LATEST NEWS

- News from the industry

Hexicon och Elia Grid International ingår globalt samarbete

För elnätskopplingen av flytande vindkraftsparker
Hexicon och Elia Grid International (EGI) har påbörjat ett globalt samarbete. De två företagen kommer att utveckla koncept och projekt för att integrera storskaliga flytande vindkraftsparker till havs till elkonsumenterna på land. Samarbetet är unikt och ett viktigt led för både Hexicon och EGI att bidra till att säkra utvecklingen av förnybar energi i världen.

Energin som produceras av havsbaserade vindkraftsparker långt ut till havs måste kopplas in på elnätet. Detta blir allt mer utmanande. Hexicon och EGI har kommit överens om att kombinera sin expertis för att förverkliga projekt för en storskalig, kommersiell utbyggnad av flytande vindkraft över hela världen. Målet är att tillsammans effektivisera processen att få projekten färdigställda snabbare.

"Flytande vindkraft handlar om storskaliga kraftprojekt. Förmågan att tidigt planera och designa ett effektivt och robust elsystem är nyckeln till affärsplanen och framgångsrika projekt. Hexicons och EGI:s kompetenser kompletterar varandra till fullo och matchar mycket väl. EGI tillför global erfarenhet inom elöverföring och storskaliga RES-integrationsprojekt. Medan Hexicon erbjuder djup kunskap om flytande vindkraft. Detta samarbete stärker vårt erbjudande avsevärt och ökar vårt framtida värdeerbjudande,” säger Marcus Thor, VD för Hexicon. 

EGI är ett fullskaligt konsultföretag och dotterbolag till det belgiska nationella nätbolaget ELIA. De har lång erfarenhet och kunskap om robusta och innovativa transmissionssystem, både på land och till havs. Kombinationen av Hexicons kompetens med EGIs transmissionskunskap optimera anslutningen till det landbaserade kraftsystemet. För att lösa de tekniska utmaningarna relaterade till vindprojekten vill EGI och Hexicon göra havsbaserad vindkraft till en attraktiv marknad för investerare. Detta kommer att accelerera industrins vilja att ge sig ut på djupare vatten och dra nytta av betydligt starkare vindar för att generera mer energi. Primära områden för samarbetet inkluderar Medelhavet samt Östersjön och Atlanten. 

”Att ansluta havsbaserad vindteknik till elnätet är en komplex och kostsam ansträngning. Med detta samarbete har EGI åtagit sig att tillhandahålla toppmodern expertis och föreslå innovativa lösningar som kommer att släppa lös utvecklingen av kostnadseffektiv och storskalig förnybar energi. Kompetenserna och erfarenheterna hos EGI och Hexicon kompletterar varandra mycket väl och kommer att ge unika möjligheter för ankarinvesterare som är villiga att påskynda och säkra energiomställningen, säger Didier Wiot, VD för EGI. 

Det övergripande målet är att skapa minst ett finansiellt case för ankarinvesterare och visa på uppsidan av den möjliga utvecklingen. Utvecklingsfasen sträcker sig från 2023 till 2027, med målet att utveckla och säkerställa driften av projektet. 

Jonna Holmgren
Head of Communications
Jonna.Holmgren@hexicon.eu
+46 708 88 05 02

LATEST NEWS

- News from the industry
6/20/2022
En av Gold Sweden’s Best Managed CompaniesDen mest kraftfulla dammsugaren* från MieleWenaas AS etablerar sig i SverigeNya rapporter ger djupare insikt om hybridarbete
6/17/2022
Höj trycket lokalt med hjälp av tryckluftClemondo satsar på miljövänliga produkterNu ska Dalarna locka fler utländska investerare20 företag får utmärkelsen Sweden’s Best Managed Companies 2022Elektrifiering av bioraffinaderier ger flerfaldig produktionsökningAudi gör det lättare att ladda elbilenNy bläckstrålemärkning till OEM Electronics maskinparkIndustrins förutsättningar inför avtalsrörelsenEaton utökar samarbetet med MicrosoftMiljonstöd möjliggör återvinning av komplex plast Sigma Technology lanserar ett nytt företagCisco presenterar lösningar för smartare, enklare nätverkNy injektionspistol sparar både arbetstid och resurser
6/16/2022
Förstå PulverbäddsfusionsteknikSvenska Mässan Gothia Towers satsar på solcellsanläggningSchneider Electric rankas på andra platsSnabbväxande installationsföretag med många strängar på sin lyraNy funktion möjliggör nätverkande kring Zoom-eventsElmopeder går undan nuCarlsberg elektrifierar lagertransporterna i HallandLambertsson växlar upp med förnybart bränsleBYGG.se lanserar ny offerttjänst för hantverksarbetenNio nya projekt vässar svensk 2D-branschRenta förenas med norrländska L E MaskinStorskalig odling av mikroalger Unit4 förvärvar danska Scanmarket
6/15/2022
ABB-robotar lyfter produktivitet och hållbarhet på Fårbo Mekaniska Omvänd osmos – StapelbarNy landschef för Ahlsell SverigeMimecast har köpts upp av riskkapitalbolaget Permira Sökmotorn för möbler och inredning i Sverige - FAVIFlyttstädning och annan städning för företagetHelsingborg startar Sveriges första kommunala AI-labbNy utbildning säkrar hållbara affärer i Sydsveriges näringslivElever på Järfälla gymnasium tilldelas BygmastipendietTranpenad förvärvar Eyes4workUltimo ledare inom EAM-teknologiNy Castrol studie i Norden kring nästa bilköpStor skillnad på epostskydd bland nordiska företag Peab utför renoverings­projekt för Helsingfors UniversitetssjukhusTaigatechs AI-lösning redo för marknadenJoanna odlar i ett Elfa-system!
6/14/2022
CAD-Design blir vanligare och vanligareVolvo CE påbörjar testning Ny lasertrackerplattform med ultralång räckviddBättre fiskelycka tack vare hållfast LesjöforsdetaljF-Secures nya allt-i-ett-skydd förenklar säkerheten Lambertsson etablerar nytt kundcenterNP Nilsson förvärvar och växer inom industriellt byggandeNu möts internationell gruvindustri i SkellefteåDigitaliseringen har fått yrkeshögskolan att satsa på fler programmerareOmedelbara offerter på CNC-bearbetningHydroscand Group AB förvärvar Anderstorp Hydraulik ABZipforce lanserar en ny generation portabla elmotorer för cyklarNya allroundmaskiner för effektiv palltransportVärldsledaren inom värmepumpar storsatsar på den svenska marknaden
6/13/2022
Optimal lösning – det är målet för varje projektABB visar upp framtiden för processautomation