LATEST NEWS

- News from the industry

HAIMER på EMO 2023

Verktygshantering blir användarvänligt
På EMO kommer HAIMER att presentera en mängd innovativa nya produkter inom området verktygsfastspänningsteknik: från Micro Collet Chuck till High Performance Chuck till den banbrytande Hybridchuckteknik. I framtiden kommer PSC 40 och PSC 50 att läggas till i programmet som spindelgränssnitt. En annan nyhet är att alla HAIMER-verktygshållare i framtiden kommer att laseras med en unik datamatriskod, som också kan användas för verktygshanteringslösningar.

På EMO 2023 i Hannover kommer HAIMER-koncernen att visa sina branschledande innovationer. Förutom de beprövade högkvalitativa verktygshållarna står digitalisering och automatisering i centrum för montern.

Nya programvaruversioner för HAIMER’s maskiner för krymppassning, balansering och förinställning möjliggör ett smidigt datautbyte mellan varandra, med verktygsmaskiner och automation. Höjdpunkten i montern: en kraftfull automationstionscell för verktygsuppsättning inklusive ett förarlöst transportsystem till och från verktygsmaskinen.

Verktygshanteringen måste göras så enkel som möjligt för tillverkningsföretag av alla storlekar, oavsett om de är små eller stora. De ansvariga på HAIMER Group är övertygade om att detta är viktigt. På EMO 2023 presenterar de ett produktsortiment som är inriktat på detta, allt från innovativa förbättringar till framtidsorienterade koncept. Alltid i fokus som det underliggande målet: möjligheten till integration i digitaliserade, automatiserade produktionssystem.

Världspremiärer på EMO Hannover
"Vi kommer att presentera ett sammanhängande helhetskoncept när det gäller digitalisering och automatisering av verktygshantering", betonar Andreas Haimer, VD för HAIMER-koncernen. "Detta inkluderar lättanvända produkter och mjukvarulösningar som kunderna kan använda plug-and-play och med vilka de kan göra sin produktion mer ekonomisk. HAIMER kommer att ta kunderna i handen och leda dem steg för steg in i digitaliseringen av deras produktion och säkerställa en kontinuerlig process. Betydelsen av verktygsförinställning kommer därmed att öka betydligt för många kunder", fortsätter Andreas Haimer.

Som en världspremiär kommer HAIMER Hybrid Chuck att presenteras exklusivt på EMO. Denna nya och patenterade teknik kombinerar fördelarna med två spännsystem - de vibrationsdämpande egenskaperna hos en hydraulisk chuck med dem hos en högprecisions, högpresterande krympchuck.

Den nya Micro Collet Chuck, som också gör sin debut på EMO, är lämplig för skaftdiametrar från 1 mm och uppfyller kundens krav på maximal rundnoggranhet i kombination med enklast möjliga hantering.

Ny programvara för maskiner för krymppassning, balansering och förinställning
I framtiden kommer alla HAIMER’s maskiner för krymppassning, balansering och förinställning att få en ny programvaruversion som innehåller ett dubbelriktat gränssnitt som kan anslutas till den nya HAIMER Tool Room Manager (TRM). Denna nya programvara övervakar online-statusen för alla enheter i verktygets förinställningsrum, dokumenterar processerna och övervakar efterlevnaden av de angivna toleranserna.

Ett valfritt OPC-UA-gränssnitt, klient eller MQTT Connect-gränssnitt standardiserar åtkomst till maskiner, enheter och andra system och möjliggör tillverkaroberoende datautbyte.

På balanseringsmaskinen HAIMER Tool Dynamic öppnar den nya programvaran även dörren för automatisk indexering. För detta ändamål är ett litet gripdon integrerat i de nya modellerna, som roterar verktyget som ska balanseras. Programvaran sköter resten utan att operatören behöver ingripa.

För kombinationsenheten Tool Dynamic Preset Microset möjliggör Automatic Drive-funktionen helautomatisk mätning.

Smart verktygshantering med HAIMER WinTool
En annan höjdpunkt är det nya integrerade HAIMER Tool Management System inklusive Smart Vending Machines, som kommer att presenteras på EMO-mässan. Inom en mycket kort tid, bara fyra månader, introducerades programvaran WinTool inklusive dispenseringssystemet Toolbase med fullt integrerat nätverk till HAIMER-maskinerna, vilket utökade ytterligare funktioner och hjälpte till att standardisera processen.

För att kunna erbjuda sina kunder ett optimalt system för hantering av verktygsdata och utmatning av verktyg samarbetar HAIMER med TCM Group och dess produktlinjer WinTool och Toolbase. WinTool är en mjukvarulösning för verktygs- och datahantering som möjliggör hantering av verktyg, resurser, maskinprogram, processer och master da-ta. Toolbase är ett smart verktygssystem som innehåller individuellt konfigurerbara verktygsskåp och programvara. Det möjliggör effektiv åtkomsthantering via streckkod, RFID eller manuell interaktion. I framtiden kan alla HAIMER Microset förinställningsenheter utrustas med WinTool som standard. Besökare i HAIMERs monter kommer att få en första intrycket: En demonstration kommer att visa hur enkelt det är att skapa en digital tvilling av ett komplett verktyg på bara några minuter om masterdata finns tillgängliga i WinTool. HAIMER har redan gjort en del förberedande arbete i detta avseende och har förberett alla parametrar, steg och DXF-data i enlighet med DIN 4000 och ISO 13399. Dessa data finns tillgängliga för nedladdning på HAIMERs webbplats och på dataplattformen Tooltrac-er.

En annan nyhet är att alla HAIMER-verktygshållare i framtiden kommer att laseras med en unik datamatriskod, som också kan användas för verktygshanteringslösningar. Det innebär att en mängd olika uppgifter kan lagras i en databas för varje verktygshållare och hämtas vid behov - utan RFID-chip eller en påklistrad QR-kod. Dessutom är de digitala uppgifterna redan lagrade i HAIMER Win-Tool-systemet.

Data från andra tillverkare kan också användas i WinTool. För detta ändamål erbjuder programvaran en enkel plug-in till Tooltracer, en molnbaserad produkt som hanterar verktygsstamdata från olika källor konsekvent och felfritt.

Framtida koncept för förinställning av verktyg
Även om alla dessa innovationer gör tillverkningsprocessen enklare för varje maskinist och även kan användas av små och medelstora företag för att öka effektiviteten, är höjdpunkten i HAIMER-montern mer inriktad på företag med den högsta graden av automatisering. Vi talar om den nya HAIMER Automation Cube One, som kan krympa ut och in ett verktyg på 60 sekunder, mäta det och överföra data till maskinen och till databaser.

Verkställande direktör Andreas Haimer förklarar: "Vi har lärt oss av vårt pilotprojekt 'Automation Cube' under de senaste åren. I linje med kundernas krav är vår nya robotiska cell byggd lika massivt som en verktygsmaskin. För detta ändamål har vi tagit med olika partners ombord. Siemens levererar den senaste Sinumerik One CNC-styrningen. Utan det fullständiga, snabba och mycket kompetenta stödet från Siemens skulle vi inte ha kunnat förverkliga denna nya maskin inom rekordtiden", betonar Andreas Haimer.

I slutändan arbetade många erfarna globala och regionala partners också med förverkligandet av projektet. En detaljerad översikt över alla företag som är involverade i HAIMER Automation Cube One finns på i det informationsmaterial som finns tillgängligt i HAIMER-montern under EMO.

Den nya robotcellen, som hanterar automatisk krympning in och ut samt mätning av verktygsenheter, är betydligt större och stabilare. Även när det gäller spindelgränssnittet kan den nya cellen hantera upp till tre olika gränssnitt samtidigt och upp till elva axlar tar över detaljhanteringen.

Ett annat blickfång kommer sannolikt att vara anslutningen till verktygsmaskiner som demonstreras på mässan, som hanteras av AGV:er (Automated Guided Vehicles) från DMG MORI. De möjliggör obemannad försörjning av maskinerna i en produktionshall. "I framtiden kommer sådana system att ta över centrala funktioner i automatiserad produktion", är An-dreas Haimer övertygad om. Särskilt i tider av en ökande brist på kvalificerad arbetskraft skapar detta nya möjligheter för företag att alltid säkerställa verktygsförsörjningen.

Du hittar HAIMER-montern på EMO 2023 i Hall 4, E18.

HAIMERs VD Andreas Haimer med den nya HAIMER Hybrid Chuck, exklusivt presenterad som en världspremiär på EMO-mässan. Denna nya och patenterade teknik kombinerar fördelarna från två spännvärldar, dvs. de vibrationsdämpande egenskaperna hos en hydraulisk expansionschuck med dem hos en högprecisions, högpresterande krympchuck.

För att kunna erbjuda sina kunder ett optimalt system för hantering av verktygsdata och verktygsautomater samarbetar HAIMER med TCM Group och dess produktlinjer WinTool och Toolbase. Toolbase är ett smart system för verktygsdispensering som innehåller individuellt konfigurerbara verktygsskåp och programvara.

Det möjliggör effektiv åtkomsthantering via streckkod, RFID eller manuell interaktion.

Den nya HAIMER Automation Cube One med Siemens Sinumerik One-styrning, som kan krympa ett verktyg på 60 sekunder, mäta det och överföra data till maskinen och databaser, är en massiv robotcell för 24/7-drift. Framför allt tillhandahöll projektpartnern Siemens fullständig, snabb och mycket kompetent support, så att projektet kunde genomföras på rekordtiden. När det gäller spindelgränssnittet kan den nya cellen hantera upp till tre olika gränssnitt samtidigt, och upp till elva axlar hanterar detaljerna.

Ytterligare information om vårt företag, vår teknik och våra produkter får du direkt från HAIMER GmbH. När det gäller frågor om innehåll och bilder, vänligen kontakta k+k-PR GmbH. Vi ser fram emot din publikation.

Kostnadsfritt återtryck. Vänligen skicka kopia till:

k+k-PR GmbH
Peter und Wolfgang Klingauf
Von-Rad-Str. 5 f
D-86157 Augsburg
Tel.: +49 (0)8 21 / 52 46 93
Fax.: +49 (0)8 21 / 22 93 96 92
E-Mail : info@kk-pr.de
www.kk-pr.de

Haimer GmbH
Weiherstr.21
86568 Igenhausen
Tobias Völker
Telefon: +49 (0) 82 57 / 99 88-0
Fax: +49 8257 1850
tobias.voelker@haimer.de
www.haimer.de

LATEST NEWS

- News from the industry
6/12/2024
Splunk lanserar avan­cerade AI-förbättringar Ny serie av svarta beslag förenar stil och styrkaKommuninvest emitterar 4,5 miljarder kronorTCS lanserar banbrytande plattform för generativ AIRexel driver på för en hållbar framtid
6/11/2024
Befintlig produkt, men i nytt material Volvo CE presenterar utökad flottaMagasinera i StockholmHLR utbildning StockholmFiberlaserteknik i plåtbearbetningsindustrin
6/10/2024
Kunderna är dom bästa ambassadörerna!Volvo CE utökar sortimentetMilltool fortsätter sin etablering Förstå hur TIG-svetsning fungerar IEC 62 433 höjer säkerheten
6/7/2024
Det du behöver veta om Tablet PCs Effektiva tjänster för industrirör Lanserar en AI-assisterad säkerhetsplattformGetacs robusta mobila arbetsstationSofting Industrial intro­ducerar edgeConnector
6/5/2024
Harts 3D-utskriftStegar med plattformBelysning och indikator i samma enhetBystronic väljer Water Jet Sweden Nu introduceras en ny lanseringskampanj