LATEST NEWS

- News from the industry

Firar 10 år med Qlik

Lund Universitet förbereder studenter med datanalys
Lunds universitet utbildar studenter inom dataanalys med hjälp av dataanalysföretaget Qlik®, vars program Qlik Academic Program firar tio år. Programmet förbereder dem för kommande yrkesroller och ger de ett försprång när det gäller att använda dataanalysverktyg, vilket väntas bli allt viktigare framöver.

Qlik Academic Program tillhandahåller gratis programvara, utbildning i egen takt, kvalifikationer och certifieringar utan kostnad till utbildare och studenter vid ackrediterade, examensutfärdande universitet. Programmet förbereder studenter för en värld där datakunskaper är avgörande. Med ett marknadsledande verktyg ges möjligheten att få praktisk erfarenhet - färdigheter som är väsentliga inom dataanalys och krävs på den moderna arbetsplatsen, inom ett brett spektrum av branscher och specialiteter.

Sedan det globala initiativet först lanserades år 2012 har Qlik stöttat nästan 3 000 universitet i 100 länder. Bara under de senaste fem åren har Qlik tillhandahållit programvara och lärande till ett totalt värde av mer än 165 miljoner USD. Samarbetet med Lunds universitet, rankat bland världens 100 främsta institutioner, markerar en unik milstolpe för dataanalysföretaget, eftersom Lund är födelseplatsen för Qlik.

Ett program över flera år till syfte att stödja kommande generations arbetskraft
Qlik Academic Program har implementerats på ett stort urval av institutioner inom Lunds universitet, inklusive institutioner vid Lunds universitets Ekonomihögskola och Tekniska fakulteten, för både grund- och masterstudenter.Med hjälp av Qlik Sense, tillgängligt på både moln- och skrivbordsversioner, kan studenterna bygga sina egna visualiseringar och börja använda data för att besvara verkliga problem som ställts av professorerna, problem de på ett liknande sätt mest troligt kommer att stöta på i framtida jobbroller.

Studenterna har också gratis tillgång till Qlik Continuous Classroom (QCC) som ger möjligheten att träna på samma kurser som Qliks kunder och anställda. Det inkluderar tillgång till specialbyggda inlärningsvägar som, när de är klara, ger dem möjlighet att göra ett prov och få en kvalifikation att lägga till i sina CV.

Blerim Emruli, biträdande professor i informatik vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, har använt Qlik i sin läroplan sedan flera år och ser fördelarna för studenter när de förbereder sig för att komma in på arbetsmarknaden.

- Att ha tillgång till resurserna från Qliks akademiska program, inklusive möjligheten att få Qlik-kvalifikationer och certifieringar, ger våra studenter ännu större stöd för att navigera i det nuvarande affärslandskapet. Fler och fler företag kräver att sina anställda anammar livslångt lärande och skaffar sig relevanta kvalifikationer och certifieringar efter att de avslutat sin examen – och med Qlik är de redan på denna väg under hela sin examen, säger Blerim Emruli.

Fördelarna med färdigheter i dataanalys
Förmågan att arbeta med data blir allt viktigare på arbetsplatsen, därför är det absolut nödvändigt att studenter får erfarenhet av dataanalysverktyg. Idag förväntas inte bara IT experter, utan även icke-teknisk personal, ha en viss nivå av datakompetens.

- 2021 konstaterade jag att företag har påverkats avsevärt av data, och i vissa fall enbart drivna av data. Dagordningen är att driva på för att själva kunna jobba med affärsdata, det vill säga analys av data av icke-teknisk personal och avdelningar i organisationen – snarare än IT-proffs eller dedikerade IT-avdelningar. Jag kan objektivt och empiriskt bekräfta att detta gäller ännu mer i dag, fortsätter Blerim Emruli.

För studenter som vill påbörja deras karriär inom efterfrågade roller, allt från ekonomer och företagschefer, till dataanalytiker och ingenjörer, kan övning i att få analysera och tolka data i klassrummet göra skillnad. Dels kan det hjälpa dem att sticka ut för framtida arbetsgivare i jämförelse med andra kandidater.

Obey Mabaso, alumn från Lunds universitet, betonar fördelarna med användningen av programmet under sin studietid.

- Jag använde Qlik Academic-programmet på universitetet, och det var oerhört användbart och praktiskt. Det var verkligen värdefullt att ha förstahandserfarenhet av att använda verktyg som dataproffs använder dagligen. Den här erfarenheten hjälpte mig också att säkra mitt första jobb från universitetet, eftersom mina arbetsgivare verkligen uppskattade att jag visste hur man använder dataanalysverktyg som Qlik.

Stöd till lärare
Sedan starten av Qliks samarbete med Lunds universitet har både lärare och studenter i fokus varit i fokus. Under kursåret stödjer Qlik utbildare genom att hålla gästföreläsningar och labbsessioner att inkludera som en del av kursen. Till exempel anordnar Qlik regelbundet praktiska workshops för att hjälpa eleverna att bygga sina egna applikationer med hjälp av Qliks dataanalysteknik.

Dessutom strävar Qlik efter att bidra till utbildares utveckling genom det exklusiva Educator Ambassador Program. Lärarambassadörer kan delta i månadsmöten, där ledare från Qlik och kunder tillhandahåller ett brett utbud av seminarier om dataanalysämnen. Seminarium där lärare själva även kan dela med sig av sina erfarenheter om hur de bäst kan integrera Qlik i sina klassrum.

Qlik Academic Program ger universitetslärare och studenter gratis Qlik Sense-programvara och lärresurser för att förbereda eleverna för den datadrivna arbetsplatsen. Kontakta oss för information på academicprogram@qlik.com eller besök qlik.com/academicprogram.

LATEST NEWS

- News from the industry
5/15/2024
Jordfelsbrytare uppfyller europeiska standarder 71% av styrelser tonar ner cyberriskernas allvarGenerativ AI förändrar mjukvaruutvecklingenSårbarheter utnyttjas 43 procent snabbare Jättetak får nytt luftrenande tätskikt
5/14/2024
Montico ny utbildningsaktörYstaMaskiner present­erar nytt kättinghuvud Vårt modulära PLC Handla bra grejer till jobbetAllt fler superdatorer drivs med AMD
5/13/2024
FactoryTalk Optix FANUC Nordic välkomnar Bob Struijk som VDAnpassning och bearbetning Swecons marknadschef framtidsspanarLättanvänd mjukvara för byggledning
5/10/2024
Swecon ny återförsäljare Ruggade IT-lösningar för försvar och säkerhetProduktivitet i fokusRädda reliken En vecka kvar till Elmia Produktionsmässor
5/9/2024
Nyttja både plastens och metallens egenskaper