LATEST NEWS

- News from the industry

Luni Metall vidare mot en komplett systemleverantör

Med högre kapacitet i ännu större och tyngre material
Investering i rörlaserskärmaskinen TruLaser Tube 7000 fiber genererar snabbare tillverkning i större diametrar och tyngre rör samt flertalet ytterligare smarta teknologier direkt i maskin.

Rörlaser öppnar upp för helhetslösningar.
Luni Metall i Hillerstorp är leverantör inom, rör, plåt, svets, montering och konstruktion. Företaget grundades 1985 och under nittiotalet blev huvudinriktningen tillverkning av butiksinredning. Investeringen i en rörlasermaskin 2009 ändrade produktionen successivt till legotillverkning. ”Från 2018 har vi tagit ytterligare steg mot att bli en mer komplett systemleverantör med såväl helhetslösningar som enskilda produkter inom en rad olika branscher”, berättar Sven Lagerström VD och delägare. Idag hanterar vi fler slutprodukter där vi får använda hela processkedjan.”

Rörlaserskärningstekniken var Luni relativt tidiga att anamma. Startskottet kom av att man behövde ett komplement till att stansa hål i stansmaskinen. ”Med rörlasern sparade vi tid då vi kan göra mer än bara perforera röret som att kapa och skära specialhål utan verktyg berättar Karl Danielson,” delägare och verksam inom produktutveckling och konstruktion. ”Intresset för teknologin växte i och med detta,” berättar Karls bror Jakob, på den tiden ansvarig operatör och programmerare för rörlasern, arbetar idag med försäljning och marknad. ”Vi lärde oss mer och mer vad man kan göra med rörlaser och på den vägen är det.” Den senaste rörlaserinvesteringen – en TruLaser Tube 7000 fiber installerades i somras. Den erbjuder 2D- och 3D-laserskärning och med den tar man sig nu an större diametrar, tyngre rör, producerar mycket snabbare samt kan tillhandahålla mer bearbetning direkt i maskinen.

Komplett samarbetspartner.
Målet framåt är att öka tillverkningen av kompletta produkter och Luni är mer än redo för detta. De senaste åren har man som helhetsleverantör bland annat tillverkat en slutprodukt till en gymutrustningsfirma. ”Här skär vi rör, plåt, bockar, ytbehandlar, monterar och packar produkten till slutkund,” säger Sven.

Ett nära samarbete med kund där Luni är med tidigt i konstruktion och produktutveckling är mest givande. Luni ser dessa utmaningar som möjligheter att visa sin skicklighet och expertis. ”Det här är vår styrka och det vi är bäst på,” säger Sven. ”Vi har satsat mycket och har idag mer att erbjuda inom konstruktion, säger Karl, och kan nu därmed tillhandahålla allt från volym till special.” Många kunder väljer oss som leverantör just för att vi hela tiden vidareutvecklas,” säger Sven. Ambitionen är att vara en självklar och attraktiv samarbetspartner till olika företag i olika branscher.

Enorm kvalitet på laserskärning.
Investeringen i en TruLaser 3030 fiber med automatisering år 2020 ligger till grund för beslutet om även en rörlaser från TRUMPF. ”Planlasern har gett oss en enorm kvalitetsökning och kapacitetsökning i laserskärning,” säger Karl. ”Maskinen kom också med mycket bra ergonomi som även det var avgörande,” tillägger Jakob. Automatiseringen består av en LiftMaster Compact och en PartMaster för sortering respektive utlastning. Även service och support har fungerat väldigt bra från TRUMPF är man eniga om och gjorde att TRUMPF känns rätt att fortsätta med. ”När man har ett problem går det snabbt att få respons och tydliga svar,” säger Karl. ”En annan viktig faktor är också att våra operatörer verkligen vill ha TRUMPF, säger Sven och deras åsikt är jätteviktig.”

TruLaser Tube 7000 fiber.
Valet av rörlaser föll alltså på TruLaser Tube 7000 fiber, tillverkad för maximal produktivitet, även för rör i extra stora format. Med robust fastkroppslaser visar den på ett stort användningsområde vid bearbetning av rör och profiler i många olika materialtyper och tjocklekar. ”Vi ville ha en gedigen maskin, i framkant inom utvecklingen, som håller långsiktigt och inte kommer att kännas omodern om ett kort tag,” säger Jakob. ”Det var även viktigt att kunna bredda oss på vilka rörstorlekar vi kan hantera,” säger Karl. Den befintliga maskinparken hade viss diameterbegränsning med nu klarar man 250 mm i diameter, 40 kg per meter och upp till 10 tjocklek mm i konstruktionsstål.” Fler fördelar med maskinen är otroligt snabb bearbetning samt minimala ställtider, hög processäkerhet och ett optimalt skärresultat. Nu kan Luni även hantera L och U profiler.

Flytborrning och gängning direkt i maskin
Målet var en maskin som klarar det mesta och med det sagt tänkte man noga igenom potentiella extra funktioner. ”De viktigaste för vår del var helt klart att integrera teknologipaketet för flytborrning och gängning i maskinen tillsammans med Bevel Cut,” säger Sven. Paketet innebär att man inte behöver göra flytborrning och gängning manuellt i två steg utan båda görs direkt i rörlasern. ”Den här tjänsten öppnar upp för nya kunder men även för befintliga som tidigare själva har satt in en gänginsats på detaljen efter leverans från oss,” säger Sven. Funktionen sparar mycket ledtid och alla tre är mycket tacksamma att man valde funktionen och ser en mängd möjligheter framöver med mervärde för sina kunder.

Fog- och svetsberedning.
Bevel Cut gör att man kan vinkla skärhuvudet och på så sätt möjliggörs skärning av sneda snitt på upp till 45° av mycket hög kvalitet. Funktionen kan användas till fog- och svetsberedning och här sparar man mycket tid. ”Det hjälper oss i både befintliga komponenter samt att vi nu vi kan utöka antalet artiklar,” säger Jakob. ”Här finns mycket mer att hämta för oss,” tillägger Sven.

Den nya rörlasern har ökat Lunis bredd avsevärt. ”Kapacitetsökningen är enorm och vi skär ju bra mycket snabbare även i mindre rör och små material,” säger Karl. ”En vanligt förekommande artikel vi tidigare producerade 60 stycken av i timmen kan vi nu i den nya maskinen tillverka 120 stycken av, berättar Sven, det går så fruktansvärt snabbt att vi knappt hinner med, skrattar han.”

Pålitlighet och kapacitet i plåt och rör.
På frågan varför kunden väljer Luni är alla tre överens om att det har med pålitligheten att göra. ”Vi är alltid öppna och ärliga och håller vad vi lovar, säger Sven. Vi har lång erfarenhet och alla som arbetar här har varit ute i produktionen. Det är viktigt att kunna ge bra råd om hur man kan tillverka både bättre, snabbare och billigare.” Luni har idag alla möjligheter att uppnå målet att bli mer av en systemleverantör med kompletta produkter. ”Vi vill självklart ha kvar volymjobben inom både rör- och plåtskärning,” säger Sven. "Vi har kapaciteten för hela spannet - från att skära rör, till detaljer med mycket skärning till helt färdiga komplexa produkter.” ”Kombinationen att erbjuda både och plåt- och rörskärning med laser är helt klart en styrka,” tillägger Jakob.

Framtidsplaner.
De senaste åren har man vuxit i antal anställda och omsättning. Idag är man 36 stycken på plats och vill fortsätta expandera. ”Det finns många önskningar på listan, säger Karl, både i maskininvestering och planer på att bygga ut verksamheten.” ”Vi är ett företag för investering och utveckling, säger Sven, det är jätteviktig för oss.” Man jobbar även kontinuerligt med att minska klimatpåverkan och bli mer hållbara. ”Vi har installerat en solcellsanläggning nyss,” berättar Jakob. Man ser också över flödet i produktionen för att optimera utrymmet och få den mest effektiva in- och utlastning både för produktion och personal. ”Vi ska så klart ha en maskinpark i framkant med enorm kapacitet och det har vi,” avslutar Sven.
Contact information
Mailing address
Box 606
44117 Alingsås
Visiting address
Alefors­vägen 5
44139 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands county
Sweden
Organization id:
556240-3369
Founded: 1984
Employees: 50
English description is missing, swedish description below.

Vi är ett helägt dotterbolag till det tyskbaserade TRUMPF GmbH och Co. KG - marknadsledare och teknologiledare inom maskin- och laserteknik för industriell plåtbearbetning och erbjuder kompletta produktionslösningar inom dessa sektorer tillsammans med digitaliseringslösningar i form av konsultation, plattform och mjukvara.

Vårt huvudkontor finns i Alingsås ca 4 mil ifrån Göteborg med närhet till både flygplats och E20. Vi ansvarar för försäljning, eftermarknad, service och utbildning av verktygsmaskiner och laserteknik Sverige och Norge och för laserteknik i Danmark.

Verktygsmaskiner: Allt för flexibel plåt och rörbearbetning finns här såsom laserskärning. kantpressning, stansning och kombinerad stans- och laserbearbetning.

Laserteknik: Vi är teknikledande inom laserteknik för industriell produktion. Här finns lasrar, maskiner och lasersystem i alla skalor för skärning, svetsning, additiv tillverkning, 3D printing, märkning och ytbehandling.

Vi strävar efter att vara den självklara partner som hjälper Dig välja Rätt investering för framtiden. Rätt Teknik, Rätt Maskin, Rätt Laser, Rätt Mjukvara, Rätt Automatisering. Vi vill att våra kunder ska vara långsiktiga partners som vi växer tillsammans med. Och med den ivriga strävan att vara med och skapa framtiden garanterar vi en kontinuerlig innovation.

Contacts

Karin Gustafsson
+46 322 669-729

Videos

Vad är TRUMPF?

LATEST NEWS

- News from the industry
2/26/2024
Klarar snöröjning i tuffa förhållandenSkärande verktyg för precision och effektivitetSäkerhetsoro bland svenska konsumenter Eaton lanserar DC snabb­laddare för elfordonBröderna Sjögrens Trafik firar 100 år som företag
2/23/2024
Forma framtiden med plåtbockning i 3DLuftfilterlösningar och aggregat för extrema miljöerUtforska vattenskärares mångsidighet och precisionISOBUS: En revolution för jordbruksmaskinerengcon lanserar ny storlek på markvibrator
2/22/2024
Förbättra din arbetsmiljöKvalitetssäkrade begagnade maskiner Tydlighet vid installations­märkningCarita Nero blir ny vd på KlaravikÖka effektiviteten i din tillverkningsprocess
2/21/2024
Det är viktigt att förstå termografins användbarhetFörsäkra dig om att hörseln inte tar skada vid arbetetUpptäck våra senaste produkterEn ny hydraul­cylinder eller renovera de befintliga? Mångsidiga verktyg för formning och bockning
2/20/2024
Effektiva lösningar för industriell luftkomprimeringEn väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningar