LATEST NEWS

- News from the industry

Har ni koll på ert elavtal?

Vintern är på väg och med den väntas extrema elpriser
Även fast många industriföretag inom Sverige redan har låsta elavtal kan det vara svårare för de mindre industrierna under vinterhalvåret. Detta är speciellt aktuellt i södra Sverige där elpriserna redan nu är dyrare. Industriföretag kan tvingas att anpassa sin produktion för den tuffa vinter som kommer.
Står era fordon och maskiner stilla på grund av elpriserna? Har ni koll på era elavtal? Det kan vara läge att börja leta efter det bästa elavtalet för ert företag redan nu. Här kommer lite tips gällande att välja rörligt eller fast elavtal.

Rörligt eller fast elavtal?


Hur skiljer sig rörligt och fast elavtal? En av de frågor man måste ställa sig innan man tar ett nytt elavtal är om man ska ha fast eller rörligt elavtal. Det finns andra avtalsformer men rörligt eller fast elavtal är de vanligaste. Det är svårt att säga om det ena är mycket bättre än det andra. Det som går att säga om dessa två avtalsformer är att de båda har sina för- och nackdelar. Du kan hitta bästa elavtalet hos Elyn.se.

Rörligt elavtal


När man talar om ett rörligt elavtal så kan man säga att det följer marknadens elpris (spotpris). Detta innebär i kort att du aldrig betalar mer än marknadspriser och elhandlarens kostnad. Historiskt har rörligt elavtal varit några öre billigare än ett fast elavtal. Men vad är då nackdelen med rörligt elavtal?

Den största nackdelen med rörligt elavtal är att priset kommer att variera från månad till månad. Det innebär också att man ska vara beredd att priset kan höjas under vinterhalvåret.

Fast elavtal


Ett fast elavtal kan vara ett alternativ om du värdesätter trygghet eller om du vet att ditt företag eller hushåll har en hög elförbrukning. Med ett fast elpris kommer du alltid betala lika mycket kWh el under hela perioden som du är bunden till med er elhandlare.

Nackdelen är att du betalar en premie till elhandlaren eftersom elhandlaren tar en risk att marknadspriset kommer att vara högre än det bundna priset de har till dig som kund. Även om ett elavtal med fast pris troligen inte kommer vara det billigast elavtalet för dig så kan det vara det bästa. Har du inte råd med att elpriserna stiger har du nämligen inte så mycket annat till val.

LATEST NEWS

- News from the industry
12/1/2023
Stålåret 2023: Världsliga ting?Stärker relationen mellan kund och tillverkareNSK arrangerade European Distributor Convention 2023Steute strukturerar om sina affärsområdenMomentum Group förvärvar Swerub
11/30/2023
Viktigt med reservdelar för vattenskärmaskinerDra tunga laster mer mobilt Höj precisionen med krysslaser Varför du måste ha rätt analysinstrument Optimera din verksamhet med svarv och fräsverktyg
11/29/2023
En extra tia per dag – ger enorma fördelarEffektiv formmätning för precision Nitdragarens funktion och användningsområde Rätt kläder när du svetsar Ont i armen under och efter arbetsdagen?
11/28/2023
Idealiska maskiner för stora arbetsstycken Plasmaskärbord är en revolution inom skärning Undvik skador från fukt och mögel Brandmanschetter för över­gången från metall till plast Vår verkstadsinredning samlat på ett ställe!
11/27/2023
Treston Quick Edge ArbetsstationSäkra driften av dina maskiner Ett sekel av metallåtervinning Utrustning för att säkerställa en effektiv rivning Välj en certifierad leverantör för trådbondning