerheten
6/7/2024
Det du behöver veta om Tablet PCs Effektiva tjänster för industrirör Lanserar en AI-assisterad säkerhetsplattformGetacs robusta mobila arbetsstationSofting Industrial intro­ducerar edgeConnector
6/5/2024
Harts 3D-utskriftStegar med plattformBelysning och indikator i samma enhetBystronic väljer Water Jet Sweden Nu introduceras en ny lanseringskampanj