LATEST NEWS

- News from the industry

Fordonsindustrin förenklas med nya digitala verktyg

Fysiska serviceböcker är snart blott ett minne
Registreringsverktyget macsDIA från Hella Gutmann digitaliserar serviceböcker och ser till att man kan hämta och lagra all information om bilen över nätet och på ett ställe.

I takt med att nya bilar får alltmer komplexa elektriska system så ställs det större krav på fordonsindustrin i samband med att bilarna ska in på verkstad. Det krävs nya verktyg och arbetsprocesser när mekanikerna ska gå in och serva bilarna enligt böckerna. Hos Hella Gutmann som är ett expertföretag inom fordonsservice arbetar man därför ständigt på att utveckla nya datalösningar och analysverktyg som ska göra det enklare att följa med i digitaliseringen och se till att bilverkstäderna kan erbjuda bästa möjliga service.

Slutet för fysiska serviceböcker

Det senaste tillskottet i bagaget är systemet macsDIA som har utvecklats i samarbete med Superdæk Service och FTZ. macsDIA är ett digitalt registreringsverktyg som gör fysiska serviceböcker överflödiga via en sömlös registrering till biltillverkarnas digitala serviceböcker på nätet och minimerar riskerna för fel och missförstånd genom att vägleda mekanikerna från punkt till punkt i servicekontrollen.

- Idag är det inte tillräckligt med mekanisk förståelse när en bil rullar in på verkstaden. Mekanikerna måste också kunna manövrera i en alltmer digital värld, säger Lars Bertz Thomsen som är managing director hos Hella Gutmann i Danmark. Han tillägger:

– Därför är det avgörande att mekanikerna har tillgång till tydlig information som baseras på biltillverkarnas föreskrifter. Vår nya digitala serviceapplikation ger verkstäderna nätåtkomst till bland annat guider över kupéfilter, lyftpunkter, åtdragningsmoment, oljemängder och bromsmått medan man arbetar med bilen.

macsDIA kan nås via mobil eller surfplatta och fungerar med alla tillgängliga operativsystem. Vill man inte använda egna enheter på jobbet så erbjuder Hella Gutmann en paketlösning som inkluderar en stötskyddad surfplatta.

Lärlingarna kör igång direkt

This Auto är en av många nöjda kunder som använder macsDIA. Verkstaden i Vrå präglas av ett ungt team med många lärlingar som i linje med utbildade mekaniker hjälper till att serva bilarna på rampen.

– Man känner en trygghet när man kan låta de unga serva bilarna och besikta dem enligt föreskrifterna eftersom vi vet att de kan följa med och kontrollera alla punkter under arbetets gång i programmet. Det är lätt att förstå och sätta sig in i och inom en vecka är alla helt bekanta med systemet, säger förmannen och mekanikern Emil Thomsen hos This Auto.

Mikkel Østergaard som äger Østergaards Auto är också entusiastisk över macsDIA som hans mekaniker har börjat använda på verkstaden i Ejstrupholm.

– Genom att digitalisera serviceböckerna så kan vi minska risken för fel vid registreringar och spara tid genom att beställa allt vi behöver via systemet. Sedan är det också en klar fördel att vi kan dokumentera arbetsprocesserna in i minsta detalj eftersom vi vet exakt vad de olika medarbetarna har gjort på tvärs av avdelningarna.

Utöver registreringsverktyget macsDIA så utvecklar Hella Gutmann också ett antal andra verkstadsprodukter som digitaliserar och förenklar mekanikernas arbete på verkstaden. Intresserade kan kontakta Hella Gutmann och beställa en presentation av de olika systemen.

Hella Gutmann Solutions är specialister på integrerade datalösningar och verktygsutrustning med 4500 kunder i Danmark. Koncernen är ett av de 100 största företagen i Tyskland och har även försäljningskontor i Sverige, Norge och Finland. www.hella-gutmann.dk

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lars Bertz-Thomsen
Managing Director
Sales, Marketing & Finance, Hella Gutmann Solutions Danmark
lt@hella-gutmann.dk
+45 24 28 25 86

LATEST NEWS

- News from the industry
11/19/2021
Fyra miljoner till forskning
11/18/2021
Carsten Holm A/S utökar sitt sortimentetVolvos största grävmaskin är överraskande snabbSteglös tryck- och vakuumkontroll med IO-LinkABB och Zume påskyndar övergången från engångsplastSchneider Electric lanserar hårdvaruoberoende automationsplattformStora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
11/17/2021
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Hållbar industri, innova­tioner och infrastrukturLär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässanStjärnformade fjällstugor vinner arkitekttävling för barn och ungaBillerudKorsnäs presenterar ny strategiCastrol har ingått ett femårigt tekniskt partnerskap med Williams Advanced Engineering64 procent beredda att byta jobb för hemarbete Skicka mindre luft med hållbara förpacknings­lösningarTegelgigant tar sjumilasteg på vägen mot CO2-neutral produktion
11/16/2021
MCM – högvolym­produktion med stora 4- och 5-axliga fleroperations­maskinerDENIOS miljöcontainer får toppbetyg i brand­kammartestStora Enso Biomaterials utvecklar och testar nya miljövänliga material och lösningarKrea lanserar ny tjänst för fastighetsfinansieringVerdion satsar ytterligare i NordDICTATOR på Fastighets­mässan Kista 24-25 November 2021Novedo förvärvar VentilationskontrollDEFA huvudsponsor på eCar Expo igen!Idag öppnar Microsofts hållbara datacenter i SverigeMineralvatten från istiden på flaskaEaton ger fyra råd hur industrin ska undvika ett error 404 Säkerhet och innovation i produktion för Plasman
11/15/2021
Elmia Wood återstartar med nytt fokus 2-4 juni 2022Ny Eftermarknadschef på TamtronNP Nilsson fortsätter sin satsning på egenproducerad el Storsatsar på utbildningar inom tak-och tätskikts­branschenNu ska även den tunga trafiken elektrifierasVedum utvecklar ytbehandlingenPremiär för eventveckan Tech InWest SwedenÖvergång till effektiv eldrift Stark tillväxt för miljö­tjänstföretaget Delete Gratis värme, avfuktar och torkar ut!Kaspersky lanserar centraliserad Threat Intelligence-plattform
11/12/2021
Världssuccé tack vare besöken på Elmia SubcontractorÖkad efterfrågan på våra miljötjänster Ny elektronisk flödesvakt Invigning hos VBN Components Enkel digitalisering minimerar svåra felbeslutStor framgång i marina applikationerVarför identitet är grunden till säkra hybrida IT-miljöerJungheinrich köper AMR-företaget arculus GmbHScanmaskin utökar säljkåren i Sverige!Standarder för cybersäkerhetRottneros stöttar grön innovation från Biosorbe
11/11/2021
Vassa teknikbolag skapar affärsmöjligheter för industrin