LATEST NEWS

- News from the industry

Handbok för cybersäker IoT

Digitala förutsättningar för alla företag
Ett nytt projekt har startats för att ta fram en handbok kring IoT och cybersäkerhet. IoT Sverige och Smartare Elektroniksystem är initiativtagare tillsammans med flera projektparter.

IoT-produkter är en viktig del i digitaliseringen av vårt samhälle. Utvecklingen går i snabb takt där allt mer kopplas upp och ihop och den berör alla sektorer i samhället. IoT Sverige vill öka användningen av IoT inom offentlig sektor för att skapa samhällsnytta och jämlika digitala förutsättningar för alla.

Samtidigt som utvecklingen av IoT går i rasande fart har även behovet av säkerhet ökat. Cyberattacker av olika slag blir allt vanligare mot såväl privat- som offentlig sektor. Även lagar, regleringar och branschkrav påverkar och ställer allt tydligare cybersäkerhetskrav på hanteringen av IoT. Mot bakgrund av detta har IoT Sverige och Smartare Elektroniksystem tillsammans med ett antal projektparter startat ett projekt för att ta fram en ny handbok för framtagning av cybersäkra IoT-produkter.

Målgrupp utvecklare och konstruktörer
Primär målgrupp för handboken är utvecklare och konstruktörer av IoT-produkter.

– Cybersäkerhet behöver finnas med under en IoT-produkts hela livscykel. Därför ska denna handbok omfatta råd ända från IoT-produktens idéstadium och framtagning till dess att den sätts i drift och vidare när den ska skrotas, eller användas till något annat. Cybersäkerhet ska finnas med i alla steg, säger Thorbjörn Ebefors, tf. programchef på Smartare Elektroniksystem.

Fler aktörer välkomnas
Smartare Elektroniksystem har tidigare tagit fram handboken Smartare Elektronikhandboken 2.0. Den nya handboken för cybersäkra IoT-produkter blir en fortsättning och förstärkning.

–Kompetensfrågan är central och syftet att skapa en cybersäkerhetshandbok är att förmedla och höja kompetensen för cybersäkerhet för dem som utvecklar IoT-lösningar. Vi välkomnar fler aktörer som kan bidra med input till handboken, säger Olle Bergdahl, programchef på IoT Sverige.

Projektet leds av det strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem i samarbete med IoT Sverige och arbetet utförs tillsammans med ett flertal projektdeltagare från industri och akademi. Målet är att handboken ska vara framtagen i slutet av 2022.

Kontakt
Thorbjörn Ebefors, tf programchef Smartare Elektroniksystem, Thorbjorn.Ebefors@smartareelektroniksystem.se
Olle Bergdahl, programchef IoT Sverige, olle.bergdahl@iotsverige.se

Fakta – syfte och målgrupp
Handboken för framtagning av cybersäkra IoT-produkter är ett projekt med målet att nya IoT-produkter som utvecklas i Sverige ska bli cybersäkra över tid. Fokus för projektet kommer att vara att ge handfasta råd/checklistor/standarder/metoder/best practices som kan läsas av elektronik- och mjukvaruutvecklare (samt deras chefer) som inte själva är säkerhetsexperter. Målgrupper för projektet är alla aktörer som deltar i värdekedjorna där IoT-produkter tas fram från första början till dess att livscykeln är slut och IoT-produkterna återvinns. Primär målgrupp är dock designers och konstruktörer av hård- och tillhörande mjukvara.

LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2022
Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
9/19/2022
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
9/16/2022
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
9/15/2022
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security Alliance