TUESDAY, JUNE 22 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Guide för gummibeläggningar på stickade arbetshandskar

Den moderna arbetshandsken såg ljuset på 70-talet då arbetarskyddslagen trädde I kraft och övervakades av arbetsmiljöverket.
Idag är skydds- och arbetshandskar designade med olika egenskaper med det gemensamma målet att skydda händerna från specifika risker.

På 80-talet introducerades de första stickade arbetshandskarna med helt nya egenskaper som att de var stickade i en enda tråd utan sömmar med oöverträffad stretch och passform som följd vilket gjorde handskarna mycket bekväma att bära.

Med ett adderat lager skydd i form av en gummibeläggning öppnades helt nya möjligheter upp med väldigt specifika skyddsegenskaper för olika ändamål och typer av jobb. På grund av detta är det väldigt viktigt att välja rätt typ av beläggning helt beroende på vilket jobb du har.

Som hjälp I att välja rätt har vi brutit ner stickade handskars gummibelägningar i sektioner. Beläggningsmaterial, Beläggningtyper och Beläggningslager.

1. Beläggningsmaterial

De vanligaste materialen på marknaden idag är nitril, PU (polyuretan) och latex.

Nitrilbeläggning

Nitrilbeläggning är den vanligaste och mest populära beläggningen på stickade arbetshandskar. Nitril har naturliga egenskaper som nötnings-, punkterings- och kemisk resistens. Materialet kan dessutom brytas ner i två olika typer av beläggning:
Slät nitril
Denna typ av handflatebeläggning har en slät yta. Den ger utmärkt resistens mot nötning, punktering och rivmotstånd. Den står sig bra i våta och oljiga förhållanden och har utmärkta greppegenskaper i torra förhållanden. Den står också emot en rad olika temperaturer. Släta nitrilbelagda arbetshandskar är extra lämpliga för generellt bruk som kräver smidighet såsom elektronisk industri, montering, bygg och liknande lätt till medeltung industri.

Micro-foamad nitril

Micro-foamad nitrilbelagda handskar använder antingen en kemisk eller vattenbaserad process för att skapa små porer på gummiytan. Detta resulterar i en fjädrande yta som ger hög komfort. Denna yta kan också absorbera vätska och ger ett mycket säkrare grepp än slät nitril. Däremot klarar de öppna porerna endast en begränsad mängd vätska och blir snabbt saturerad om den exponeras för stora mängder vatten eller olja. Med anledning av detta fungerar denna typ av beläggning bäst i torra eller lätt våta eller oljiga förhållanden. Micro-foamade nitrilhandskar är lämpliga för bygg, verkstad, tillverkningsindustrin och lättare oljiga miljöer .

Micro-foamad nitril, med Sandy Grip finish

Detta är en efterbehandling av den micro-foamade nitrilbeläggningen som ger ett utökat grepp på de flesta ytor. Den ger också ökade barriäregenskaper mot vätskegenomträngning. Ytans struktur skapas genom att använda en speciell etsning som skapar små gropar och förhöjningar som ger mer yta och friktion i greppet. Resultatet blir en bättre greppyta som även fungerar i mer oljiga miljöer.
Latexbeläggning

Latex eller naturgummi är det enda naturliga råmaterial som används som beläggning på arbetshandskar. Även om det inte är lämpligt för personer som är känsliga mot latexproteiner är det fortfarande ett populärt val på grund av dess egenskaper som hög elasticitet och extremt fast grepp på både våta och torra ytor. Latex har hög rivhållfasthet, högt nötningsmotstånd, hög slitstyrka och står emot höga temperaturer. Latex står emot alkoholer men är mindre lämpliga mot organiska lösningsmedel som exempelvis bensin. Latex har viss oljeresistens på grund av att beläggningen ofta är tjockare än på andra typer av arbetshandskar. Det finns tre vanliga typer av latexbeläggningar på marknaden:
Slät latex

Slät latex har en yta som står emot vätskor bra och har ett fast grepp i både torra och våta förhållanden. Den håller sig mjuk även i lägre temperaturer. Beläggningen har även både god slitstyrka och nötningsmotstånd.
Slät latex med Sandy Grip finish

Arbetshandskar med Sandy Grip behandling på greppytan har ett bättre grepp på i princip alla ytor. Med den ruggade ytan med små gropar och förhöjningar ger beläggningen mer yta och friktion i greppet. Detta gör den mycket lämplig för fast grepp på hala ytor, utom i oljiga förhållanden.
Micro-foamad latex, med Sandy Grip finish

Micro-foamad latex med Sandy Grip ger högre dämpning med fjärdring i handen för ökad komfort. Den ruggade ytan ger ett exceptionellt fast grepp i både torra och våta miljöer. Micro-foamad latexbelagda handskar anses vara den mest vätsketäta handsken så länge det inte är oljiga vätskor.

Skrynklad latex

Skrynklad latexbeläggning delar många egenskaper med micro-foamad latex. Beläggningen är designad att öka greppförmågan i torra och våta förhållanden samt öka slitstyrkan och nötningsmotståndet. Den skrynklade ytan behåller flexibiliteten i handsken men gör den något tjockare vilket gör den mer lämplig för grövre arbeten som inte kräver hög precision. Denna typ av beläggning är utmärkt för bygg och virkesupplag, glastillverkning och andra jobb inom medeltung till tung industri.

PU beläggning (Polyuretan)

Polyuretan också känt under förkortningen PU är det lättaste, tunnaste och mjukaste alternativet för gummibeläggning, men finns endast som slät beläggning. Den ger egenskaper som exceptionell fingertoppskänsla med förhållandevis god slitstyrka. PU belagda handskar har hög andningsförmåga vilket gör dem väldigt bekväma, särskilt under sommartider. Det har det överlägset bästa greppet i torra förhållanden, men det omvända gäller för våta och oljiga förhållanden där de andra beläggningarna fungerar bättre. PU anses vara en kostnadseffektiv lösning för generellt bruk och montering med goda skyddsegenskaper. Dessa handskar är lämpliga för legotillverkning, flygindustri eller alla industrier där precision är ett krav.
Lösningsmedelsbaserad PU

Majoriteten av alla PU belagda handskar görs genom att lösa upp polyuretan i ett lösningsmedel, dimetylformamid eller DMF. De stickade handskarna doppas i blandningen och blötlägges i ett hett vattenbad och torkas sedan i en ugn. Även om all DMF försvinner i vattenbadet eller evaporerar i ugnen finns ändå spår kvar av ämnet i många PU belagda handskar. För mycket känsliga personer kan därför vattenbaserad PU vara att föredra. I gengäld är dessa handskar mer kostnadseffektiva.
Vattenbaserad PU

Vattenbaserad PU ersätter lösningsmedlet DMF med vatten. Denna typ av beläggning är säkrare för känsliga personer och eliminerar risken för allergiska reaktioner more DMF. Den har samma egenskaper och fördelar som den lösningsmedelsbaserade PU beläggningen men är mer miljövänlig. Den vattenbaserade PU beläggninen är även mer smutsresistent vilket gör att den håller sig ren längre.

2. Beläggningstyp

Gummibeläggningar finns I flera olika typer som skyddar olika delar av handen. Här följer en sammanfattning av de typer som finns på marknaden:

Handflatedoppad

Gummibeläggningen täcker hela handflatan och upp över de övre fingertopparna. Beläggningstypen skyddar framförallt i greppet, med överlägsen ventilationsförmåga. Detta är den vanligaste typen för stickade handskar på marknaden.

Halvdoppad

Gummibeläggningen täcker hela handflatan och fingrar upp över knogarna. Beläggningstypen ger utökat skydd för större del av handen med ventilation för ovanhanden. Denna typ skyddar även bättre mot vätskor jämfört med den handflatedoppade typen.

Heldoppad

Gummibeläggningen täcker hela handen upp till handleden. Denna typ ger det bästa skyddet för hela handen med det högsta vätskeskyddet på grund av att handsken är mer tät. Detta ger även isolerande egenskaper då värme från händerna behålls inuti handsken. Handsken blir i de allra flesta fall även vattentät.

Fingerdoppad

Gummibeläggningen täcker endast fingertopparna. Denna typ ger maximal smidighet och ventilation men med fördelen av ett fastare grepp för fingertopparna. Lämplig främst vid hantering av små föremål som exempelvis inom elektronikindustrin.

3. Beläggningslager

Ett lager gummibeläggning är den vanligaste förekommande arbetshandsken på marknaden. I de flesta fall ger det ett fullgott skydd, men med ny teknologi för att förbättra skyddsegenskaperna finns även arbetshandskar med flera lager gummibeläggning.

Det kan låta enkelt men det är inte helt lätt att hitta en balans mellan handskens prestationsförmåga och livslängd med bibehållen smidighet, fingertoppskänsla och komfort.

Dubbeldoppad

Dubbeldoppade arbetshandskar börjar bli vanligare på marknaden. En handske med ett extra lager gummi får förbättringar i form av livslängd, vatten och oljeresistens och framförallt slitstyrka. Denna typ av handske är dessutom oftast vattentät.

Trippeldoppad

Med tre lager gummibeläggning på handsken förbättras skyddsegenskaperna avsevärt. Med ökat nötningsmotstånd och exceptionell slitstyrka förlängs livslängden på handsken markant. Endast en handfull modeller finns tillgängliga på marknaden då tekniken för att skapa denna typ av arbetshandskar är relativt ny.

Grepp-prickar

Vissa arbetshandskar har ett extra lager skydd i form av gummiprickar. Dessa ger egenskaper för handflatan i form av ökat nötningsmotstånd och högre slitstyrka samtidigt som prickarna ger viss form av dämpning för ökad komfort.

Ta hand om händerna

Du har bara ett par händer och vårt mål är att du ska hålla dem oskadda. Vi hoppas att denna guide har gett lite vägledning i ditt arbete med att välja rätt handskar för ditt jobb.

Håll dig säker på jobbet.
Har du frågor, eller behöver hjälp?

Tveka inte att kontakta oss, vi hjälper dig gärna, ring (031-54 80 50), maila in (Kontaktinformation) eller skicka meddelande på våra sociala media: Facebook och LinkedIn.
Contact information
Mailing address
Gamla Alingsås­vägen 24
43338 Partille
Visiting address
Gamla Alingsås­vägen 24
43338 Partille
Region
Partille
Västra Götalands county
Sweden
VAT number:
556174-2429
Founded: 1913
Employees: 12
Info is missing

Contacts

Michael Cederkvist
031-7851141
070-592 05 90

LATEST NEWS

- News from the industry
6/14/2021
Krea lanserar ny rådgivningstjänst för större finansieringsaffärerSchneider Electric och Polarbröd utökar samarbetet när nya bageriet i Älvsbyn växer framUtvärdera din affärsmodell för lönsam tillväxtConcentric AB tillkännager ett nytt kontraktIntec fortsätter tillväxtresanByggPartner uppför Sveriges första byggnad enligt FSC-systemets projektcertifieringW3 Energy tecknar operativt avtal med LuxcaraEY har utsett världens främsta entreprenör
6/11/2021
Stor leverans till Pan Rental: ”Våra kunder vill köra Volvo”Ytskyddsbeläggning för dricksvatten-applikationerStålservice i Nyköping AB har investerat i en ny bandsågautomatFlexibel säkerhet för formsprutningDe 12 vanligaste misstagen vid köp av arbetsbelysning DICTATORS system för dörrslussar är det smartaste och enklaste Interlock­systemet på marknaden!Alkoskåp får hemtjänsten i Svenljunga att rullaNy konsultjätte på den svenska marknaden tar krafttag med digitaliseringRejlers får förnyat förtroende från ElviaVäderstad stöttar yrkesutbildning i Motala: ”Vi måste stötta skolorna mer”NCC moderniserar reningsverk i UppsalaNu försvinner stenarna från Södra PortenTvå år med Dachser Air & Sea Logistics Sweden
6/10/2021
Ethernet-switchar för fältapplikationerVBN Components får genombrottsorder från amerikanska försvaretFC Maskin har sålt ytterliggare 1 Mitsubishi trådgnist!ABB PixelPaint vinner prestigefulla IERA-priset för innovation och entreprenörskapSvenska spelindustrin under Corona-pandeminGeomatikk lanserar GeoDig, appen för gräventreprenörerKAMIC Group förvärvar Talema Group, en global tillverkare och leverantör av magnetkomponenterGasellföretag inom V/A köpte unik Manitou teleskoplastare från Scantruck ABStörre möjligheter för årets nyexaminerade – ingångsjobben ökarTillverkare av akustik­lösningar vill öka trivsel med nytt sortiment av färgerSvenska företag bland de mest utsatta för cyberangrepp
6/9/2021
Robusta miniatyrtryckgivareAdvanced Engineering Göteborg flyttar mässan till 19–20 april 2023ABB lanserar ny skräddarsydd digital övervakningstjänst för prediktivt underhåll av transportbandNytt ljus över tillverkningen av ultratunna polymererHögskolan Väst digitaliserar och utvecklar utbildning inom elektriska fordonUltraplatt bakgrundsbelysningAttraktiv kontorsmiljö lockar efter pandeminElektronikmässan Göteborg flyttar till 2023Cisco tar steget in i fram­tiden med nya Webex SuiteNCC bygger ut vattenkraftverk i Skellefteå
6/8/2021
ifm tilldelas: Årets fabrik 2020Ny teknik och rätt personal är utställaren Hygaps framgångsfaktorer Spara pengar med noggrann CIP-övervakningBli certifierad ventilations­montör – på nätetFrån smarta komponenter till Industry 4.0 Hur kan stål bidra till ett hållbart samhälle?MTRX inleder samarbete med EuropcarMångmiljonsatsning med fossilfri ånga till Örtofta sockerbruk utanför Eslöv ger betydande klimatfördelarGunnebo Fastening lanserar - Nytt koncept Ny förpackningFlexibel och enkel att installera - det nya operatörsassistanssystemet ifm mateMats Norberg ny vd för SwerockDana Lim anställer säljexpert för att stärka närvaron i SverigeÅrets Tjänstebilsbarometer från LeasePlan
6/7/2021
Schneider Electric levererar automationslösning till svenska exportföretaget PrimozoneKonfigurera givarparametrar via en app med BluetoothSoftronic bygger upp nytt specialistområde inom IT-arkitekturVi bygger hållbarhet, tillsammans - Saint-Gobain Sweden ABSmidmek fortsätter sin satsning - My Becker ny projektchefOOF Group och Eleiko Group bildar joint venture och uppför 18 700 m² logistik i HalmstadMowida förenklar livet i fastighetsbranschen
Advertisements