WEDNESDAY, NOVEMBER 20 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Framtidens personbils­tekniker stöttas av lokalt Uppsalaföretag

Att plugga till personbilstekniker idag är något helt annat än förr.
Idag myllrar det av teknik under huven och i resten av fordonet. Behovet av det tekniska kunnandet har ökat enormt, med följd att dagens yrkesskolor behöver ta del av den nya tekniken i skolan. Møller Bil i Uppsala har uppmärksammat detta och lånar därför ut en helt ny Skoda Scala till Yrkesplugget.

För att ge ungdomar en bra grundutbildning är det ett måste för gymnasieskolorna att ha nära och starka samarbeten med bilbranschen. Mycket handlar om APL (arbetsplatsförlagt lärande), som är en stor del av utbildningen. Eleverna får med en handledare på verkstadsföretaget deltaga vid service och reparationer av fordon, i verkligheten.

Men, innan eleverna kommer ut på sina APL-platser är det viktigt att de får en bra grund att stå på, vad gäller teknik och konstruktion samt en förståelse för fordonets uppbyggnad och funktion.

Tack vare samarbetet med Møller Bil i Uppsala kommer Yrkesplugget kunna ge eleverna den viktiga grunden. Som i sin tur kommer leda till välutbildade personbilstekniker, som täcker en del av det behov som finns i branschen.

Enkätundersökningen 2018 bland transportbranschens medlemsföretag inom motorbranschen visade att det sammanlagda rekryteringsbehovet under den kommande treårsperioden uppskattas till 6 400 personer. I Uppsala län avser branschen att rekrytera 192 personer 2018-2020, och ingenting talar för att behovet mattas, utan tvärtom, så ökar det!

- Möller Bil Uppsala vill med detta säkra framtidens tekniker genom att på lokal nivå skapa förutsättningar för Yrkesskolor i Uppsala att i ett tidigt skede bekanta sig med våra produkter, säger Patrick Wallger servicechef på Møller Bil i Uppsala
Samarbetet är långsiktigt och bilen byts ut var 6:e månad, allt för att den senaste tekniken skall finnas med i undervisningen.

- Vi är mycket glada och stolta över det samarbete vi har sedan länge med Møller Bil i Uppsala. Att nu ta det ett steg vidare känns otroligt givande, främst för våra elever men också för alla våra fordonslärare, säger Sanna Vingren tf rektor på Yrkesplugget.

Den helt nya Skoda Scalan kommer att överlämnas av Møller Bil i Uppsala till Yrkesplugget Uppsala på Hansellisgatan 21 i Fyrislund den 18 november kl. 14:00.

Vid överlämnandet närvarar Mikael Larsson, märkeschef och Patrik Wallger, servicechef från Møller Bil i Uppsala, Sanna Vingren tf.rektor, Nicklas Nilsson programansvarig personbilsteknikprogrammet samt Jesper Ström APL-samordnare Yrkesplugget.

Finns önskemål om att närvara vid överlämnadet kontakta tf. rektor Sanna Vingren på Yrkesplugget.


För mer information kontakta:

Mikael Larsson
Märkeschef Møller Bil Uppsala
018-17 17 16
mikael.larsson@mollerbil.se

Patrik Wallger
Servicechef Møller Bil Uppsala
018-17 17 42
patrick.wallger@mollerbil.se

Sanna Vingren
Tf. rektor Yrkesplugget
070-957 44 14
sanna.vingren@yrkesplugget.se

Nicklas Nilsson
Programansvarig Personbilsteknik
070-957 44 15
nicklas.nilsson@yrkesplugget.se

Jesper Ström
APL-samordnare
076-768 89 90
jesper.strom@yrkesplugget.se


YRKESPLUGGET UPPSALA
Gymnasieskola med fordons- och transport samt bygg och anläggningsprogrammet
Hansellisvägen 21
FYRISLUND / UPPSALA
yrkesplugget.se/

LATEST NEWS

- News from the industry
11/14/2019
Unibail-Rodamco-Westfield investerar i biogas till West­field Mall of Scandinavia50 miljoner till framtidens plantorVäderstad tar hem Machine of the Year 2020
11/13/2019
Klaravik är Gasellföretag för tredje året i radBIM – Framtidens koncept flyttar inABB Research Award 2019 tilldelas projekt för batterifria sensorerNCC testar AI-teknik för att göra kranlyft säkrareUttjänta arbetskläder blir hållbara give-awaysSolör Bioenergi ny ägare till fjärrvärmen i VansbroNästa steg för samverkans­plattformen Webex – både enklare och smartareNorvatek får nytt strategiskt uppdrag värt 50 MSEKCom Hem första svenska operatör att lansera wifi 6Bomags BT60 och BT65 packar som stora maskinerHydroscand öppnar butik i OskarshamnNya framgångar för innovativa och klimatvänliga SF6-fria lösningar från Schneider ElectricPEN designar, tillverkar och monterar 32 montrar till Elmia Subcontractor 12-15 november.Allt fler logistikföretag väljer alternativa bränslenThe Absolut Company startar samarbete med Siemens Digital Industries SoftwareSerneke etablerar sig i norra SverigeOrder på SP4 system till välrenommerat universitet i KalifornienTre nya datacenter med värmeåtervinning i StockholmAbsolicon får patent på styrning av solfångare
11/12/2019
Lite snack och mycket verkstad!Svenska Mässan storsatsar på Smart industry med ett Technology Cluster Vännäs Verkstad först ut med senaste Jet Fusion 3D skrivaren -igen 2020 närmar sig med stormsteg, och vår order­stock fylls upp snabbt.KH-Koneet Group utvidgar sin verksamhet till Sverige CEJN presenterar Kabel­vinda med IP65-klassificeringSnabb expansion för expanderbara bergbultar från VirsboNy idrottsplats och 4 000 nya lägenheter i JärvastadenAcronis tillkännager ett strategiskt globalt distributionsavtal med Ingram Micro Nästa generations motviktstruck är härInterxion gör sin största satsning någonsin i Sverige med nytt högsäkerhets­datacenter Den radiologiska rivningen av Barsebäcksverket kan påbörjas nästa årSIL - Säkra instrumentsystem på kokeriet smurfitkappa PiteåINGO lanserar sin första gör-det-själv biltvätt i SverigeInzile lanserar Pro4 vid Stockholms Stads seminarium för eldrivna lastbilar
11/11/2019
Förseningar för Elmias utbyggnadNya produkter från Metal Work Sverige ABSCHUNK utökar med ny kompetens! Väderstad expanderar i Belgien tillsammans med Homburg MachinehandelIntegrerade kretsar produceras i tryckpress​Eatons nya flerfunktionsrelä EasyE4 - kan integreras i IIoTConsafe Logistics erbjuder smart lösning för mindre luft i transporterDigitaliseringen öppnar nya yrkesvägar inom transportsektornEmanuelssons Transport vinnare av Årets HållbarhetsprisLeasePlan presenterar vinnarna i årets stora leverantörspris Ny VD på Spring Systems i Torsås ABIndustri och politik – ny brittisk studieHållbarhet och cirkulärt tänkande på The HarborSex kreativa idéer för en mer hållbar vardag prisasFord offentliggör priserna på kommande laddhybrider H2M byter ledning i MälardalenVindkraftverken i Vänern får franska ägareStorskaligt uppdrag i Marockos öken
11/8/2019
Samgående mellan IDEAL PLM, Summ Systems och Pro-STEP Hydroscands nya slangpress underlättar arbetet i fältNytt elbilskoncept från Volkswagen: ID. SPACE VIZZIONQTF TECH TALK Nr 3; syre – korrosion – magnetitCushy vinnare av Archipro­ducts Design Awards 2019LKAB och Inlandsbanan i samarbete avseende hållbara godstransporterNordiska IT-chefer släpar efter
Advertisements