LATEST NEWS

- News from the industry

Gnosjö Automatsvarvning i spännande forsknings­projekt

Kring tvätt och kemikalier med RISE, Chalmers och IKP
– Att skapa automatiserad övervakning för tvättprocesser av metallkomponenter kan förlänga rengöringsbadens livstid med upp till 75 procent. Det halverar tvättens miljöpåverkan och kan komma att betyda mycket för tillverkare av komponenter.

Det säger Jens Ringborg, ansvarig för renhet och analys av de komponenter Gnosjö Automatsvarvning svarvar för bilindustrin. För att säkerställa en komponents exakthet, vilket är av största betydelse i bilindustrin, räcker det inte med ytterst noggrann mätning. Oönskade partiklar kan undgå kontrollen varför komponenterna måste genomgå ett rengöringsbaddär olja och mikroskopiskt små metallspån försvinner. Badens renhet och blandning av kemikalier och vatten måste övervakas för att man ska veta när vattnet ska bytas ut eller kemikalier tillföras. Hittills har det gjorts genom manuellt insamlade prover som sedan analyseras i laboratorium.

– Det är en ineffektiv, dyr och tidskrävande process. Det treåriga forskningsprojektet syftar till att automatisera processen och göra onlineanalys av det kemiska innehållet för att kunna förutsäga när kemikalier behöver läggas till, berättar Jens Ringborg.

När man testat den metod manuellt som projektet vill automatisera, har rengöringsbadens livstid förlängts med upp till 75 procent. En förlängning som i testet reducerade miljöpåverkan med 50 procent, från 235 kg CO2 per ton tvättade ton till 120 kg. För Gnosjö Automatsvarvnings del kommer dock inte effekterna bli så stora, eftersom man redan återanvänder reningsvattnet på flera olika sätt.

– Vi är nog ensamma om att återanvända vattnet efter att det gjort sitt i reningsbaden. Vattnet går utmärkt att skura golvet i fabriken med, både en och två gånger. Vi använder också vattnet till poleringen, så kallad trumling, av de små komponenterna. Men självklart är det bra att effektivisera reningsbaden ännu lite mer.

Utöver Gnosjö Automatsvarvning, Chalmers och RISE ingår även industrikemiföretaget IKP i projektet. Charlotte Stigen Låstberg, vd på IKP, är även hon övertygad om att den framtida lösningen kommer att reducera både kostnader och miljöpåverkan.

– Tillsammans med RISE har vi redan arbetat med frågan. När vi testade en lösning för en härdverkstad minskade de sina badbyten med 50 procent och sänkte sina kostnader väsentligt.

När projektet är klart hoppas man kunna erbjuda ett sensorpaket med tillhörande programvara för analys.

– Eftersom alla tillverkare av metallkomponenter som använder bad kommer att kunna använda tekniken kommer den göra stor skillnad. Framför allt i Sverige och Tyskland där vattentvätt är vanlig. Men kanske ännu mer för industrier runtom i världen som också har vattentvätt och där vatten är en bristvara, konstaterar Jens Ringborg.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kontakt
Jens Ringborg
Tel. 0370-33 32 50
jens@svarvning.nu

Contact information

Gnosjö Automatsvarvning AB

Mailing address
Box 182
33524 Gnosjö
Visiting address
Lidängs­vägen 1
33524 Gnosjö
Region
Gnosjö
Jönköpings county
Sweden
Organization id:
556040-6521
Founded: 1974
Employees: 55
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Gnosjö Automatsvarvning.

Gnosjö Automatsvarvning tillverkar produkter med hög precision och bästa tänkbara kvalité. Vi har alla möjligheter att automatsvarva avancerade detaljer i vår moderna maskinutrusting.

Gnosjö Automatsvarvnings maskinpark består av ett flertal rundbordsautomater och NC-svarvar.
Dessa klarar upp till diameter 42 mm och NC-svarvarna klarar upp till diameter 65 mm, samtliga för tillverkning av komplicerade detaljer. Rundbordsautomaterna används i huvudsak till stora serier och CNC-maskinerna är lämpligast för små serier.

En styrka på Gnosjö Automatsvarvning är vår kvalitetsmätutrustning som borgar för en jämn och hög kvalité. Alla mätningar som görs lagras och sparas i SPS.

Renhetsanalys:
Gnosjö automatsvarvning erbjuder också renhetsanalyser av komponenter, oljor och tvättvätskor. Renhetsmätning av komponenter görs för att fastställa den mängd smuts som detaljer (ytan), oljor, tvättvätskor eller system innehåller. Det finns flera sätt att mäta renhet, vilken metod som används beror på vilka förutsättningar som finns för att erhålla ett bra resultat.

Produkter: Axlar, Bussningar, Distanshylsor, Hydraulikkopplingar, Kontaktstift, Maskindetaljer, Muttrar, Precisionsdetaljer, Rostfritt, Skruvar, Syrafast

Välkommen att kontakta oss.

Certifications

ISO 14001:1996 – ISO 9001:2000 – ISO/TS 16949:2002

Contacts

Linda Fransson
0370-33 32 51
Solweig Fransson
0370-33 32 55
Anna Fransson
0370-33 32 56
Olle Fransson
0370-33 32 53

News related to the company

Videos

Gnosjö Automatsvarvning Rundbordsautomat

Gnosjö Automatsvarvning Rundbordsautomat
Gnosjö Automatsvarvning Ivisys sorteringsutrustning

LATEST NEWS

- News from the industry
11/19/2021
Fyra miljoner till forskning
11/18/2021
Carsten Holm A/S utökar sitt sortimentetVolvos största grävmaskin är överraskande snabbSteglös tryck- och vakuumkontroll med IO-LinkABB och Zume påskyndar övergången från engångsplastSchneider Electric lanserar hårdvaruoberoende automationsplattformStora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
11/17/2021
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Hållbar industri, innova­tioner och infrastrukturLär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässanStjärnformade fjällstugor vinner arkitekttävling för barn och ungaBillerudKorsnäs presenterar ny strategiCastrol har ingått ett femårigt tekniskt partnerskap med Williams Advanced Engineering64 procent beredda att byta jobb för hemarbete Skicka mindre luft med hållbara förpacknings­lösningarTegelgigant tar sjumilasteg på vägen mot CO2-neutral produktion
11/16/2021
MCM – högvolym­produktion med stora 4- och 5-axliga fleroperations­maskinerDENIOS miljöcontainer får toppbetyg i brand­kammartestStora Enso Biomaterials utvecklar och testar nya miljövänliga material och lösningarKrea lanserar ny tjänst för fastighetsfinansieringVerdion satsar ytterligare i NordDICTATOR på Fastighets­mässan Kista 24-25 November 2021Novedo förvärvar VentilationskontrollDEFA huvudsponsor på eCar Expo igen!Idag öppnar Microsofts hållbara datacenter i SverigeMineralvatten från istiden på flaskaEaton ger fyra råd hur industrin ska undvika ett error 404 Säkerhet och innovation i produktion för Plasman
11/15/2021
Elmia Wood återstartar med nytt fokus 2-4 juni 2022Ny Eftermarknadschef på TamtronNP Nilsson fortsätter sin satsning på egenproducerad el Storsatsar på utbildningar inom tak-och tätskikts­branschenNu ska även den tunga trafiken elektrifierasVedum utvecklar ytbehandlingenPremiär för eventveckan Tech InWest SwedenÖvergång till effektiv eldrift Stark tillväxt för miljö­tjänstföretaget Delete Gratis värme, avfuktar och torkar ut!Kaspersky lanserar centraliserad Threat Intelligence-plattform
11/12/2021
Världssuccé tack vare besöken på Elmia SubcontractorÖkad efterfrågan på våra miljötjänster Ny elektronisk flödesvakt Invigning hos VBN Components Enkel digitalisering minimerar svåra felbeslutStor framgång i marina applikationerVarför identitet är grunden till säkra hybrida IT-miljöerJungheinrich köper AMR-företaget arculus GmbHScanmaskin utökar säljkåren i Sverige!Standarder för cybersäkerhetRottneros stöttar grön innovation från Biosorbe
11/11/2021
Vassa teknikbolag skapar affärsmöjligheter för industrin