LATEST NEWS

- News from the industry

Fjärrvärmen i Borås – en guldklimp i klimat­omställningen

Totalt kommer ca 800 000 liter fossil olja per år ersättas med bioolja
Igår måndagen den 21 november stängdes symboliskt oljekranen till kraftvärmeverket Ryaverket i Borås. På plats deltog vice statsministern, miljö- och klimatministern Per Bolund som anser att fjärrvärme med kraftvärmeteknik är väldigt viktig både ur klimatsynpunkt och för att bidra till balans i elsystemet.

Endast återvunna och förnybara bränslen
Under den senaste värmesäsongen använde vi 99 % förnybara och återvunna bränslen i vår fjärrvärmeproduktion. Men nu var det dags att få bort den sista procenten fossilt bränsle i vår fjärrvärmemix. Projektet påbörjades i våras och kommer att avslutas nu under hösten. Vi ersätter fossil gasol och olja som används i start- och stödoljebrännare på kraftvärmeverket Ryaverket.

Totalt kommer ca 800 000 liter fossil olja per år ersättas med bioolja. Detta kommer att resultera i att vi minskar våra fossila utsläpp av koldioxid med drygt 2 000 ton per år.

” -Detta är en hållbar investering, säger Magnus Kårestedt, VD på Borås Energi och Miljö. Vi kommer minska våra fossila utsläpp, få bra lönsamhet och dessutom är det bra ur ett socialt perspektiv. I och med att gasolen har tagits bort kommer skyddsområdet till anläggningen att minska. Då kan staden utveckla området häromkring med bostäder och andra verksamheter. Helt enkelt en hållbar investering ur miljö, ekonomi och socialt perspektiv, säger Magnus Kårestedt.”

” -Fjärrvärmen har varit en guldklimp i arbetet med att ställa om samhället till förnybar energi. Kraftvärmetekniken är otroligt viktig i sammanhanget med att bidra till effektbalans i elsystemet, säger Per Bolund.”

” -I sammanhang som COP26 i Glasgow märker man att vi har kommit otroligt långt i Sverige med klimatomställningen inom exempelvis uppvärmningssektorn. Många länder börjar att fasa ut kol och olja och här exempelvis i Borås stänger man nu av den sista oljan och det känner man stolthet över", säger Per Bolund.

Borås Energi och Miljös nya vision lyder att ”Tillsammans med boråsarna skapar vi Sveriges mest hållbara kretsloppsstad”. Deltagarna idag representerade både kunder i Borås och politiska beslutsfattare både på lokal och nationell nivå samt samarbetspartners som alla är avgörande för att visionen ska uppfyllas i framtiden.

En modern trotjänare - fjärrvärmen i Borås
Borås var en av de första städerna i Sverige som introducerade fjärrvärme redan 1959. Idag är fjärrvärmen ett modernt och miljömässigt bra uppvärmningsalternativ som värmer drygt 40 000 boråsare. Staden växer och det gör även vårt fjärrvärmenät med fler och fler kunder.

Genom åren har vi gjort många miljösatsningar; ackumulatortanken, rökgaskondensering och den senaste stora fjärrvärmeinvesteringen i ett nytt bioeldat kraftvärmeverk på Sobacken. Idag bygger nästan all vår produktion på kraftvärmeteknik. Det innebär att samtidigt som fjärrvärme produceras skapas el som bidrar till att stärka elbalansen i samhället. Många andra uppvärmningsalternativ använder istället el medan fjärrvärmen i Borås alltså tillför el till samhället.

Jonas Holmberg
Marknadschef
jonas.holmberg@borasem.se
070-852 70 14

LATEST NEWS

- News from the industry
11/24/2021
CM605 - En läckströmstång för mätning av likströmmarSäkerhetsutmaningarna med IIoT och Industry 4.0Rekordmånga företag på årets AutomationsdagVälkommen till Plastteknik Nordic 2021Dachser Norway levererar med ny eldriven batteri-lastbilDana Lim har växtvärk och bygger ut igenDescartes tar nästa innovationssteg 2021 det viktigaste året i företagets historiaValeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med ny LiDAR-teknik
11/23/2021
Koaxiala elektriska rundmat­ningsbord för exakt position­eringAhlsell stärker sitt verktygserbjudandeBalansering CNC-bearbetning och 3D-utskrift för metalldelarLindab förvärvar den svenska taktillverkaren ProfilplåtRenova prisas för miljöriktig vattenreningÅrets kvinnliga stjärnskottRobotar tar jobb på H22 City ExpoStockholmarna bryr sig minst om att minimera vattenförbrukningenFärger och framtidstro präglar Ebbepark i LinköpingDEFA utbildar bostadsrätts­föreningar inom elbilsladdningEftermarknaden avgjorde valet för Björnens Entreprenad AB
11/22/2021
Dimgenerator skyddar butiker från inbrottABB levererar robot i guldfärgPeab förvärvar byggrätter på Lilla Essingen i StockholmIVECO levererar 1 064 gasdrivna S-WAY-lastbilarBravida etablerar sig i HälsinglandInstabox ställer om till eldrivetVi kvinnor behövs i techbranschen!Sveriges nöjdaste fjärr­värmekunder finns i KarlstadVad vill ni att er robot skall kunna göra?Han är Stockholms främste entreprenör 2021
11/19/2021
Smart depåladdning från ABB för Göteborgs nya elbussarNya spiralformade PTFE-slangen från Parker Varför är digitalisering så viktigt?HCL Technologies har utsetts till ledare i IDC MarketScapeFörsta spadtaget för Ottosson Truck /Hyundais nya huvudkontorMikael Anjou ny VD för SizesLogistic Contractor etablerar sig med eget kontor i LuleåAdvenica har fått en ny order på cybersäkerhetsprodukterKB Components dubblar sin kapacitet med nytt logistiksystem Formica Capital investerar i ChargeNodeFyra miljoner till forskning
11/18/2021
Carsten Holm A/S utökar sitt sortimentetVolvos största grävmaskin är överraskande snabbSteglös tryck- och vakuumkontroll med IO-LinkABB och Zume påskyndar övergången från engångsplastSchneider Electric lanserar hårdvaruoberoende automationsplattformStora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
11/17/2021
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Hållbar industri, innova­tioner och infrastrukturLär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässan