LATEST NEWS

- News from the industry

Linde bidrar i forsknings­projekt för vätgasdriven färjetrafik

Hållbarhet är en viktig del av Lindes strategi
Linde deltar i ett nytt forskningsprojekt som leds av forskare från Uppsala Universitet (Campus Gotland) med målet att utveckla och säkerställa hållbara lösningar för vätgas i den gotländska färjetrafiken.

Hållbarhet är en viktig del av Lindes strategi. Här spelar vätgas en nyckelroll i kampen mot klimatförändringarna och kan ersätta fossila bränslen i många tillämpningar, inte minst inom den marina sektorn.

- Det är fantastiskt roligt att få möjlighet att på detta konkreta sätt kunna bidra i omställningen till den hållbara sjöfarten. Det här kommer att leda till mycket positivt för Gotland, Campus Gotland och sjöfarten i allmänhet. Genom samarbetet med våra industriella partners tillför vi stor branschkompetens och får goda möjligheter att se våra resultat förverkligas i närtid, säger projektledaren Björn Samuelsson, forskare i kvalitetsteknik vid Uppsala universitet, Campus Gotland.

Linde producerar, levererar och säljer sedan många år vätgas i Sverige och har kompetens och teknologier i hela värdekedjan; från produktion, lagring, transport och leverans till kundens applikation. Linde har sedan tidigare drivit projekt inom den marina sektorn men att använda vätgas som energibärare i en så här stor färja har inte gjorts tidigare.

- Vi är mycket glada att tillsammans med Uppsala Universitet och de andra samarbetspartnerna bidra till att skapa möjligheter för att kunna använda vätgas som fartygsbränsle. Hela den marina sektorn har behov av fossilfria bränslen, säger Stefan Peterson, Försäljningsansvarig för Linde i Sverige.

- Den största utmaningen med att producera grön vätgas är tillgången av fossilfri el, i tillräcklig mängd och effekt, till rimlig kostnad. Vi ser fram emot att samarbeta i den här processen för att utveckla och utvärdera systemlösningar för att använda vätgas, framställd med fossilfri el via elektrolys, som bränsle för den gotländska färjetrafiken, säger Ola Ritzén, Business Developer Clean Hydrogen, Linde.

- Vid vätgastillverkning via elektrolys bildas även syrgas. Den kan t.ex. användas till att förbättra havsmiljön, avslutar Ola Ritzén.

Projektet kommer att samordnas med OX2 och IVLs pågående projekt på Gotland för att undersöka möjligheten att också använda denna syrgas för att syresätta havsbotten i Burgsviken på Gotland.

Om projektet

Energimyndigheten har inom sitt sjöfartsprogram beviljat ett tvåårigt stöd om drygt tre miljoner kronor till detta forskningsprojekt. Målet är att presentera ett komplett, hållbart och tillförlitligt bränslesystem som ska vara implementerat år 2030 för att kunna användas av nästa generations Gotlandsfärjor. Projektet är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Rederi AB Gotland/Gotland Tech Development, OX2, Linde Gas, Uniper och Bassoe Technology. Forskningen leds av Björn Samuelsson, forskare i kvalitetsteknik och Stefan Ivanell, professor i vindenergiforskning (biträdande projektledare), båda vid Uppsala universitet.

Gotland Horizon

Gotland Horizon är Rederi AB Gotlands fartygskoncept för framtidens Gotlandstrafik. Fartyget är designat för att drivas av vätgas och blir Sveriges första storskaliga vätgasdrivna fartyg för både resenärer och frakt, med vatten som enda utsläpp. Det nya konceptfartyget möjliggör för en utsläppsfri Gotlandsresa senast 2030. Läs mer om projektet på http://gotlandhorizon.se/

För mer information kontakta Stefan Peterson, Försäljningschef Linde Gas AB, +46 70 517 74 95 alt stefan.peterson@linde.com.

LATEST NEWS

- News from the industry
5/10/2022
Imorgon är det äntligen dags!Framtidens byggmaterial kommer från SkåneDe tillhör branschens främsta talangerVälkommen till Nordic Pellets Conference 11-12 maj i StockholmDagvatten och digitalisering i rampljuset Thea kan bli bäst i Sverige!
5/9/2022
Volvo CE installerar laddplatser i EskilstunaGracos nya batteridrivna färgspruta GXFF CordlessSömnbrist: En fråga om arbetsrelaterad säkerhet5G tar upp kampen med fiberCaterpillar lanserar nästa generations kompakta hjullastareRiktigt intressanta siffror presenteras på Elmia 10 majNorrlands coolaste butik öppnar inom kortCecilia Hertz och Christer Fuglesang grundar nytt rymdbolagScanvo gör stororder av DAF lastbilarUltramodern atomiserings­enhet invigdPrisvärd nyhet för rengöring av bilsäten och mattor!Michelin presenterar ett än mer hållbart MC-däck
5/6/2022
Möt EdmoLift på Elmia i Jönköping 10-13 majHans Fransson om Dig AssistMobil Slangservice i SälenNivågivare med Bluetooth Schneider Electric lanserar Wiser uppkopplad brandvarnareMajoriteten delar med sig av lösenord till streamingtjänsterJSB etablerar sig i UppsalaCisco tar nytt steg mot prediktiva nätverk
5/5/2022
Specialtillverkade fjäders­printar i elektriska snöfordonFiltrera skärvätskor och spånor!Rekordstora orders genererar nya arbetstillfällenSwecon blir partner till Construction Equipment Dealer Team Framtidsstipendium ska lyfta yrkesbranschens unga talangerIndustrin ökar sina invest­eringar i energieffektivitetSchaublin väljer SMTC för Sverige, Norge och Finland.NCC gör markanläggnings­arbeten för Bergsbyns företagspark Nytt samarbete mellan Svensk Plaståtervinning och BorealisSchunk öppnar högteknologiskt robotlabb Paper Province tar täten i den gröna omställningenDen första träbaserade lagerlådan i bioplastBosch gör ett framgångsrikt 2021Ny skonsam justerskruv minskar materialspilletComactiva stärker sitt erbjudande
5/4/2022
Swecon förvärvar hyres­bolaget Kewab RentalEldrivet kraftpaket med ISO-fästenDen smarta fabrikens säkerhetsbrytareDS Smith väljer ABB för uppgradering av automationssystem NCC väljer produkter från Xella Rätt maskin till rätt produktNew wireless laser tracker automation system from HexagonNytändning för mobilt boendeBesök Laser Machining inc. på mässanRysslands invasion har stor inverkan på kemiindustrin Tullhanteringen förändras under 2022 Zeppelin lanserar hjulgräv­maskiner under eget namnAgenda Grafen lanserasBona inleder samarbete med Bower
5/3/2022
Välja en värmebeständig plastVoltcraft presenterar nytt laboratorie­nätaggregatVi kan levereraSchneider Electric lanserar nytt ramverk för hållbara datacenterWallbox inviger banbrytande fabrik i Barcelona Skogforsk styr skotare via 5Gengcon lanserar tredje generationens tiltrotator