TUESDAY, JUNE 22 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Givande dialog om Sörgraninge mångfaldspark

I slutet av oktober var det åter dags för referensgruppmötet för SCAs mångfaldspark Sörgraninge i Ångermanland. Blädning, nya rödlistade arter och framtida besökare var några av saker som diskuterades under dagen.
Årets referensgruppmöte började vid Långsjöns utlopp där Mikael Berg, naturvårdspecialist och ansvarig för parken hälsade alla intressenter som är engagerade i parken välkomna. Deltagarna kom från SCA, länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, Ångermanlands ornitologiska förening och Graninge hembygdsförening.

– För SCA är det mycket uppskattat att få in värdefulla synpunkter på våra åtgärder i parken och kunna diskutera olika möjligheter. Tack vare referensmöten får vi en bred kunskapsbild och olika synsätt, beroende på vilket intresse man företräder. Det är väldigt bra, konstaterar Mikael.

Mikael började träffen med att redogöra för de åtgärder som har gjorts under 2020.

– Vi har bland annat utökat parkens areal så att vi får ett större sammanhängande område som nu sitter ihop ännu bättre med de tre omgivande naturreservaten. Vidare har vi gjort en naturvårdsbränning på sex hektar, skapat död tallved för insekter och gjort en röjning på 11 hektar för att gynna lövträd.

Diskuterade blädning
Därefter besökte gruppen ett område vid foten av Björnberget. Här planerar SCA att göra en hyggesfri åtgärd med blädning på ca 12 hektar, vilket fick gruppen att livligt diskutera olika för- och nackdelar.

Med blädning avverkar man träd men med målet att skogen ska vara fullskiktad efter avverkningen, vilket betyder att den har träd i alla storleksklasser, från små plantor till stora träd, i alla delar av skogen, och att det alltid finns fler små än stora träd.

Till sist kunde gruppen enas om att blädning är en användbar metod för området, men att den måste genomföras efter en noggrann planering och med rätt maskiner och förare som har erfarenhet av blädning. Delar av området är dessutom kraftigt dikat sedan 1960-talet, och gruppen hade delade meningar om dikena ska läggas igen eller inte. Däremot tyckte alla att det är önskvärt att återställa områdets naturliga vattenförhållande.

Nya rödlistade arter
Efter en vegansk lunch intill en naturvårdsbränt område, med utsikt mot Björnberget, berättade Mikael om de rödlistade arter som har hittats vid SCAs inventeringar i parken.

– Vid den insektsinventering av tre brandfält som gjordes av Lars-Ove Vikars hittades 23 rödlistade insekter, vilket är jätteroligt. Sedan har vi hittat taigataggsvamp och druvfingersvamp på brandfältet vid Pimptjärnsmon och med dessa två är vi nu uppe totalt 20 rödlistade arter av marksvampar. Fågelinventeringen vid Bjursjömyren visade att både grönbena och enkelbeckasin har hittat hit efter vår våtmarksrestaurering 2018.

Ny stig
I Sörgraninge mångfaldspark finns flera fina stigar och gruppen passade på att gå en bit över en helt nydragen stig.

– Den nya stigslingan är 4,4 km och passerar genom områden som naturvårdsbrändes 2014 och 2018. Stigen går även genom ett stort myrområde som kallas Småmyrarna och som SCA planerar att restaurera, berättade Mikael.

Gruppen besökte sedan ett område där SCA har gjort en röjning för som ska gynna skötseln av lövträd. Vidare pratade gruppen om kommande åtgärder för 2021.

– Länsstyrelsen föreslog åtgärder för sandlevande insekter i de gamla sandtäkterna vid Bastusjön, vilket är enkelt att göra och ger bra resultat. Vidare ska vi samarbete med länsstyrelsen som i planerar elfiske längs bäckarna och i tjärnar i området. Vi ska även tillföra död ved i Långsjöbäcken och utföra nya naturvårdsbränningar, berättar Mikael.

Locka besökare
En återkommande diskussion under dagen är hur man ska kunna locka fler besökare till parken.

– En del tycker kanske att den ligger lite avsides, men här finns mycket att upptäcka för den som vill, konstaterade gruppen.

Nu ska en ny parkbroschyr tas fram och det finns även planer på att göra en barnstig. Dessutom hoppas Mikael Berg på ett samarbete med friluftsfrämjandet.

– Kanske kan vi tillsammans ordna friluftsdagar med teman i mångfaldsparken. Sedan har vi Bastusjön som numera ingår i parken och som är en intressant sjö för kanotpaddling och fiske. Jag hoppas fler hittar hit framöver, avslutade Mikael.
Contact information

Svenska Cellulosa Aktiebolaget AB

Mailing address
Skepparplatsen 1
85234 Sundsvall
Region
Sundsvall
Västernorrlands county
Sweden
VAT number:
556012-6293
Founded: 1929
Employees: 4000
English description is missing, swedish description below.

Ett ledande industriellt ekosystem som drivs av skogens kraft

Välkommen till Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA!

Vi odlar och planterar träd som kommer att växa i ett århundrade innan de skördas för att bli förnybara och återvinningsbara produkter med lägsta möjliga kolspår. Detta långsiktiga perspektiv tar vi med oss i allt vi gör. Vi sköter våra skogar så att deras biologiska mångfald bevaras, samtidigt som de växande träden binder atmosfärens koldioxid.

SCA är betydelsefullt för det svenska samhället, en viktig arbetsgivare med starka band till de samhällen i norr där våra industrier och verksamheter är belägna. Vi skapar arbete, utvecklar infrastruktur och vi skapar exportinkomster av en förnybar naturresurs. Vi ska fortsätta att skapa långsiktigt värde för våra ägare, kunder och medarbetare.

Vi har verksamheter inom:
- Skogsägande
Alla tjänster för dig och din skog, köp plantor och sälj ditt virke.

- Träprodukter
Vi producerar träprodukter, massa, papper och förpackningsmaterial.

- Förnybar energi
Vi producerar biodrivmedel, pellets och andra biobränslen

- Logistik
Vi sköter din logistik över både land och vatten

- Papper
Vi LÖÖÖÖV skogen

Läs mer via vår hemsida sca.com

Services/products are missing

Contacts

Björn Lyngfelt
+46 60 19 34 98
+46 70 626 82 23

News related to the company

Videos

Trädet och Människan

Trädet och Människan
SCA – a leading industrial ecosystem driven by the force of the forest

LATEST NEWS

- News from the industry
6/14/2021
Krea lanserar ny rådgivningstjänst för större finansieringsaffärerSchneider Electric och Polarbröd utökar samarbetet när nya bageriet i Älvsbyn växer framUtvärdera din affärsmodell för lönsam tillväxtConcentric AB tillkännager ett nytt kontraktIntec fortsätter tillväxtresanByggPartner uppför Sveriges första byggnad enligt FSC-systemets projektcertifieringW3 Energy tecknar operativt avtal med LuxcaraEY har utsett världens främsta entreprenör
6/11/2021
Stor leverans till Pan Rental: ”Våra kunder vill köra Volvo”Ytskyddsbeläggning för dricksvatten-applikationerStålservice i Nyköping AB har investerat i en ny bandsågautomatFlexibel säkerhet för formsprutningDe 12 vanligaste misstagen vid köp av arbetsbelysning DICTATORS system för dörrslussar är det smartaste och enklaste Interlock­systemet på marknaden!Alkoskåp får hemtjänsten i Svenljunga att rullaNy konsultjätte på den svenska marknaden tar krafttag med digitaliseringRejlers får förnyat förtroende från ElviaVäderstad stöttar yrkesutbildning i Motala: ”Vi måste stötta skolorna mer”NCC moderniserar reningsverk i UppsalaNu försvinner stenarna från Södra PortenTvå år med Dachser Air & Sea Logistics Sweden
6/10/2021
Ethernet-switchar för fältapplikationerVBN Components får genombrottsorder från amerikanska försvaretFC Maskin har sålt ytterliggare 1 Mitsubishi trådgnist!ABB PixelPaint vinner prestigefulla IERA-priset för innovation och entreprenörskapSvenska spelindustrin under Corona-pandeminGeomatikk lanserar GeoDig, appen för gräventreprenörerKAMIC Group förvärvar Talema Group, en global tillverkare och leverantör av magnetkomponenterGasellföretag inom V/A köpte unik Manitou teleskoplastare från Scantruck ABStörre möjligheter för årets nyexaminerade – ingångsjobben ökarTillverkare av akustik­lösningar vill öka trivsel med nytt sortiment av färgerSvenska företag bland de mest utsatta för cyberangrepp
6/9/2021
Robusta miniatyrtryckgivareAdvanced Engineering Göteborg flyttar mässan till 19–20 april 2023ABB lanserar ny skräddarsydd digital övervakningstjänst för prediktivt underhåll av transportbandNytt ljus över tillverkningen av ultratunna polymererHögskolan Väst digitaliserar och utvecklar utbildning inom elektriska fordonUltraplatt bakgrundsbelysningAttraktiv kontorsmiljö lockar efter pandeminElektronikmässan Göteborg flyttar till 2023Cisco tar steget in i fram­tiden med nya Webex SuiteNCC bygger ut vattenkraftverk i Skellefteå
6/8/2021
ifm tilldelas: Årets fabrik 2020Ny teknik och rätt personal är utställaren Hygaps framgångsfaktorer Spara pengar med noggrann CIP-övervakningBli certifierad ventilations­montör – på nätetFrån smarta komponenter till Industry 4.0 Hur kan stål bidra till ett hållbart samhälle?MTRX inleder samarbete med EuropcarMångmiljonsatsning med fossilfri ånga till Örtofta sockerbruk utanför Eslöv ger betydande klimatfördelarGunnebo Fastening lanserar - Nytt koncept Ny förpackningFlexibel och enkel att installera - det nya operatörsassistanssystemet ifm mateMats Norberg ny vd för SwerockDana Lim anställer säljexpert för att stärka närvaron i SverigeÅrets Tjänstebilsbarometer från LeasePlan
6/7/2021
Schneider Electric levererar automationslösning till svenska exportföretaget PrimozoneKonfigurera givarparametrar via en app med BluetoothSoftronic bygger upp nytt specialistområde inom IT-arkitekturVi bygger hållbarhet, tillsammans - Saint-Gobain Sweden ABSmidmek fortsätter sin satsning - My Becker ny projektchefOOF Group och Eleiko Group bildar joint venture och uppför 18 700 m² logistik i HalmstadMowida förenklar livet i fastighetsbranschen
Advertisements