WEDNESDAY, JANUARY 29 2020

LATEST NEWS

- News from the industry

Från organiskt avfall till näringsrik jordförbättring på fem dagar

Företaget Biocompost har en unik metod som förvandlar organiskt avfall till miljövänliga jordprodukter på fem dagar.
”Du får en jättebra kompostering och även näringsfattiga ämnen får ett högre värde som slutprodukt”, säger grundaren Eric Tjernberg

Med hjälp av en specialbyggd trumma förädlar företaget Biocompost organiskt avfall till miljövänliga jordprodukter på fem dagar. Produkter med lågt näringsvärde omvandlas till prima kompostjord.

– Jag ser att framför allt skogsindustrin kan spara pengar genom att använda vår teknik, säger Eric Tjernberg, grundare av Biocompost.

Tekniken innebär att organiskt avfall (häst-/hönsgödsel, lantbruksrester, fisk och slakterigäster, matavfall, fiberrester) stoppas in i en automatiserad reaktortrumma som snurrar 240 varv per dygn. Under processen tillsätts syre och så småningom alstras värme utan att man behöver tillföra värme utifrån. Tack vare den accelererade hygieniseringsprocessen kommer materialet ut i pulverform efter fem dagar mot normala fem månader. Processen är kliniskt ren, fri från smittoämnen och ogräs - och är luktfri.

– Vi kan kompostera även väldigt svårkomposterbara material, som bioslam. Genom att blanda det med andra material får du en jättebra kompostering. Du får ett högre marknadsvärde på produkten som kommer ut än vad det hade innan, säger Eric Tjernberg.

Idag tar skogsindustrin hand om stora mängder biologiskt avfall, vilket är både tidsödande och kostsamt.

– Skogsindustrin har väldigt stora biologiska avfallsströmmar så behovet är stort av en annan lösning eftersom de har faktiska kostnader för att ta hand om det här restmaterialet idag. Med vår teknik kan vi ta bark som är näringsfattig och genom att blanda den med olika material, får vi en väldigt bra kompostering.

Sundsvallsföretaget Biocompost är ett av fem utvalda startup-företag som deltagit i BizMakers program Forest Business Accelerator. Under året har de kunnat testa och verifiera sin metod på acceleratorns samarbetspartners SCA, IBM och RISE Processum.

– Det här är ett bra exempel på sådant som efterfrågas, hur ska man ta hand om restmaterial inom skogsindustrin. Det är spännande och nytänkande att se hur Biocompost kombinerar material från skogsindustrin med andra branscher för att förbättra produktkvaliteten. Förutom att metoden förkortar komposteringstiden avsevärt och att man får hygieniseringen vill jag poängtera att metoden, till skillnad från öppna komposter, hindrar metangas från att nå ut i atmosfären, säger Gunnar Westin, affärsutvecklare på RISE Processum.
Biocompost samarbetar med företaget Xact Systems i Kanada, som utvecklat maskinen, och metoden används i andra delar av världen. Biocompost har ensamrätt på den patenterade utrustningen i Europa och licens för att tillverka den i sju storlekar. Den största är 18 meter lång och kan hantera 20 ton per dygn.

– Acceleratorn har varit bra, jag har fått mycket kontakter och kunnat stöta och blöta mina idéer med andra. Intresset är jättestort och vi har skickat offerter till flera länder. Det tar tid med myndigheter och kommuner men vi har några affärer på gång så vi hoppas få vår första kund i början av 2020, säger Eric Tjernberg.

10 februari öppnar utlysningen till 2020 års Forest Business Accelerator. Företag från hela landet som vill skala upp sina skogliga innovationer är välkomna att ansöka till programmet. Läs mer här.

Kontaktpersoner:
Eric Tjernberg, 070 696 11 42
ägare, Biocompost AB
Gunnar Westin, 070 260 46 23
affärsutvecklare, RISE Processum

LATEST NEWS

- News from the industry
1/22/2020
Nu lanseras det digitala ritningsarkivet
1/21/2020
Nya Volvo P6870D ABG gör asfaltläggningen enkelKammarkollegiet förlänger ramavtal med DENIOSHuawei intensifierar satsningen på appar i SverigeRENOLIN ZAF 32 XHV – Ny Hydraulolja med hög skjuv­stabilitet Teräselementti Oy inleder export inom NordenNy svensk CEO i spetsen för dansk laboratorierobot med hög marknadspotentialLyckosamt samarbete mellan EJOT och OptimeraNorrbottensföretag storsatsar - blir först i världen med Epirocs nya SmartROC D65NorDan Gruppen Expanderar med förvärv i DanmarkEctogrid effektiviserar energianvändningen i LundVärldsledande teknik­konferens etableras i Skåne DEWALT lanserar starkaste borrhammaren någonsinASKO tar Scanias elektriska vätgasdrivna bränslecells­lastbilar i driftBravida installerar för 67 miljoner i Kristianstads nya badhusVattenfall och TuuliWatti tecknar avtal om finsk vindkraftsproduktion
1/20/2020
Perfekt precisionsbearbetning15% lägre bränsle­förbrukning med en nästan ny DAF-lastbilMulticloud allt hetare – ofta rätt val för allaIndustrins husbyggnads­investeringar överraskar positivt under 2019Nytt rekordår för Apotea – sålde för 2,7 miljarder krCirkulärt lantbruk på Snöborg Gård i Dala-Järna belönas med HKScans MiljöprisÅtgärdspaket ska öka skogens tillväxt med 20 procent till 2050Solör Bioenergi ny ägare till fjärrvärmen i HorndalAkzoNobels färg når nya höjder med byggandet av Europas högsta byggnad
1/17/2020
Kirsebergs Plåt & Mekaniska Verkstad AB investerar i världens mest intelligenta fiberlaser på 6 kWLoad Assist utmanar hjul­lastarförarna att prestera bättreDr Karl Busch har utsetts till hederssenator vid Münchens tekniska universitetFörsta penseldraget med vattenbaserad färg på ØresundsbronCementa välkomnar beslut om fortsatt kalkstens­brytning på GotlandTvå av tre kunder föredrar mobila tekniklösningar när de shoppar i butikDEFA lanserar laddkoncept för bilhandlare och bilverkstäderSkyddsslang av återvunnen plast ger hållbarhet i industrirobotarnas världKombiterminalen Båramo i Skillingaryd blir en del av Europas järnvägsnätEY i Sverige ska rekrytera 600 nya medarbetare under 2020Instalco installerar sig i VäxjöSvensktillverkade Woolpower växerEn baklampa utöver det vanliga från BriodLightsEn ny sladdfri kap & gersåg för kraftig användning
1/16/2020
Elisolation i Laxå är först i Sverige med nya Hedelius Acura 85Nu är Volvos 90-tons grävmaskin tillgänglig världen överMidroc Electro satsar i Norrland och förvärvar CraneX ABMigatronic gör debut på Elmia AutomationRullcontainrar testas i Danmark på paketbilarCybersäkerhetstrenderna under 2020 Epiroc inför prediktiv försörjningskedja med hjälp av JDAKorrekt förberedelse och planering för topproduktion och prestanda Logistikföretaget Brambles i nyckelrollNy chef för System Innovation på Interroll De första glas- och metall­ingenjörerna har tagit examenWifi-uppkopplade brandvarnare har fått goda resultat i forskningsprojektCARTINA satsar på Tech & DesignÄnnu ett EU-projekt är i hamn - fokus på utveckling och infrastruktur Kompakta motorer från Caterpillar ger ökade prestanda och enklare installationMercedes-Benz CLA säkrast bland de säkra
1/15/2020
Farlig svetsrök - Rätt metod för utsugGöran Nylén ny vd för Helge Nyberg ABNya Carnegiebryggeriet expanderarLaddningarna av elbilar ökade med över 400 procent – eller 750 resor Lindesberg-ÖrebroDrivlösningar med integrerad styrelektronikKonkursanalys. Endast 1 % av Sveriges företag går i konkursAdBlue® från Arom-dekor Kemi nu också i 4 l påse.
Advertisements