LATEST NEWS

- News from the industry

Investerar för framtiden i laserskärning

För ökad kvalitet och effektivitet
LN Industrimontage i Boden tar ett kliv framåt för att ytterligare stärka kvaliteten på sin plåtproduktion samt öppna upp för legotillverkning.

Delägarna Michael Lyckhagen och Mattias Nilsson på LN Industrimontage breddar på konkurrenskraften genom att ta in ytterligare en teknologi i verksamheten. Målsättningen är att alltid utvecklas och våga satsa. ”Vi ska ha rätt maskiner för framtiden för att öka vår kvalitet och bli effektivare,” säger Michael. ”Tekniken ger oss nya möjligheter och vi kommer nu att satsa på att erbjuda även legotillverkning,” säger Mattias.

Laserskärning ger stora möjligheter
I Boden skär man idag både med gas och plasma. De senaste investeringstankarna gick dock relativt snabbt mot laser då företagets utmaningar låg i förbättra produktionshastighet och produktkvalitet. ”Här kommer lasern att göra stor förändring,” säger Mattias. ”Nu kan vi dessutom kombinera skärning med bockning på ett helt annat sätt vilket öppnar upp för ett nytt produktsortiment och nytt kundunderlag.”

Stor bredd av teknik och kompetens
Verksamheten idag kännetecknas av tillverkning och reparation av maskiner och utrustning inom gruv-, stål och pappersindustrin med helhetslösningar av det mesta inom metallkonstruktion. Man arbetar både med underhålls- och specialarbeten samt nyproduktion. Arbetet sker både i egna verkstäder samt på plats hos kund. Michael startade firman 2012 och Mattias kom in drygt ett år senare. Sedan 2015 håller man till i dagens lokaler i Boden och har verksamhet även i Gällivare och Piteå med totalt ett 45-tal anställda. ”Tillverkningen sker i Boden och Piteå, berättar Michael, med plåtbearbetning i Boden och fokus på bland annat härdning, svarvning, fräsning och normalisering av material i Piteå.” Piteå dotterbolaget förvärvades 2018 och tack vare den här företagskonstellationen har man idag kapacitet att ta sig an rollen som totalpartner. "När vi nu även tar in laserskärning blir vi en väldigt bred aktör och ganska unika, säger Mattias."

TruLaser 1040 fiber med 2 x 4 meter bord
Lasermaskinvalet föll på en TruLaser 1040 fiber på 6 kW ur TRUMPFs 1000 serie som kännetecknas lite av en instegmaskinserie. De kommer med låga investerings- och driftskostnader, robust design och effekt som kommer att hålla i många år framöver. ”Vi valde den här för att laser är helt nytt för oss, säger Mattias och vi känner att det här blir en bra start.” ”För lokal och logistik passar den också bäst,” säger Michael. ”Lasermaskinens bordsstorlek på 2 x 4 meter matchar dessutom perfekt med vår kantpress vilket ger oss stor fördel, fortsätter Mattias, och vi kan enkelt hantera de stora plåtarna.”

Rätt maskinkapacitet och funktioner för behovet
För att fortsätta hantera riktigt grova plåttjocklekar investerade man även i en ny gasskärmaskin som komplement till lasern och har därmed maskiner för grundbehovet på ca 5 – 30 mm plåttjocklek. ”Gasen hanterar den tjockare plåten och lasern öppnar upp för tunnare om vi vill och framförallt kommer den som bäst till sin rätt i 15 – 20 mm där vi ligger som oftast och producerar säger Mattias”

För Michael och Mattias var det av största vikt som beslutsunderlag att få en gedigen genomgång kring kommande maskininvestering med tanke på att de var nybörjare på laserskärning. ”TRUMPF var till stor hjälp här med bra respons och vi har varit trygga i beslutet när vi fick svar på alla frågor vi hade, säger Mattias. Maskinen är riktigt bra i grundkonceptet och sen utrustade vi den med flera intressanta optioner vi ser oss ha nytta av - till exempel är en dysväxlare nästan ett måste vid mycket enstyckstillverkning.” Operatören slipper med den momentet att regelbundet stänga av, kontrollera dysan och byta ut den manuellt.

Drop and Cut
Drop and Cut är en funktion för att enkelt kunna hantera restplåtar. Här visar en kamera livebilden över maskinrummet direkt på manöverpanelen så att operatören enkelt kan placera ett antal detaljgeometrier på restplåten. Det sparar mycket tid vid efterproduktion av enstaka detaljer. ”Det är en funktion vi ser att vi kommer att ha väldigt mycket nytta av, säger Mattias.

Maskinen är även förberedd för funktionen HighSpeed Eco som framför allt lämpar sig vid mycket skärning i rostfritt. Den är extremt snabb och ekonomisk. Skärgasförbrukningen vid kvävgasskärning minskar med i genomsnitt 60%. Samtidigt kan plåtgenomströmningen för medeltjocka och tjocka plåtar av konstruktionsstål och rostfritt stål nästan fördubblas och dessutom ökar matningshastigheten med upp till 70%. ”Det är en intressant funktion som helt klart blir aktuell för oss framöver om produktionen går åt det hållet, säger Mattias.

God utveckling och tydliga framtidsmål
Flertalet utmärkelser som gasellföretag vittnar om att verksamheten haft en bra lönsamhet och utveckling de senaste tio åren. "Vi har många återkommande kunder, förmodligen för att vi levererar bra kvalitet," säger Mattias. Man är även mycket engagerade i kunderna och är med i deras förbättringsarbeten, har egna konstruktörer och levererar 3D-ritningar med korta och kostnadseffektiva ledtider. ”Styrkan är främst leveranssäkerheten är båda eniga om. "Det är en otroligt stor grej för oss säger Michael. Vi ska ha korta ledtider och vara snabba när det gäller med allt från svar med en offert.” Brådskande ärenden försöker man alltid möta och det här har genererat stor tillit hos deras kunder.

Den stora bredden av teknik är helt klart en annan styrka i företaget. Många kunder har nytta av hela bredden och det ger en trygghet att kunna få så mycket från en och samma leverantör. "När vi nu utöver allt vi har även tar in laserskärning blir vi en väldigt bred aktör och ganska unika," säger Mattias. "Målsättning de närmaste fem åren att fyrdubbla vår omsättning, bygga ny lokal och vi lär nog ha köpt ett par maskiner till," avslutar Michael.
Contact information
Mailing address
Box 606
44117 Alingsås
Visiting address
Alefors­vägen 5
44139 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands county
Sweden
Organization id:
556240-3369
Founded: 1984
Employees: 50
English description is missing, swedish description below.

Vi är ett helägt dotterbolag till det tyskbaserade TRUMPF GmbH och Co. KG - marknadsledare och teknologiledare inom maskin- och laserteknik för industriell plåtbearbetning och erbjuder kompletta produktionslösningar inom dessa sektorer tillsammans med digitaliseringslösningar i form av konsultation, plattform och mjukvara.

Vårt huvudkontor finns i Alingsås ca 4 mil ifrån Göteborg med närhet till både flygplats och E20. Vi ansvarar för försäljning, eftermarknad, service och utbildning av verktygsmaskiner och laserteknik Sverige och Norge och för laserteknik i Danmark.

Verktygsmaskiner: Allt för flexibel plåt och rörbearbetning finns här såsom laserskärning. kantpressning, stansning och kombinerad stans- och laserbearbetning.

Laserteknik: Vi är teknikledande inom laserteknik för industriell produktion. Här finns lasrar, maskiner och lasersystem i alla skalor för skärning, svetsning, additiv tillverkning, 3D printing, märkning och ytbehandling.

Vi strävar efter att vara den självklara partner som hjälper Dig välja Rätt investering för framtiden. Rätt Teknik, Rätt Maskin, Rätt Laser, Rätt Mjukvara, Rätt Automatisering. Vi vill att våra kunder ska vara långsiktiga partners som vi växer tillsammans med. Och med den ivriga strävan att vara med och skapa framtiden garanterar vi en kontinuerlig innovation.

Contacts

Karin Gustafsson
+46 322 669-729

Videos

Vad är TRUMPF?

LATEST NEWS

- News from the industry
5/10/2024
En vecka kvar till Elmia ProduktionsmässorVidareutvecklat OEM-slangpumparUtökar AI-flexibilitet över hybridmolnet10 år som VD
5/9/2024
Nyttja både plastens och metallens egenskaper
5/8/2024
RobotCenter Laxå säljer SvetsrobotstationCold forging via sourcing groups Upptäck InnovationenOlsons utökar produktkatalogen Belysning och indikering i samma lampa
5/7/2024
Industritorget expanderar Lasermaskiner för precision och effektivitet Låt oss integreraProtolabs utökar funktionaliteten RMS har allt för lagret
5/6/2024
Swecon erbjuder tilt­spinner för minigrävareInspodagen 2024 i TanåsABB utvidgar portföljenSvensk vindkraftexpertis eftertraktad i TysklandBOLIST Byggfest