Konkurserna ökar, högsta siffran på över 10 år - industritorget.com
SUNDAY, MAY 31 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Konkurserna ökar, högsta siffran på över 10 år

För tredje månaden i rad ökar konkurserna i Sverige. Färsk statistik från Creditsafe visar att 655 bolag har försatts i konkurs, vilket är den högsta siffran på över 10 år för denna period och en ökning med 23%.
Över 3 100 anställda är berörda av konkurserna, värst drabbat är Skåne. Geografiskt sett ökar konkurserna i 14 län, där Jönköping och Västmanland står för de största procentuella ökningarna.

- Det var inget oväntat resultat att antalet konkurser ökade bland företagen i Sverige under denna månad och att det värst drabbade branscherna är inom hotell- och restaurang och andra serviceyrken, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe och fortsätter:

- Vi får vänta och se vilka effekter de statliga krispaketen kommer att få för företagens överlevnad. Många företag som har det tufft på grund av effekterna av minskad efterfrågan försöker att få ner sina fasta kostnader. De förhandlar om lokalhyror, förhandlingar med leverantörer, korttidspermitteringar eller varsel. Det är ingen vild gissning att de kommande månaderna kommer bli tuffa för många och att det kommer synas i konkursrapporter från oss kreditupplysningsföretag.

Under mars drabbades 3 188 anställda av konkurser, en ökning med 86% jämfört med motsvarande månad förra året. Värst drabbat blev Skåne med 863 varslade personer. Bland de övriga storstadsregionerna rapporterar Stockholms län 727 st. och Västra Götaland 518 st.

Bland månadens största konkurser både till omsättning och antal anställda finner vi Lund Fashion AB med varumärkena Flash och Dea Axelssons samt Joy Shop Aktiebolag som är ett dotterbolag till MQ.

I ett inlägg på Linkedin skriver Åsa Sånemyr, VD för Lund Fashion:

"I måndags försattes Lund Fashion i konkurs. 500 medarbetare förlorar sina jobb och två varumärken, Flash och Dea Axelsson, som funnits i över 50 år kommer därmed försvinna. Inget tyngre har jag varit med om i mitt yrkesliv som när jag fick lov att lämna det beskedet. Ta hand om varandra - det kommer bli tufft för så många människor".

Totalt gick 7 stycken inom denna bransch i konkurs under mars månad.

Geografiskt sett ökar konkurserna i 14 län. Jönköping (189%) och Västmanland (100%) står för de största procentuella ökningarna. De län där konkurserna minskade mest denna månad var på Gotland (100%) och i Blekinge (63%).

Under årets första kvartal har totalt 1 686 aktiebolag försatts i konkurs, vilket är en ökning med 13% på årsbasis.

Antal inledda företagsrekonstruktioner ökande med 298%. Bara under vecka 13 inleddes rekordhöga 53 stycken, bland dem välkända klädbutikerna Brothers, Departments & Stores och Polarn & Pyret, men även många företag inom Melander Group AB, en stor koncern inom restaurangbranschen i Stockholm.

-Tidigare i veckan publicerade vi om rekord i antal inledda företagsrekonstruktioner, aldrig någonsin har antalet varit så högt. En företagsrekonstruktion kan för många vara ett sista rop på hjälp innan konkurs är ett faktum. Historiskt sett så går 50% av de bolag som genomför en rekonstruktion i konkurs, så det är en osäker tid vi har framför oss. Samtidigt befinner vi oss i ett världsläge som är unikt och man kan i princip inte sia något om framtiden, säger Henrik Jacobsson avslutningsvis.

Värt att notera är att det startades över 5 000 nya aktiebolag, en ökning med över 30% jämfört med motsvarande månad i fjol.

Camilla Emring
Marketing Manager
camilla.emring@creditsafe.se
+46 (0)761-38 11 42

LATEST NEWS

- News from the industry
5/25/2020
Veidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
5/22/2020
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
5/20/2020
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
5/19/2020
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
5/18/2020
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner allt
Advertisements