LATEST NEWS

- News from the industry

Fortum och Uniper inleder samarbete inom nedmontering och rivning av kärnkraft

Fortum och Uniper inleder nu ett nära samarbete med syfte att erbjuda tjänster inom nedmontering och rivning av kärnkraftverk.
De båda företagen har under årtionden samlat på sig erfarenhet på kärnkraftsområdet, och besitter en mängd olika kompetenser som kommer att skapa värde i världsklass för kunderna. Framtidsvisionen är att bli marknadsledande i Europa.

- Kärnkraften runt om i Europa befinner sig i olika faser i livscykeln. Samtidigt som det byggs och planeras för nya reaktorer, så finns det också anläggningar som ska stängas och monteras ned. Här ser vi möjligheter att skapa gemensamma och attraktiva tjänsteerbjudanden inom nedmontering och rivning av kärnkraft. Vårt gemensamma mål är att bli marknadsledande i Europa , säger Johan Svenningsson, VD för Uniper Sweden.

- Uniper har utvecklat en stark kompetensplattform och har en unik referens med sitt decommissioning-projekt i Sverige. Fortum kommer att tillföra samarbetet kompletterande kompetens inom avfalls- och avvecklingsområdet, liksom vårt kundcentrerade arbetssätt. I vår Nuclear Services-verksamhet har vi betjänat kunder i många år med utmärkta resultat vad gäller kundnöjdhet, säger Petra Lundström, Vice President, Co-owned assets and Nuclear Services på Fortum.

- Tidigare i år offentliggjorde Fortum och Uniper ett gemensamt tjänsteerbjudande för energikunder och energikrävande industrier. Nu går vi samman också inom kärnverksamhetsområdet, och det är en vinnande kombination för att skala upp och utveckla en betydande affärsportfölj inom kärnkraftsavvecklingstjänster, säger Petra Lundström.

Just nu genomförs nedmontering och rivning av fyra reaktorer i Unipers svenska kärnkraftsflotta. Det handlar om Barsebäck 1 och 2, och Oskarshamn 1 och 2 – samtliga helägda av Uniper och Fortum. Reaktorerna rivs integrerat i en gemensam portfölj för att skapa logistiska och ekonomiska samordningsfördelar.

- Det här samarbetet sammanför kompletterande kärnkompetens, produkter och tjänster från både Fortum och Uniper. I takt med att våra interna projekt i Sverige går framåt, kommer vi att kunna flytta fokus för samarbetet till externa kunder. Tillsammans kommer vi att kunna använda alla lärdomar för att stödja andra kärnkraftverk i deras avvecklingsfas, förklarar Petra Lundström.

- Att blicka framåt och ut på den europeiska decommissioning-marknaden tillsammans med Fortum är ett naturligt nästa steg. Det gör det möjligt för oss att erbjuda våra kärntekniska experter långsiktiga karriär- och utvecklingsmöjligheter. I det avseendet är det viktigt för oss att avsluta livscykeln för Barsebäck 1 och 2 och Oskarshamn 1 och 2 på ett säkert och kostnadseffektivt sätt. Det ger legitimitet för en ny generation kärnkraft som är avgörande för en framgångsrik energiomställning, avslutar Johan Svenningsson.

Mer information;

P-O Hedman, communication manager, Fortum Sverige, phone + 46 70 214 75 45

Torbjörn Larsson, press officer, Uniper Sweden, phone + 46 70 637 32 77

LATEST NEWS

- News from the industry
10/20/2021
Framtidens odlingar är härContinental 150-årsjubilerarAreco utvecklar kvalitets­arbetetSå väljer ni tillfälliga lokalerNy dansk-svenskjobbmässa ser dagens ljus
10/19/2021
Ny försäljningschef för ÅkerströmsNy truckmodell 35/40/45D 50DN-9VB från Hyundai Byt tätningsringar när du byter lager i maskinernaSå elektrifierar du din fordonsflotta Så påverkar rekordhöga elpriser industrinTeknik så smart att den inte synsUndvik smuts i avloppetHyr eller köp?Umelag tävlar i Korea den 23 oktoberUppmärk­sammar skickliga maskin­förareTIB auktoriserar företag inom takbranschenExklusiv live visning - ECOBOT städrobotar!Bosch lanserar världens kraftfullaste borrmaskinerNya teleskoplastare går åt som smör i solskenVertiv går med i Sustainable Digital Infrastructure Alliance Linde lanserar Linde GreenData kan bli Sveriges nästa stora framgångsbransch
10/18/2021
Ny truckmodell 25/30D 35DN-9V från Hyundai Fortsatt expansion av solceller i StockholmSweco satsar på hållbart producerade förpacknings­materialLambertsson löser logistiken åt Stora EnsoNytt webbhotell garanterar data på svensk markRekordmånga studenter i öppen innovationElbilar rusar på begagnatmarknadenBICO stärker IP-portföljen med patent i USA och SverigeSmartare och mer hållbart sätt att bekämpa dammFörsta spadtaget för Eleikos nya logistikcentral
10/15/2021
Här kommer våra fantastiska fyraInvesteringar för framtidens Smart Factory Volvo CE bidrar till en hållbar framtidIngersoll Rand kondenshanteringssystemABB firar stolt fem år av ABB Ability-innovationerVerksamhet som flyttar utomlands – tillverkningsindustrin hårt drabbadFörst i världen med autonom skotningDescartes kommenterar E-barometern Q2 2021Alelion förstärker säljteam efter mycket starkt orderinflödeÅteranvändning av komponenterRevolutionerande teknik för trottoardetekteringFör framtidens maskin­uthyrare, för nästa generation
10/14/2021
Tillsammans skapar vi Sveriges bästa material­hanteringInnovativ metod gör 3D-printning i koppar möjligtSMC lanserar nya produkter för batteritillverkningXano spänner musklerna på Elmia SubcontractorIntegrering av Topcon höjer ribban inom grävprecisionHur får man en dygnet runt produktion att fungera smidigt?Ankorstore fortsätter att expandera och tar nästa kliv i NordenSaab expanderar i USAEpiroc vinner stor gruvutrustningsorder CTC lanserar ett nytt koncept för större fastigheterEfterfrågan på begagnad elektronik är högre än någonsinNy säljare på Sennebogen hos Scantruck ABCO2-kompenseringstjänst får DEKRA-validering inom hållbarhet
10/13/2021
Intercut på Blechexpo 26 – 29 oktober 2021Etablerar sig på den svenska marknadenNCC bygger tunnel för skyfall i KöpenhamnHitta bra ergonomi när du jobbar hemifrånTurbo R-Line är här!