Ad

LATEST NEWS

- News from the industry

I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sätt

Under ett event nyligen beskrevs nya och spännande lösningar för att ordna kylning av alla de datacenter som kommer att byggas under de närmaste åren. Vad sägs till exempel om att sänka ner servrarna i vätska? Vertiv som är en ledande leverantör av kylningsanläggningar berättade om det och andra intressanta lösningar.
Den nordiska samarbetsorganisationen Datacenter Forum genomförde 10 juni ett onlineevent om vikten av kylning i datacenter. DC Cooling Innovation Forum bjöd på flera intressanta presentationer. Det sammanfattande budskapet är att driften av datacenter måste effektiviseras, inte minst vad gäller kylning.

Penny Madsen-Jones, som är forskningschef på analysföretaget CBRE i Storbritannien, nämner fyra stora utmaningar vad gäller datacenter just nu och under de kommande åren:
• Att hantera den förväntade, enorma, tillväxten.
• Utmaningar som beror på pandemin. Det har till exempel varit problem med personal som behöver resa mellan olika datacenter.
• Att få tillgång till mark för att bygga nya datacenter. Konkurrensen är hård med fastighetsbolag som vill bygga bostäder. En följd är att mark har blivit dyrare.
• Att uppfylla hållbarhets- och miljökrav.
Enligt CBRE är det de riktigt stora molnföretagen, kallas hyperscale cloud, som dominerar på kundsidan vad gäller datacenter. Vad gäller kylning specifikt nämner Penny Madsen-Jones samma utmaning som för de flesta tekniklösningar: att göra mer med mindre. Det beror inte bara på förväntad tillväxt, utan även på höga elpriser och en ständigt ökande densitet vad gäller utrustning i datacenter. Man packar helt enkelt in mer datakraft på mindre ytor, vilket gör att det blir varmare. Effektiv kylning blir en nyckelfaktor för effektiv drift av datacenter.

Distans och digitalt
Vad är det mer specifikt som driver på den ökade tillväxten för datacenter och därmed ett ökat behov av kylning? Karsten Winther har en klar uppfattning om det. Han är försäljningschef i Europa på Vertiv, en ledande global leverantör av utrustning för datacenter, inte minst kylsystem.

– Digitaliseringen i allmänhet och det ökade distansarbetet, samt lagstiftning av olika slag och både lokala och globala molnleverantörers expansion medför ökade krav på kylning. I norra Europa står de riktigt stora molnföretagen för 80 procent av marknaden, berättar Karsten Winther.

Han nämner innovativa lösningar som att utnyttja den kylningspotential som finns tillgänglig i naturen. Kort sagt att dra nytta av att det är kallt utomhus. Det är något som är i allra högsta grad intressant i Sverige, speciellt i den norra delen av landet. Andra intressanta lösningar är att återanvända värme på smarta sätt och att använda vatten och olika vätskor för kylning på nya sätt.

Sänk servrarna
Roberto Felisi som är ansvarig globalt för bassystem för kylning på Vertiv beskriver många uppseendeväckande lösningar som man arbetar med i företagets sex avancerade labb över hela världen. Där ägnar man sig både åt att utveckla och testa enskilda detaljer i kylsystem och att utvärdera kompletta installationer. Det senare är något som kunderna kan dra nytta av.

– Vi jobbar med vätskekylning som går ut på att leda in vätska inuti serverracken. Det är till exempel en lösning för datacenter som kör tillämpningar som maskininlärning, med extremt tätt packade serverenheter, förklarar Roberto Felisi.

Man kan beskriva det som att sänka ner servrarna i vätska eller leda vätska direkt till processorerna. Man undrar om teknikerna i datacentren behöver ta på sig dykardräkter. Kanske inte, ändå.

Men utvecklingen av avancerade kylsystem handlar inte bara om vätska. Roberto Felisi nämner till exempel fullt modulära lösningar, med vilka det blir enkelt att tillföra kylkapacitet. En viktig aspekt är placering av kylaggregat, i datacenter eller utanför. Om kylanläggningen står utanför ett datacenter blir det viktigt att den står så nära datacentret som möjligt och det är en fördel om den ryms i en enhet i stället för att vara utspridd på flera.

Om kylanläggningen står utanför datacentret ökar också potentialen för att använda kall luft utomhus, så kallad ”free air cooling”. Det minskar inte minst behovet av energi, med alla fördelar det för med sig vad gäller hållbarhet och att skona miljön.

Kontentan av Roberto Felisis beskrivningar är att det finns potential för en mängd olika nydanande lösningar för kylning av datacenter. Det står utom alla tvivel att sådana kommer att behövas under de kommande åren.

BILDTEXT:
Här visar Vertivs Roberto Felisi en AR-modell med en förminskad version av en kylanläggning som svävar i luften ovanför ett skrivbord. Med teknikens hjälp går det att krypa in i och se sig omkring inuti kylanläggningen.

LATEST NEWS

- News from the industry
9/14/2021
Alfa Laval och Wayout utvecklar mikrofabriker för hållbar vatten- och dryckesförsörjningNy räckviddsprestation för E-WAY: 543 km på en fulladdningHögre kapacitet och precision med enkelaxelNy allt-i-ett-lösning för maximal säkerhetSolceller startklara på Campus Solna
9/13/2021
Hexagon lanserar plattform som ökar den autonoma kvalitetsgarantin för Industry 4.0.Effektiv drivtransmission med norelems kilremssystemOKQ8 först i Sverige med att sälja förnybar bensinRobotar viktig del av lösningen vid framtida pandemierHydroscand lanserar två nya spiralslangar för fordonNy metod möjliggör detaljstudier av mänskliga organ i 3DD-Link presenterar trådlösa accesspunkter för avstånd upp till 20 kmBred samverkan krävs för en trygg cementförsörjningSmåblock och digitalisering resulterar i billigare husPeab bygger produktions­anläggning i SeinäjokiVi har öppnat i trollhättan!Eitech ansvarar för elteknik i utbyggnad av laboratorier på sjukhuset i LundHCL Technologies presenterar tillgängligheten av en GLAM-lösning på Microsoft Azure Marketplace
9/10/2021
Solid leverantör till en expansiv byggindustriMultiline – Effektiv och flexibel materialhanteringLecsa Mekan – växer på flera hållÅrets plåtslagare gillar tekniskt avancerade uppdragUtech blev valet när Rototilt etablerar sig i PolenSSG lanserar SSG Safety Culture – En kurs om hållbar säkerhetskulturParkers nya slang för ultrahögt tryck förlänger livscykeln vid användning av vattenstrålarReturbagen bidrar till ökad återvinning av byggavfallNy branschstandard för elbilarVarner expanderar sitt distributionslager och Inhouse Tech är med igen!Bjelin tar produktionen av trägolv till en ny nivå
9/9/2021
Koncernsynergier ger globala leveranser till elbilstillverkareTeleskoplastare – ett perfekt val för skidanläggningenMycket prestanda i litet format – poc datorserie från neousysFramtiden är härTingstad Rörinstallationer får Higabs EntreprenörsprisNy tjänst från Greenely gör det billigare att köra elbilVindskyddsskivan Glasroc X Storm tillverkas på Gyproc i BålstaBalanserade godsflöden öppnar vägar för svensk exportNovedo förvärvar VE Sten AB samt Valter Eklund Stenentreprenader ABRedClean lanserar tvättsystem för rengöring av komponenter till elfordon
9/8/2021
SFDA – Smidigt bakterie­filter med hög reningsgradSchneider Electric lanserar nästa generation motor­startare i serien TeSys Deca ABB presenterar banbrytande ABB Ability™ eMine för snabb övergång till helt eldrivna gruvorMöjlighet till miljardvinster tack vare ökad “reshoring”, visar ny rapport Vi kundanpassar din tryckknappslådaSnart tar tusentals robotar över 100,000 svenska jobbNy serie fordonskopplingar hos HydroscandKraftringen erbjuder lokalproducerad el från Örtoftaverket i EslövProjektstart för bioflyg­bränsle av skogsrester vid SandviksverketFortum och Uniper inleder samarbete inom nedmontering och rivning av kärnkraftPeab Asfalt asfalterar med 97,6% återvunnen asfaltEmballator lanserar monotub i 100% aluminiumGratis startpaket till UF – unga företagareParker Hannifin presenterar ett nytt 2-dagars online­evenemang om olja och gasUtan kvinnor stannar industrinCamptoo slår sig samman med konkurrenten Out2Camp för fortsatt tillväxt i SverigeRejlers hjälper Gävle Energi i unikt fjärrvärmeprojektTillgänglighet byggs in i verktyg för redaktörer
9/7/2021
Den minsta ytmonterade plinten från Sauro CMM-laserskanning 70 % snabbare inspektion och ultrahög noggrannhetSkanska tecknar nytt rikstäckande avtal med AhlsellVägservice centralen i Norden AB InvesterarABB moderniserar schweizisk pappersmaskin som modell för energieffektivitet