LATEST NEWS

- News from the industry

Från källaren till styrelsen

Den moderna IT-chefen leder bolagsförändring
Strategiska investeringar i tekniska tjänster är numera högprioriterade även på styrelsenivå och det är IT-chefen som driver företagets digitala omställning. Det säger Meshach Samuel, Delivery Head och Diversified Industries i Europa på HCL Technologies.

För många storföretag är IT-chefen (eng. CIO, Chief Information Officer) ansvarig för att leda företag in i den digitala transformationen, som ett sätt att anpassa sitt affärsmässiga erbjudande och leva upp till kundens behov. Företag som riktar sig mot slutkunder, däribland banker och återförsäljare, ser idag teknisk utveckling som den viktigaste drivkraften för att öka omsättningen.

”Av nödvändighet påskyndade pandemin innovation och den digitala omställningen hos företag. Som exempel gick en stor energileverantör med hjälp av VR och AR över till fjärrutvärdering av platser, innan de gick vidare med installation av värme- och pannsystem,” säger Meshach.

Redan år 2017 innan pandemin sa Ralph Hammers, tidigare VD på den nederländska finans- och försäkringsbolaget ING ”Vi vill vara ett teknikföretag med banklicens.”

”Vi hör idag samma ställningstaganden från IT-chefer och människor med VD-position i praktiskt taget alla branscher, bland annat inom fordons- och halvledarindustrin, elleverantörer och telekomföretag,” förklarar Meshach.

Den moderna IT-chefen
Teknik ses idag som en viktig drivkraft och möjliggörare under de närmsta åren. Med sin avgörande roll för att driva affärstillväxt har tekniken flyttat från den stereotypiska källaren till styrelserummet, och förändrat IT-chefens roll. Detta har givit mer makt till IT-cheferna och deras team.

Istället för att enbart driva IT-landskap så kostnadseffektivt som möjligt förväntar sig styrelser och VD:ar idag att IT-chefen ska fungera som en medlem i ledningsgruppen, med fokus på hur tekniken kan användas för att driva affärsverksamheten framåt.

”Kunskap om teknik och affär, anpassning till produktbaserade organisationsdesigner, tjänande ledarskapsförmåga och politiskt skarpsinne, är fyra egenskaper hos den moderna IT-chefen,” fortsätter Meshach. Med krav på dessa färdigheter är det inte konstigt att det är en uppåtgående trend att IT-chefer tar steget över till VD-posten.

IT-chefens kunskap och förståelse om teknik
Med dagens snabba innovationstakt är det viktigt att IT-chefen håller sig à jour om den senaste utvecklingen, applikationerna och konkreta användarscenarion. Tidigare var kunskap om teknik begränsad till att kostnadseffektivisera IT-infrastruktur, men nu är IT-chefen även med och driver på förändring i verksamheten. De förväntas kunna diskutera användning av teknik i bredare kontext.

• Mikrotjänsters arkitekturer och deras förmåga att automatiskt skala när nya digitala kanaler skapas
• Teknik för att spåra komponenter i en cirkulär ekonomi, som en del av organisationens ESG-initiativ (Environmental, Social and Governance)
• Hyperpersonalisering genom händelsekorrelationer mellan olika data
• Hotmodellering för att använda robotar för människor riskfyllda aktiviteter, som gruvor och i andra typer av anläggningar

Framgångsrika IT-chefer kan inte längre vara enbart chefer och förvaltare. Idag behöver de även vara bra teknik- och ingenjörschefer.

IT-chefens kunskap gör organisationsdesign produktorienterad
Det inflytande Facebook, Amazon, Google och Apple, den så kallade FAGA-gruppen, haft för skapa interna agila team och start-ups ska inte underskattas. Inflytandet från dessa kulminerar i just en produktbaserad organisationsdesign.
”Moderna IT-chefer ser inte längre sin organisation som en liten grupp av stora team, som arbetar kring specifika applikationer. Idag formar de istället sina organisationer kring en större grupp av många mindre och agila team, där vart och ett äger en affärsfunktion,” säger Meshach.

IT-chefens roll som tjänande ledare
Det är viktigt att den moderna IT-chefen är naturliga ledare, eller så kallade tjänande ledare. De tar in feedback, litar på sina kollegor och fördelar ansvar, identifierar och värnar om talanger, och sätter de anställdas behov först. För att lyckas med detta behöver IT-chefen stöd av en neutral part.

”Framgångsrika IT-chefer behöver en objektiv part, exempelvis en extern konsult, som rådgivare. Denna kan hjälpa chefen att på ett välavvägt sätt transformera företaget och bryta ålderdomliga strukturer. Detta är helt avgörande för att föra varje verksamhet framåt,” säger Meshach.

IT-chefen behöver vara normativ och kunna vara auktoritativ när det kommer till att fatta svåra beslut som passar affärsmålen. De behöver acceptera att alla inte blir nöjda med de förändringar som sker till följd av dessa beslut. Vid sådana tillfällen är det viktigt att kunna artikulera varför förändring sker och låta sina agila team hitta sin bästa väg framåt för att nå de nya målen.

IT-chefens politiska skarpsinne
Den moderna IT-chefen måste ha förmågan att riva barriärer mellan det som traditionellt ses som en verksamhet och IT. Den friktion som funnits mellan dessa minskar i takt med insikten om att mer teknik krävs för att få verksamheten att växa.

”Den här förändringen drivs av den moderna VD:n, vars roll förändrats till en som prioriterar digital transformation inom verksamheten. Därigenom har statusen hos IT-chefer och andra teknikledare lyfts för att vara jämlikar med företags andra delar,” avslutar Meshach.

Av Meshach Samuel, Delivery Head och Diversified Industries i Europa på HCL Technologies

LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2022
Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
9/19/2022
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
9/16/2022
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
9/15/2022
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security Alliance