LATEST NEWS

- News from the industry

Fler ansökningar än vad det finns lag

Klaraviks sponsring till tjejhockeyn
Just nu finns det 277 tjejlag i hockeysverige. När Klaravik startade Sveriges största sponsringsprojekt till tjejhockeyn var målbilden 100 ansökningar. När slutsignalen ljuder står det klart att fler föreningar ansökt om sponsring än vad det finns lag. Efter 295 motiveringar står det klart att Grästorps IK i Västergötland blir sponsringstagare till 50 000 kronor och att 37 andra föreningar, från norr till söder, får 20 000 kronor. Gemensamt för alla? Att få fler jämlika hockeydrömmar att bli verklighet.

“Vi behöver låna utrustning av killarna”, “vi får spela med felvända klubbor”, “vi har inga enhetliga matchtröjor”, “vi har inga omklädningsrum”. De gripande motiveringarna har stått som spön i backen när sponsringskonceptet Klaravik Plan inriktat sig helt och hållet på tjejhockey. Och satt fingret på något viktigt.
– Att vi fått fler ansökningar än vad det ens finns tjejhockeylag är smått surrealistiskt. Men det stärker bilden av att det finns ett uppdämt behov av sponsring till just tjejhockeyn. För intresset att spela finns ju alldeles uppenbart där, om nu folk trott annat, säger Karin Malmberg, CMO på Klaravik.

"Varm, mållös och alldeles darrig av glädje”

Bland vinnarna (se alla nedan) hittar vi hockeyföreningar från hela Sverige – i allt från Malmberget i norr, till Helsingborg i söder. Den största sponsringen på 50 000 kronor går till västgötska Grästorps IK. Som fortsatt kan hålla träningsavgiften kostnadsfri och anordna ett inspirerande pool-cupspel med hjälp av tillskottet.
– När jag fick beskedet att vi fått den stora sponsringen blev jag varm, mållös och alldeles darrig av glädje. Det här betyder otroligt mycket för oss som klubb och med detta i ryggen kan vi fortsätta, och utveckla, vår satsning för tjejer ytterligare, säger Joakim Nilsson, klubbchef på Grästorps IK.

Sveriges största sponsring till tjejhockeyn – genom alla tider

Klaravik Plan som koncept har funnits sedan 2022 och Klaravik har delat ut sponsring till över 200 föreningar sedan starten. Årets upplaga är första tillfället då en och samma målgrupp, i det här fallet tjejhockeyn, har fått hela strålkastarljuset. I det som är Sveriges största sponsringssatsning till tjejhockeyn – någonsin.

– Att jobba för en jämställd idrott och hållbart föreningsliv är en hjärtefråga för oss. Därför kändes också tjejhockeyn så passande. Sporten är på tröskeln till ett ännu större genombrott och med vår hjälp kan vi förhoppningsvis agera som en extra utespelare och passningsläggare som gör skillnad. Så att vi kan förverkliga ännu fler unga tjejers hockeydrömmar, avslutar Karin Malmberg.

Alla 38 sponsringstagare med motiveringar

BIK Karlskoga
”Klasshockey”, hur härligt låter inte det? Bakom det fina initiativet – med visionen att alla tjejer ska få uppleva glädjen och spänningen med att åka skridskor – står BIK Karlskoga. Genom att bjuda in tjejer i grundskolan till Klasshockey-träffar, vill föreningen öppna porten till rinken för fler flickor, men framför allt främja integration och gemenskap. Och vi på Klaravik vill självklart stötta projektet.

Boo Hockey
I Boo Hockey växer tjejhockeyn så det knakar! Att på tre år gå från 0 tjejer till att idag ha 60 aktiva spelare födda mellan 2014 och 2018 är inget annat än imponerande. Sponsringen från Klaravik går till en helg i hockeyns tecken med bussresa och övernattning – något som ska stärka samhörigheten mellan tjejerna ännu mer.

Clemensnäs HC
540 kilometer på en helg. Det är vad tjejerna i Clemensnäs HC åker för att spela mot andra hockeytokiga tjejer i samma ålder. Föräldrar ställer upp och skjutsar så ofta de kan, men vi alla vet vilken utmaning det är att få ihop familjepusslet. Därför går sponsringen till att finansiera bussresor till och från seriematcher. För att lagen ska kunna spela matcher mot andra tjejer. För att bibehålla deras intresse. Och för att de ska utvecklas.

Eskilstuna Linden Hockey
För att öka tjejers intresse för hockey krävs en tydlig plan. Och fler kvinnliga förebilder! Eskilstuna Linden har redan det förstnämnda på plats och genom att utbilda fler kvinnliga ledare och domare ska de även få det sistnämnda. Föreningen får sponsring för att skapa framtidens förebilder, anordna prova på-tillfällen och köpa in låneutrustning.

Falu IF
Sommarläger? Hockey är väl en vintersport? Absolut, men Falu Ishockeyförening tror att ett roligt och lärorikt ”Summer Camp” kan bidra till fler skridskor på isen och färre på hyllan. Vi på Klaravik håller med! Därför vill vi sponsra lägret och motivera tjejerna till att fortsätta upptäcka hockeyns fantastiska värld.

Fellingsbro Frövi IK
Kan man bekämpa psykisk ohälsa på skridskor? Det tror i alla fall Fellingsbro Frövi IK – och, efter att ha läst deras ansökan, även vi på Klaravik. Föreningen i Lindesberg har startat ett projekt med målet att minska psykisk ohälsa bland unga tjejer. Ishallen har blivit en trygghet i vardagen för tjejerna och en plats där de alltid kan vara sig själva – utan att bli dömda. En plats som alltid ska stå öppen.

Forshaga IF
Ett lag som brinner lika mycket för varandra som för hockeyn – det vill Forshaga IF skapa. Den stora åldersspridningen i tjejtruppen, 6–12 år, för dock med sig vissa utmaningar när det kommer till att skapa en stark sammanhållning. Därför vill klubben använda pengarna från Klaravik till olika teambuildingaktiviteter. Sponsringen går till allt från cuper till mysiga pizzakvällar i klubbstugan.

Gislaved Hockeyklubb
Gislaved Hockeyklubb var tidigare en blomstrande förening med stora barngrupper. Nu lyser de yngsta spelarna med sin frånvaro. Det nystartade flicklaget kan dock vara början på vägen tillbaka till glansdagarna. Genom att sänka träningsavgiften och laga gammal låneutrustning har man fått ut 35 entusiastiska tjejer på isen, men de mer än “välanvända” skydden har nu gjort sitt. Sponsringen går till ny låneutrustning, i förhoppning om att GSK ska vända den nedåtgående trenden.

Grästorps IK
Under parollen “Med hjärtat på rätta stället” har Grästorps IK blivit en institution som gör, och fortsätter göra gott i det lilla västgötska samhället. Allt från att man samlar in pengar till föreningen med en strukturerad blodgivarverksamhet till att man jobbar med en schysst idrottskultur visar på ett bultande hockeyhjärta av guld. Under förra säsongen startade klubben sitt första tjejlag någonsin och under 2024/25 går Klaraviks sponsring till att alla tjejers träningsavgift fortsatt kan vara helt kostnadsfri. Dessutom kommer klubben kunna arrangera ett cup-poolspel. Så att kärleken till sporten kan spridas till ännu fler tjejer med stora hockeydrömmar i närområdet.

Guldsmedshytte SK
Guldsmedshytte SK har ett tydligt mål: 50 procent av föreningens spelare ska vara tjejer! Och man är redan på god väg i sin ambition om att vara föreningen “dit tjejer kommer och stannar”. Sponsringen går till att öka vi-känslan än mer med en rolig sommarträning, tillsammans med en personlig tränare.

Halmstad Hammers HC
Halmstad Hammers hade för första gången någonsin ett tjejlag i seriespel under den gångna säsongen. Nu vill föreningen ta nästa kliv! Sponsringen går till att skapa “vi-känsla” genom att kunna ha enhetliga matchtröjor – något som hittills inte gjorts, eller varit möjligt, för laget som innehåller spelare från 8 till 14 år.

HC Vita Hästen
Efter ekonomiska problem och herrlagets degradering till division 3 under 2023, gjorde Vita Hästen en omstart. Och ett omtag! Ett damlag och en satsning på unga tjejer startades, vilket har resulterat i 18 flickspelare i ungdomsverksamheten. Men klubben är inte nöjda. Med hjälp av sponsring ska de köpa in låneutrustning och ta fram marknadsföringsmaterial med ett tydligt mål i sikte – att locka 15–20 nya tjejspelare varje säsong under de närmsta åren.

Helsingborgs HC
I sommarstaden Helsingborg vill man testa ett nytt grepp för att nå ut med tjejhockeyn – och samtidigt erbjuda den fräckaste försäsongsträningen. Sponsringen går till att köpa in utrustning för landhockey som ska möjliggöra tjejhockeyspelarnas “sommarturné” runt om i staden som skiner av ren och skär hockeyglädje. Snacka om festivalstämning!

Hisingen Hockey
För en hockey – för alla! För att ännu bättre kunna vara en mötesplats och arena för tjejer och barn med NPF-diagnoser vill föreningen skapa ett anpassat omklädningsrum med pedagogiskt bildstöd. Målet är att rummet ska bli en lugn och trygg plats som gör föreningen och hockeyn till en välkomnande och rolig upplevelse, oavsett förutsättningar.

Hällefors Ishockeyklubb
Var hittar vi landets kanske högsta barnfattigdom? Svaret är Hällefors. Hockeyklubben i kommunen sliter för att stötta spelarna ekonomiskt, bland annat i form av låneutrustning. Utmaningen? I takt med att barnen växer, växer även materialkostnaderna. Föreningen får sponsring för att kunna utöka utbudet av utrustning och för att tjejerna ska kunna åka på cuper tillsammans, utan att spelarna ska behöva betala för stora delar själva.

Idre County HC
Fjällvärldens bästa ishockeydestination. Ja, det är vad Idre County HC vill skapa. Men något fokus på elitverksamhet är inte att tala om – här är det glädje, hälsa och gemenskap som står i centrum. Föreningen drivs av ideella krafter och med sponsringen från Klaravik ska de fortsätta jobbet med att bygga en naturlig mötesplats för alla tjejer som brinner för hockey. Pengarna går bland annat till nya kläder till flicklaget och en uppfräschning av klubblokalen.

IFK Salem
IFK Salems tjejhockeysatsning visar att allt är möjligt, för alla. Tjejhockeyverksamheten i klubben startades upp i oktober av tre föräldrar som aldrig tidigare hållit på med ishockey och som själv ser sig som “nybörjare” enligt dem själva. Redan efter en säsong går det att säga att tjejhockeyskolan blivit en stor succé och sponsringen från Klaravik går till att få till en inspirationsresa till SDHL-match med autografskrivning och allt som hör en hockeydrömresa till.

IK Guts Finspång
IK Guts har på ett imponerande sätt vänt konkurshot till framtidstro – där föreningens tjejhockeyverksamhet är ett stort glädjeämne. 20 procent av föreningens aktiva är idag tjejer och mer kan det bli nu när sponsringen går till att skapa ett eget omklädningsrum som kommer att underlätta mycket när tjejer och killar tränar tillsammans.

Jonstorp Hockey
”Kan jag få en person att börja idrotta, är ingen gladare än jag”. Så uttrycker sig Ellinor Rydell från Jonstorp Hockey i sin ansökan. Sedan startskottet för satsningen på tjejhockey i september 2023 har de inte bara lyckats få en, utan 20(!) flickor att snöra på sig skridskorna. Genom sponsring till låneutrustning vill vi på Klaravik hjälpa den skånska klubben att få ut fler tjejer, i ALLA åldrar, på isen.

Kiruna IF
Hockeylaget ”Tjejligan”, de yngsta flickorna i Kiruna IF, har en dröm – en dröm om att få delta i Norrbottens seriespel. Men vägen dit är inte spikrak och kort, snarare svängig och lång. Bussresor på minst tre timmar till seriematcherna är att räkna med och reskostnaderna under en säsong blir därför stora. Vi på Klaravik vill självklart vara med på resan och bidra till att uppfylla tjejernas dröm!

Malmbergets AIF
Att bygga gemenskap i ett lag kan vara A och O för att hålla kvar spelarna. Men när i stort sett alla pengar går till resekostnader, som i Malmbergets AIF:s fall, får tyvärr andra aktiviteter stå på vänt. Därför vill vi på Klaravik bidra med 20 000 kronor till ett uppstartsläger för tjejerna under hösten 2024 – för att stärka lagsammanhållningen inför säsongsstarten.

Mariestad BoIS
Tjejerna i Mariestad BoIS har, i stort sett, samma förutsättningar som killarna, men en sak saknas – egna målvaktsutrustningar. Vem vet, kanske väntar nästa Kim Martin i Mariestad? Det får vi aldrig veta, om inte alla får möjligheten att ställa sig mellan stolparna. Vi hoppas att sponsringen kan ge fler tjejer chansen att göra vackra tv-räddningar i kassen.

Nittorps IK
“Friläget ska bli till måljubel för tjejerna som kämpar”, skriver Nittorps IK i sin ansökan. Det skriver vi på Klaravik under på alla dagar i veckan. Föreningen får därför sponsring för att arrangera en inspirationsdag där klubbens, och hela närområdets, redan stigande tjejhockeyverksamhet kan ta nästa kliv.

Nybro Vikings IF
I december 2023 spelades den första tjejmatchen i Liljas Arena, i Nybro. Med det blir långt ifrån den sista! Nybro Vikings har på två säsonger gått från en handfull till 20 aktiva tjejer i föreningen och nu är drömmen att delta i seriespel. För att nå dit krävs ännu fler spelare. Och för att få fler spelare krävs mer låneutrustning. Nu kan de fylla förrådet med hjälp av sponsring från Klaravik.

SK Iron
Tränare finns, istider finns! Och viljan likaså. I SK Irons ansökan om sponsring finns mycket att gilla. Under den gångna säsongen “lyste i ögonen” på tjejerna i hockeyskolan. Sponsringen går därför till att kunna starta upp en hockeyskola-grupp enbart för tjejer, för en jämlik hockeymiljö redan från start.

Skutskärs SK
Under förra säsongen lämnade 20 tjejer läktaren – och bildade Skutskärs första tjejhockeylag. Under premiärsäsongen lånade laget utrustning från föreningens andra ungdomslag. Sponsringen går till att lösa höstens utmaningar där istiderna måste betalas av spelarna själva och till att köpa in egen utrustning.

Skärgårdens Hockeyklubb
Tjejhockey på lilla Öckerö? Är det verkligen möjligt! Jorå! Skärgårdens SK har, trots sitt lilla upptagningsområde, haft ett rent tjejlag de senaste säsongerna i åldrarna 10-15 år. I laget är alla välkomna och gemenskap och segerdanser har blivit verklighet trots åldersskillnader. Föreningen får sponsring för att kunna genomföra ett träningsläger för laget fullt av laganda, samhörighet och glädje.

Spånga Hockey
Spånga Hockey startade sitt första tjejlag (F10) under fjolåret och för att ytterligare svetsa ihop teamkänslan och stoltheten i gruppen och sprida ordet om laget i stort får förening sponsring för att ta fram träningskläder med tryck på. Sponsringen av kläderna ska göra att de kan bli gemensamma och för alla, oavsett ekonomisk utgångspunkt.

Sundsvall Hockey
Sundsvall Hockey har satt värdegrunden “Kärnvirke” som stakar ut jämställdhetsarbetet i föreningen och med hjälp av sponsringen från Klaravik kan nya initiativ komma på rull – bokstavligt talat. Planer finns på att hyra en skolbuss för en kostnadsfri prova-på-dag i hockeyns tecken som ska få fler att upptäcka sporten.

Säffle HC
Allt fler tjejer vill spela hockey i Säffle HC och den värmländska klubben välkomnar dem med öppna armar. Men det finns ett problem – tjejerna saknar ett eget omklädningsrum. Med hjälp av sponsringen hoppas vi att Säffle HC kan förverkliga både föreningens och tjejernas dröm om en egen plats i hallen.

Trixa HC
Trixa HC – här snackar vi om en klubb som satsar på tjejer! Den renodlade tjejhockeyföreningen har i dagsläget spelare i tre olika grupper, hockeyskolan och två lag. Nu vill de skapa en vi-känsla i grupperna, både på och utanför isen. Med sponsringen från Klaravik ska de arrangera ett försäsongsläger med allt från hockeyträningar till samarbetsövningar. Drömmen? Att få bjuda in kvinnliga förebilder inom hockeyn. Vi håller tummarna för att drömmen slår in!

Uppsala Young Hockey Club
”För en bredare bredd och en vassare spets” är mottot som Uppsala Young Hockey Club arbetar efter – med andra ord, alla ska få möjligheten att testa på hockey. Den renodlade barn- och ungdomsklubben har, med Uppsalas första konstis, kommit en bra bit på vägen. Genom sponsring från Klaravik ska de utbilda kvinnliga tränare till hockeyskolan och anordna prova på-aktiviteter – för att bredda bredden och vässa spetsen ytterligare.

Vimmerby Hockey
Vimmerby Hockey har flera säsonger i följd ökat antal tjejhockeyspelare, och har imponerade plan för att bedriva en jämställd idrott. Nu är det dags att växla upp ytterligare! Med sponsringens hjälp ska föreningen göra riktade marknadsföringsinsatser för att nå ännu fler unga tjejer som vill upptäcka sporten i och runt Vimmerby.

Västerås IK
En trestegsraket för att locka tjejer till ishockeyn fångade vårt intresse i Västerås IK Ungdoms ansökan. Med ambitionen att minska åldersspannet i grupperna och få ihop spelare till fler lag, vill klubben anordna tre tjejdagar, med tre olika teman, under hösten 2024 och våren 2025. Snacka om tydlig plan! Med hjälp av sponsringen från Klaravik hoppas vi att antalet tjejer i föreningen ökar i raketfart.

Åmåls SK
Tjejerna i Åmåls SK har de senaste åren blivit fler, och fler – ännu fler. Under 2023/24 hade man för första gången ett rent tjejlag anmält till poolspel. Nu behövs också faciliteter som inkluderar tjejerna fullt ut. Föreningen får därför sponsring för att kunna dela upp duscharna så att ännu fler tjejer ska våga ta plats i hockeyn.

Älta IF
I Älta IF välkomnas alla tjejer med öppna armar! Och nu ska två unga tjejer ge nya spelare samma härliga välkomnande. Elsa-Desirée och Majken från klubbens ungdomsverksamhet har nämligen blivit utsedda till att träna ett kommande tjejlag – en häftig resa som sticker ut och förtjänar att uppmärksammas. Därför vill Klaravik sponsra klubben för att ge tjejerna möjligheten att lyckas lika bra i båset som på isen.

Älvdalen Hockey
Lilla Älvdalen har på kort tid etablerat sig som en faktor för tjejhockeyn i hela Dalarna. Idag är 30 procent av hela föreningens aktiva tjejer. En del av succésagan stavas “hockeybad”, där klubben kunnat locka nyfikna tjejer till sig på ett ovanligt men framgångsrikt sätt. Sponsringen går till att vidareutveckla konceptet där en festlig prova-på-hockey-dag kombineras med plask och lek i badhuset just intill ishallen.

Älvsbyn IF Hockey
Älvsbyn i Norrbotten startade upp sin hockeyskola i januari 2024 – och aldrig förr har så många tjejer som nu börjat spela. Totalt 23 tjejer har just avslutat sin premiärsäsong. Och i höst är tanken att starta upp föreningens första tjejlag som nästa steg i succéresan. Mer specifikt får förening sponsring för att inköp av låneutrustning och material som kommer att behövas nu när det allra första laget blir verklighet.

För mer information, kontakta
David Kvicklund, Content Manager Klaravik, david.kvicklund@klaravik.se, 054-774 52 31

LATEST NEWS

- News from the industry
6/17/2024
Teknikchef firar tre decennier IT-utrustning blir liggande i förråd Främjar hållbarhet med återbrukad inredningAWS miljardsatsar på AI-startupsKraven på luft- och ventil­ationsflöden missförstås
6/14/2024
Vollenweider Entre­prenad AB drar full nytta Kompakta och okapslade motion controllersPonsses nya lösningarFinja Betong tar emot förnyat certifikatTre nya partners på Delphis kontor
6/13/2024
Enklare och effektivare TIG-svetsningKalorimetrisk flödesgivare med displayFulltaliga utbildningarFokus på hållbarhet och låg energiförbrukning GodEl & 1KOMMA5° lans­erar solcellssamarbete
6/12/2024
Hjälper till att förbättra industriella pumparsonnen i nytt partnerskap med Tibber Sigtunaskolans nya belysning sparar energi STRATO lanserar ny hemsidebyggarePax8:s nya marknads­plats använder AI
6/11/2024
Befintlig produkt, men i nytt material Volvo CE presenterar utökad flottaMagasinera i StockholmHLR utbildning StockholmFiberlaserteknik i plåtbearbetningsindustrin