LATEST NEWS

- News from the industry

Framtidens robotik

Global tillväxt, AI och kollaborativa robotar i fokus
Den globala robotikmarknaden upplever en dynamisk utveckling med en kraftig tillväxt inom både industriella robotar och servicerobotar. “Med den snabba utvecklingen inom robotik ökar behovet av utbildning och kompetensutveckling”, säger Torbjörn Lundberg, företagsledare på SMC Automation.

Andelen industriella robotar i drift ökade med tolv procent under 2022, till totalt 3,9 miljoner enheter i drift. Kina står för över hälften av alla nya installationer. Främst används robotarna inom elektroniksektorn, följt av mer generell industri.

Servicerobotar, som används inom bland annat medicinsk vård, jordbruk, städning och transport och logistik, ökade med hela 48 procent under 2022, med 158 000 nya enheter.

– Att investera i robotar ger ökad flexibilitet, produktivitet och säkerhet. Samtidigt kan du sänka driftskostnaderna och få en förbättrad produktkvalitet. Detta gäller båda stora företag och SME:s, säger Torbjörn Lundberg, företagsledare på SMC Automation.

Teknologiska framsteg
Utvecklingen av AI och 5G driver den teknologiska utvecklingen inom robotik. Dessa framsteg möjliggör mer avancerade och intelligenta robotar som kan utföra komplexa uppgifter med hög precision.

Framtida robotar förväntas ha avancerade sensorsystem och förbättrade AI-algoritmer, vilket gör dem mer anpassningsbara och effektiva i varierande miljöer. Exempel på detta inkluderar maskinseende som förenklar programmering och förbättrar förmågan att navigera och interagera med omgivningen.

Marknadstrender och efterfrågan
Samtidigt har brist på arbetskraft ökat efterfrågan på automation. Företag världen över överväger re-shoring och närproduktion för att minska beroendet av globala leveranskedjor och förbättra leveranssäkerheten.

Sverige ligger på en 16:e plats i världen sett till antalet installationer av industriella robotar, med en större andel än övriga nordiska länder tillsammans. Efter Kina är det Japan, USA, Sydkorea och Tyskland som har klart flest robotinstallationer.

– Med den snabba utvecklingen inom robotik ökar behovet av utbildning och kompetensutveckling för att säkerställa att arbetskraften kan använda och underhålla de nya teknologierna. Investeringar i utbildning och träning är avgörande för att maximera nyttan av robotarna, säger Torbjörn Lundberg.

Kollaborativa robotar
En viktig trend gällande robotik är ökningen av kollaborativa robotar (cobots) som är designade för att arbeta tillsammans med människor i delade arbetsmiljöer. Dessa robotar har avancerade säkerhetsfunktioner som gör det möjligt för dem att arbeta nära människor utan att orsaka skador. Cobots bidrar till att minska stilleståndstid och öka produktionssäkerheten, vilket är särskilt värdefullt i tillverkningsindustrin.

Forskning och innovation
Framtida forskning inom robotik fokuserar på utveckling av humanoida robotar, autonoma mobila robotar (AMR) med armar och AI-förbättrade system. Dessa innovationer förväntas driva nästa våg av teknologiska framsteg och öppna upp för nya applikationer.

Många framsteg inom robotik sker genom samarbeten mellan industrin och akademiska institutioner. Genom att stödja forskning och utveckling kan företag vara i framkant av teknologiska innovationer.
Fyra trenderna som formar framtiden för robotindustrin

• Teknologiska framsteg med AI och 5G.
• Ökning av kollaborativa robotar.
• Hållbarhet och resurseffektivitet.
• Samarbeten mellan industrin och utbildningar.

Om undersökningen
Statistiken i undersökningen kommer från International Federation of Robotics, https://ifr.org/, och avser år 2022.

För mer information, vänligen kontakta:

Andreas Norinder, PR-konsult, 56K digital, andreas.norinder@56kdigital.se

Torbjörn Lundberg, företagsledare och industriautomations-specialist, SMC Automation, ToLu@smc.nu
Contact information
Mailing address
Ekhags­vägen 29-31
14171 Segeltorp
Visiting address
Ekhags­vägen 29-31
SE-14171 Segeltorp
Region
Huddinge
Stockholms county
Sweden
Organization id:
556276-4034
Founded: 1986
Employees: 117
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till SMC Automation AB!

SMC utvecklar produkter och lösningar inom industriell automation och är världens största tillverkare av pneumatiska komponenter. Företaget omsätter ca 60 miljarder kronor och har 23 000 anställda globalt. I Sverige finns SMC etablerade sedan 1986 med huvudkontor i Huddinge och regionkontor i Göteborg, Lund, Borlänge och Växjö samt en mängd återförsäljare över hela i landet.

Kvalitet i allt vi gör

Vi är en pålitlig global marknadsledare med hållbarhet i fokus - både i egen tillverkning och i produkt. Tillsammans med våra kunder vill vi kontinuerligt förbättra och produktutveckla för en långsiktigt hållbar och konkurrenskraftig tillverkning. Vi investerar mycket i F&U och det ger produkter som är lättare, nättare och drar mindre energi.

Våra värdeord - Stolthet, Engagemang, Professionalism, Hänsyn & Mod

Välkommen att kontakta oss!

Contacts

SMC Kundinformation
08-603 12 40
Joakim Kalcidis
Digital communicator
08-603 12 77
Martin Hanson
Marketing Manager
0708602017

Videos

SMC:s Produktöversikt 7.0

LATEST NEWS

- News from the industry
7/1/2024
En historia inom skärande bearbetning SäkerhetsnätNY Webbshop Rätt demoleringsverktyg för proffsig rivningVanliga problem med ABB-robotar
6/28/2024
Kantvikars betydande roll Kompressorns roll i kylanläggningarOTTO Digital Services för systemSäkerhet med väggrindar och vägbommarNyhet i sortimentet från Western Fabrications
6/27/2024
Födelsedag 60-års Rockwell arrangerar år­ets automationshändelse Optimera kabelhanteringen Saab tecknar kontraktOKQ8 Bank har tecknat ett 3 årigt avtal
6/26/2024
XMOR® revolutionerar grävandetInga maskiner är för stora för ossTrejon lanserar CONDORÅtervunnet material möter AI ROCKWOOL bygger stenullsfabrik i Sverige
6/25/2024
ISCAR LOGIQ6TURN - NYA unika svarvskär Modernt tillverkningssätt för framtidens industriProdukter som sprider glädjeNytt produktsortimentLanserar avancerad kaffebryggningslösning