LATEST NEWS

- News from the industry

Förbättra skolans inomhusmiljö med sunda byggmaterial

Valet av byggmaterial är A och O
Idag vet vi hur viktigt det är att skapa ett bra inomhusklimat i skolor, men ändå ser man elever och skolpersonal spendera majoriteten av sina dagar i lokaler som inte håller måttet. Ojämna temperaturer, dålig luftkvalitet och otillräckliga akustiklösningar är bara ett par faktorer som kan påverka inomhusklimatet negativt. Valet av byggmaterial är därför A och O för att skapa en bra miljö för inlärning. Det betonar tegeltillverkaren Wienerberger.

Hållbart byggande har tidigare handlat om att minska byggnadens energianvändning. Men i dag ställs det högre krav på att hållbara byggnationer ska leda till bättre inomhusklimat, med bra kvalitet på både ljus, ljud och luft. Det gäller inte minst i skolan, där barn spenderar en stor majoritet av sin värdefulla tid.

Tegelgiganten Wienerberger har länge levererat tegelprodukter till skolor runtom i Sverige men märker alltmer en ökad efterfrågan. Detta då man med byggnader murade helt i tegel får ett naturligt och bra inomhusklimat, tack vare materialets rena och oorganiska ingredienser.

Optimala ramar för inlärning
Några av de största hoten mot en hälsosam inomhusmiljö är fukt, mögel och giftiga föroreningar från byggmaterial. Elever spenderar hela dagar i skolan, och cirka 80 % stannar av olika anledningar även kvar efter att skolan har slutat. Därför är det en oerhört viktig miljö att få rätt, inte bara i undervisningssyfte. Filip Davidsson, försäljningschef på Wienerberger, berättar om att de har sett en ökad efterfrågan på deras lösningar – särskilt till skolor.

- Vi har märkt en stor efterfrågan av tegelprodukter när det kommer till just skolmiljöer, vilket vi i och för sig inte tycker är så konstigt. Tegel, som är ett mineraliskt material, har en hög termisk massa som lagrar värme och därmed bidrar till att bibehålla en jämn temperatur – något som är en mycket viktig aspekt för inomhusklimatet. Dessutom reglerar helmurade väggar luftfuktigheten, förbättrar luftkvaliteten och genererar utmärkta akustiska förhållanden tack vare sin densitet.

Han fortsätter:
- Det sägs att valet av byggmaterial till skolutrymmen är så pass viktigt att det i princip betyder att elever som går 10 år i skolan egentligen hade kunnat lära sig lika mycket på bara 8 år med de korrekta ramarna för inlärning. Och enligt internationella standarder så är fasadtegel ett av de mesta sunda och hållbara byggmaterialen på marknaden. Därför är det inte konstigt att vi ser en ökad efterfrågan av tegel till just dessa projekt.

Integrera fasadteglet i interiören
Enligt en undersökning av Skolvärlden var sju av tio kommuner i Sverige 2020 i akut behov av nya skollokaler, på grund av bland annat otillräckligt underhåll och en dålig inomhusmiljö. En siffra som Wienerberger betonar är minst lika aktuell idag.

- Vi får fortfarande höra mycket om bristerna som finns i de svenska klassrummen. Tänk hur mycket som hade kunnat lösas om man bara hade valt rätt byggmaterial från början, säger Filip Davidsson och avslutar:
- Tegel har många fördelar. Det är vackert och tidlöst, men även hållbart och enkelt att underhålla. Men framför allt har en helmurad byggnad egenskaper som gör att inomhusklimatet förbättras avsevärt, både när det gäller luftkvalitet och ljudnivå. Och det är det minsta vi kan begära att klassrummen ska kunna leverera, tycker jag.

För ytterligare bilder samt koordinering av intervjuer, kontakta:
Evelina Sandberg | Kommunikationsrådgivare, Perfekta PR | T +45 20 802 637 | E-mail: evelina@perfektapr.se

LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2022
Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
9/19/2022
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
9/16/2022
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
9/15/2022
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security Alliance