LATEST NEWS

- News from the industry

Finnfoam satsar 100 miljoner

På återvinningsanläggning för cellplast
Finnfoam bygger en kemisk återvinningsanläggning för polystyren i Salo, där begagnade, även smutsiga, skumisoleringsmaterial kan återvinnas energi- och kostnadseffektivt till råmaterial för nytt isoleringsmaterial. Ett patent har sökts för återvinningsprocessen och för det nya miljövänliga lösningsmedlet som används i processen.

I takt med att det mer och mer efterfrågas effektiva och säkra sätt att ta hand om spill och överbliven isolering på byggarbetsplatser är Finnfoam stolta att kunna meddela att man nu bygger en anläggning för återvinning av cellplastisolering. Samtidigt ökar också efterfrågan på produkter som framställts med större andel återvunnet råmaterial, något som man nu kommer att kunna erbjuda.

Finnfoam är en isoleringstillverkare som investerar i cirkulär ekonomi och bygger en pilotanläggning för kemisk återvinning av cellplast-, XPS- och EPS-isoleringar. Investeringens totala värde kommer att uppgå till över 100 miljoner kronor.

— Vi utvecklar ständigt våra egna processer för att bli mer resurseffektiva och miljövänliga och strävar efter att hitta lösningar baserade på cirkulär ekonomi. Tack vare denna kemiska återvinningsanläggning kommer vi att kunna använda ännu mer återvunnet material i framtiden vid tillverkningen av våra egna isoleringsprodukter”, säger Henri Nieminen, VD för Finnfoam.

Finnfoam har sedan 2019 samlat in avfallsbitar av EPS-, XPS- och PIR-isolering från byggarbetsplatser i Finland. Hittills har smutsigt isoleringsmaterial använts bland annat som fyllmedel för SILENT-ytan i produkten FF-EPS SILENT.

Rengöringsprocessen i nyckelroll

Vid återvinning är materialets renhet en utmaning, så också för återvinningsbar cellplastisolering. I synnerhet är material som samlas in från byggarbetsplatser ofta smutsiga: de kan till exempel innehålla sand, betong eller limrester.

I Finnfoams återvinningsprocess omvandlas polystyren till en helt flytande form med hjälp av ett nytt innovativt lösningsmedel, vilket gör den enkel att separera genom att sila föroreningarna.

Efter rengöringen dunstar lösningsmedlet tillbaka och polystyrenen omvandlas till granulat i fast form. Granulatet kan sen användas för tillverkning av nytt isoleringsmaterial.

Anläggningen som uppförs på Finnfoams fabriksområde i Salo är nu i grundläggningsfasen och beräknas vara färdig i oktober 2022.

Patent har sökts för den fruktbaserade lösningsmedelscocktailen och återvinningssystemet

Den kemiska återvinningsprocessen med renings- och avdunstningsutrustning och lösningsmedel är resultatet av en treårig utvecklingsprocess. Under utvecklingen har Finnfoam haft Brightplus som en långsiktig partner. Utgångspunkten var att hitta det bästa sättet att återvinna cellplast så energieffektivt som möjligt.

“Kemisk återvinning genom upplösning är överlägsen traditionell mekanisk återvinning genom att det är lätt att ta bort fysiska föroreningar från lösningen. Och när plasten har återställts till granulat kan den återanvändas energieffektivt som material i isoleringsproduktionen”, förklarar Jarkko Leivo från Brightplus.

Det var viktigt att förstå med vilket lösningsmedelsalternativ polymerstrukturen bevaras bäst i flytande polystyren, då det är lättast att återställa det till råmaterial igen.

”Lösningsmedlet som används i processen är en kombination av organiska lösningsmedel som är baserade på vissa ätliga frukter”, säger Leivo.

Ett patent har sökts för både lösningsmedlet och själva återvinningsprocessen.

Nästa återvinningsanläggning i Sverige

Efter uppstarten av Salo-anläggningen planerar Finnfoam att bygga nästa anläggning med motsvarande teknik i Sverige för att betjäna den svenska marknaden. Redan innan dess planeras också lansering av tjänsten FF Återvinning tillsammans med partners.

Att på ett säkert och energieffektivt sätt kunna ta hand om restprodukter från byggarbetsplatser för att förhindra att materialet hamnar i naturen har varit en av Finnfoams starkaste drivkrafter under hela processen.

”Plast är en verkligt återvinningsbar och hållbar produkt och vi tror att effektiv återvinning är en lösning på många av de problem som är förknippade med plast”, sammanfattar Nieminen.

Daniel Håkansson Lilja
Försäljnings- & Marknadschef
daniel.hakansson@finnfoam.se
072 595 55 20

LATEST NEWS

- News from the industry
6/20/2022
En av Gold Sweden’s Best Managed CompaniesDen mest kraftfulla dammsugaren* från MieleWenaas AS etablerar sig i SverigeNya rapporter ger djupare insikt om hybridarbete
6/17/2022
Höj trycket lokalt med hjälp av tryckluftClemondo satsar på miljövänliga produkterNu ska Dalarna locka fler utländska investerare20 företag får utmärkelsen Sweden’s Best Managed Companies 2022Elektrifiering av bioraffinaderier ger flerfaldig produktionsökningAudi gör det lättare att ladda elbilenNy bläckstrålemärkning till OEM Electronics maskinparkIndustrins förutsättningar inför avtalsrörelsenEaton utökar samarbetet med MicrosoftMiljonstöd möjliggör återvinning av komplex plast Sigma Technology lanserar ett nytt företagCisco presenterar lösningar för smartare, enklare nätverkNy injektionspistol sparar både arbetstid och resurser
6/16/2022
Förstå PulverbäddsfusionsteknikSvenska Mässan Gothia Towers satsar på solcellsanläggningSchneider Electric rankas på andra platsSnabbväxande installationsföretag med många strängar på sin lyraNy funktion möjliggör nätverkande kring Zoom-eventsElmopeder går undan nuCarlsberg elektrifierar lagertransporterna i HallandLambertsson växlar upp med förnybart bränsleBYGG.se lanserar ny offerttjänst för hantverksarbetenNio nya projekt vässar svensk 2D-branschRenta förenas med norrländska L E MaskinStorskalig odling av mikroalger Unit4 förvärvar danska Scanmarket
6/15/2022
ABB-robotar lyfter produktivitet och hållbarhet på Fårbo Mekaniska Omvänd osmos – StapelbarNy landschef för Ahlsell SverigeMimecast har köpts upp av riskkapitalbolaget Permira Sökmotorn för möbler och inredning i Sverige - FAVIFlyttstädning och annan städning för företagetHelsingborg startar Sveriges första kommunala AI-labbNy utbildning säkrar hållbara affärer i Sydsveriges näringslivElever på Järfälla gymnasium tilldelas BygmastipendietTranpenad förvärvar Eyes4workUltimo ledare inom EAM-teknologiNy Castrol studie i Norden kring nästa bilköpStor skillnad på epostskydd bland nordiska företag Peab utför renoverings­projekt för Helsingfors UniversitetssjukhusTaigatechs AI-lösning redo för marknadenJoanna odlar i ett Elfa-system!
6/14/2022
CAD-Design blir vanligare och vanligareVolvo CE påbörjar testning Ny lasertrackerplattform med ultralång räckviddBättre fiskelycka tack vare hållfast LesjöforsdetaljF-Secures nya allt-i-ett-skydd förenklar säkerheten Lambertsson etablerar nytt kundcenterNP Nilsson förvärvar och växer inom industriellt byggandeNu möts internationell gruvindustri i SkellefteåDigitaliseringen har fått yrkeshögskolan att satsa på fler programmerareOmedelbara offerter på CNC-bearbetningHydroscand Group AB förvärvar Anderstorp Hydraulik ABZipforce lanserar en ny generation portabla elmotorer för cyklarNya allroundmaskiner för effektiv palltransportVärldsledaren inom värmepumpar storsatsar på den svenska marknaden
6/13/2022
Optimal lösning – det är målet för varje projektABB visar upp framtiden för processautomation