Fler byggnader i trä för en bättre miljö - industritorget.com
SUNDAY, APRIL 05 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Fler byggnader i trä för en bättre miljö

160 personer samlades i Karlstad 6-7 februari för delta vid Tree2Tower.
Konferensen hade fokus på träbyggnation och hölls för att dela kunskap om klimatvänligare byggnationer för framtiden.

Nya smarta bygglösningar i trä visades upp på Tree2Tower som arrangerades i Karlstad för att driva på det hållbara byggandet i Värmland.

Bygg- och fastighetssektorn står för 19 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser och i rådande klimatutmaningar är materialvalet viktigare än någonsin. Tree2Tower bjöd in beslutsfattare och byggbransch från Sverige och Norge för att prata träbyggande och stärka det klimatsmarta byggandet i Värmland.

– Byggnationer påverkar miljön väldigt mycket. Vi kommer inte nå klimatmålet med nollutsläpp till 2045 om vi fortsätter som vi gör idag, konstaterade Per Andersson, från Hållbart byggande i Värmland, en av föreläsarna under Tree2Tower.

Genom att bygga flerbostadshus, industrier och samhällsbyggnader, högt och brett i trä, kan branschens klimatavtryck minska. Trähus binder koldioxid och matrialet kommer från förnybara källor. Dessutom är bygglösningar som korslimmat trä, som är på stark frammarsch, lätt att jobba med och miljövänligare att framställa än stål och betong.

Konferensen arrangerades av Interregprojektet The Bioeconomy Region, som drivs av Region Värmland tillsammans med Viken och Innlandet fylkeskommuner i Norge, Paper Province, Säffle kommun och ett 40-tal andra projektpartners i Sverige och Norge.

Under tvådagarskonferensen fanns flera föredömen att inspireras av. Växjö Kommun var ett av dem. De har sedan många år tillbaka arbetat strategiskt för att öka träbyggnationen. 2008 togs beslutet att 50 procent av stadens nybyggnationer ska vara i trä. Målet är att bli Europas första moderna trästad.

– Sedan 1998 har vi minskat koldioxidutsläppen per invånare med 95,1 procent, berättade Johan Thorsell, Växjö Kommun.

– För att minska miljöavtrycket krävs kloka val och kunskap för att kunna göra dem. Det gör dagar som dessa extra viktiga – dagar då politiker, tjänstemän, innovatörer och privatpersoner samlas för att lära och tillsammans sträva mot en bättre framtid, säger Gunnar Hellerström, projektledare på Paper Province.

Konferensen blev också startskottet för den pågående satsningen Indbygg som handlar om att öka träbyggandet i Värmland och Dalarna. Projektet drivs av bland andra Paper Province och Region Värmland och ska bidra till kunnigare beställare och byggbransch.

Kunde du inte delta på konferensen? Ingen fara - föreläsningarna finns att ta del av på Youtube>
www.youtube.com/channel/UC2Fkys29XdNL6eyklnS16Yg

FÖR MER INFORMATION KONTAKTA:

Annica Åman
Kommunikatör, Paper Province
0702 50 94 43
a.aman@paperprovince.com

Gunnar Hellerström
Innovationsrådgivare och projektledare, Paper Province
0705 15 55 59
g.hellerstrom@paperprovince.com

LATEST NEWS

- News from the industry
3/31/2020
Stockholmsmässan blir FältsjukhusNu lanseras Purus Corner med mattsvart sil i mönstret ChessNordprofil Byggplåt AB förvärvar grossistverksamhet i Luleå Kraftfulla gamingdatorer bidrar i kampen mot Covid-19Mercedes-Benz 8-sitsiga elbil vintertestad i SverigeStructor bidrar till vindkrafts­utbyggnaden i SverigeHallströms Verkstäder AB om Projektet Smart Industriell Modernisering JHSatsning på fossilfritt gruvbrytningssystemFyrfasen Energi och Eways krokar arm för att göra det lätt att köra elbil
3/30/2020
Vi har godkända kirurg­maskar som är CE och ISO märkta.Akutsjukhus prisat för innovativ plåtfasadLesjöfors koncernchef: ”Vår beredskap är god och vi följer utvecklingen dag för dag”Passa på innan den 6 AprilLär dig mer om DATRONs fräsverktyg Ny betydande order: DVel levererar mätutrustning till Studsvik Det stora antalet video­möten utmanar IT-säkerheten Distansutbildning värdefullt i CoronatiderStor potential för bioenergi - branschen står redo för att levereraEntreprenad Live är positiva i orostider – “Vårt koncept håller”3D-skrivarna går varmaGPIF och Kommuninvest gör gemensam satsning på gröna obligationerSatsa på varseldrabbade – skapa snabbspår för omställningNSVA ser stora fördelar med schaktfria lednings­dragningarAnvänd telefonen som Passerkort
3/27/2020
Rototilts helautomatiska snabbfästessystem den stora snackisen under ConexpoStyrud investerar för hållbarhetFAT av RO-anläggningEmballator Melleruds Plast kraftsamlarArkitekter skriver ut skyddsutrustning till vårdpersonal i coronatiderVolkswagen fyller på med laddbara bilar för den svenska marknadenRegion Värmland väljer Steora efter lyckad utvärderingLinde & Lantmännen Agroetanol bygger ut koldioxidanläggningen Norlic i NorrköpingVattenstämman 2020 i Kalmar ställs inBilfläktar blir respiratorer när Ford samarbetar med 3M, GE Healthcare och UAWBranschens första självsugande batteridrivna vattenpumpEnergiförbättring blir elföretag
3/26/2020
Ny agentur hos LichronProblem med att få fram prototyper och små serier?Hög tid att boka reparationer och renoveringar under semesterperioden.Falun först i Sverige med Dig Assist i skolanKunskap om tryck & kvalité i varje bitLagerautomation är hetare än någonsin Descartes stärker sitt e-handelserbjudande, förvärvar PeoplevoxDescartes växlar upp i Norden – rekryterar HR-chefSå påverkas det sydsvenska näringslivet av CoronavirusetDen smarta fabrikenRädda SME-företagen - Storföretagen måste betala sina fakturor i tidSTIHL inför hemleverans av motorsågarASUS lanserar Chromebook Flip C436 i SverigeFullt fokus på hållbarhet när Klädesholmen satsar på solcellsanläggningSökte en nischverksamhet – blev lösullsentreprenör på heltidNu öppnar Würth butik i Växjö - invigningsdagar 26-27 mars!Träbyggandet ökar och Sweco skriver ramavtal med DeromeBranschens första batteridrivna rensmaskinHuawei och Deloitte i ny rapport: 5G-teknik hjälpte Kina bekämpa Coronaviruset
3/25/2020
Hållfasta tryckfjädrar i verktygsstål för höga temperaturer Säkerhet från EnglandElmia Lastbil flyttas fram till 2021Gasum ska förse Preem med förnybart marint bränsleAbsolicon står stadigt trots Coronakris​Beijer Byggmaterial släpper guide till hantverkare i hantering av Covid-19Derome expanderar mer – slår upp portarna i Karlskrona
Advertisements