Extrema förhållanden för maskinerna på smältverk - industritorget.com
FRIDAY, JULY 03 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Extrema förhållanden för maskinerna på smältverk

Vargön Alloys teleskoplastare Merlo P27.6 ställs inför exceptionella förhållanden. Den körs vid företagets största smältugn där temperaturen är runt 700 grader och stora anpassningar har krävts för att få en maskin som klarar de extrema förutsättningarna.
På Vargöns Alloys i Trolhättan finns fyra smältugnar. Den största, en av de största i världen, är omkring 14 meter i diameter och byggd i flera våningsplan. För att klara av att lasta in och ut material ur ugnen samt att städa runtomkring den krävs en maskin utöver det vanliga. Valet föll på en Merlo P27.6 från Hüllert Maskin.

– Det vi ville ha var framförallt en liten smidig maskin som klarade av att lasta minst ett ton i skopan i taget, som inte var för tung och där vi kunde få räckvidd framåt för att kunna tippa ur material inne i ugnen, berättar Magnus Jansson, projektledare på Vargöns Alloy.

Tidigare har man kört med en äldre niotonshjullastare, som egentligen är för tung för golvet på våningsplanet, där viktbegränsningen är satt till ett ton per kvadratmeter.

– Det klarar vi med råge nu. Dessutom kan vi nå en liten bit in genom luckorna i ugnen. Helst hade jag velat nå ännu längre, men då hade det krävts en större maskin som i gengäld blivit för tung, säger Magnus Jansson.
Innan man bestämde sig lånades en demomaskin in, den kördes då ugnen var avstängd eftersom den inte skulle klara de extrema förhållandena som den utsätts för.

Av den ursprungliga maskinen P27.6 är det i stort sett bara stommen kvar. För att klara av den extrema temperaturen vid ugnen har man klätt in hela maskinen i skyddande plåtar, alla plastdetaljer har tagits bort, belysning och torkare är också bortplockade och av hydrauliken är det enbart den inbyggda i bommen kvar samt en slang för att kunna tippa skopan. Fönsterrutorna har försetts med ett finmaskigt skyddsnät som skyddar mot värmestrålning och bränsletanken är borttagen och ersatt av en ”jeepdunk” i plåt bak på maskinen. Däcken är solida och dörren har byggts om för att kunna öppnas framåt, som på en bil, för att kunna fungera som sköld för föraren mot ugnen. Den har också fått en vinsch bak för att kunna dras bakåt.

Nödbromsen har flyttats och hydrostaten har konstruerats om så att man ska kunna rulla maskinen. Ryggstödet på förarstolen har gjorts lägre för att man vid en nödsituation ska kunna ta sig ut genom bakrutan.

– Vi kör med maskinen i stort sett dagligen och jobbar med ungefär 20-30 minuter åt gången. Det fanns ett visst motstånd från förarna i början men nu när de har fått prova och se hur bra det funkar är de jättenöjda, fortsätter Magnus Jansson.

Hur varmt är det inne i hytten?

– Det är normaltemperatur där, klimatanläggningen fungerar som på en vanlig maskin så för förarna är det helt okej att jobba så nära ugnen.

Redskap förutom skopa att lasta in material i ugnen med är gafflar för att kunna lyfta saker och en slags specialbyggd ”raka” som används för att knuffa runt material inne i ugnen.

– Rakan använder vi mest med en äldre motviktstruck men vi har provat det med Merlon och det funkade. Jag skulle vilja att vi köpte en Merlo i en storlek större också som kunde ersätta motviktstruck, som egentligen är för tung för golvet den med, säger Magnus Jansson.

Att hitta en maskinleverantör som klarar av att bygga en maskin för dessa speciella förhållanden är inte lätt förklarar Magnus Jansson.

Valet av Hüllert Maskin till det komplicerade uppdraget har han aldrig ångrat.

– De har varit en jättebra samarbetspartner, som gick in till 110 procent i projektet och visade lika stort engagemang som oss. Vi presenterade en funktion som vi ville ha och de levererade en lösning. Maskinen blev faktiskt bättre än jag hade trott från början, säger Magnus Jansson.

Sara Jenkins
Presskontakt
Marknadskommunikatör
sara.jenkins@hullert.se
0701937308

LATEST NEWS

- News from the industry
6/18/2020
Vindkraftsparken i Sunne tas i drift lagom till midsommarHär utvecklas nästa generations 5G-nät Henrik Johannesson ny styrelseordförande för Eurobattery MineralsNominera en gruvinnovation till Swedish Mining Innovation Award 2020
6/17/2020
Stor amerikansk efterfrågan på tråddetaljer i medicinsk utrustningMOTOMAN MH900Elfordon skapar nya risker för landets verkstäderSafe Control Materialteknik utökar sin ackreditering med två nya metoderAdvanced Engineering flyttar till våren 2021Ny VD på ELKO - Peter Wotz tar över från 1 juli Reviderad standard för bränslecellerFörnyat avtal resulterar i minskade utsläpp om 6 500 ton koldioxid årligenLEJS – Animation av elektrisk linjärenhet med korta cykeltiderMartin & Servera inför strategisk ruttplanering för optimerade transporter – tar hjälp av DescartesSäkra lasten lätt, snabbt och säkert med ErgolashWibax rengör för maximal produktionskapacitet på SunpineÅTERHÄMTNINGEN DRÖJER FÖR KEMI- OCH PLAST- OCH GUMMIINDUSTRINWibax fortsätter jobba för ett fossilfritt Sverige
6/16/2020
EDMOLIFT TILLKÄNNAGER NYTT DIGITALT KONCEPTPumpen som först skär sönder och sedan pumpar iväg, Netzsch såklart.Stålproduktionen minskade i majKonditionsanalys – Vad gäller egentligen?Framtidstron i handeln på väg tillbaka efter coronarasetSommarens största järnvägsarbeten – för punktligare tågresorPressinbjudan till Elmiadalen
6/15/2020
Energihantering allt viktigare i företagens hållbarhetsarbete, rapport från Schneider Electric​Miljonstöd för att nå helt fossilfria byggskivor och byggelement i träMRF justerar prognosen för tunga lastbilar (>16 ton)141 startup-bolag får dela på 42 miljonerAlgeco förvärvar WexusDEHNclip – ny klämma för armeringsjärn som halverar monteringstiden vid installation!Internationellt logistikföretag skapar hållbara transporter i Malmö hamnSolör Bioenergi förvärvar Vasa Värme
6/12/2020
Standardmässigt traverser upp till 42 m. spännvidd.CiRo XL maximerar livslängden på robotkablage Protolabs lanserar ny tjänst - levererar CNC-frästa delar från stora block på bara en dagSpridarplattor – höjer prestanda och sänker kostnader!Lansering av unik kunskapsdatabas för produktion och tillverkningKoldioxidavtryck från olika typer av avloppsreningsverkAluminium i slutet kretslopp har sparat 350.000 ton CO2-utläpp Tillverkningsindustrin drabbas hårt i andra vågen av pandemin
6/11/2020
Effektiv montering av små komponenter i medicinsk utrustning och elektronikprodukterStora Enso Paper AB, Nymölla Mill, har förlängt sitt avtal med JernbroFöråldrade teknologier hindrar IT-moderniseringNy uppfinning gör grävmaskinsförare 30 % snabbareHur mobil teknik kan lätta på bördan av covid-19 för transport- och logistikföretagNu byggs Beijers nya IT-organisation – ”Vi ska stärka våra kunder”
6/10/2020
VBN Components ökar takten med Swedish ScaleupsJMHZ2 – Animation av kompakt parallellgripdonPaulig-koncernen går över till CHEP:s koldioxidneutrala lastpallarOzon i ventilationskanaler och dess hälsoeffekterYstaMaskiner AB presenterar den helt nya släntklippare serien Scorpion 530/630 S samt 530/630 Plus modeller från GreenTec A/S.Poly presenterar ny flaggskeppsprodukt inom Blackwire-familjen – Blackwire 8225Vilka är de tretton största säkerhetshoten i din inkorg?
6/9/2020
DENIOS säkra lösning för tillverkning av handspritKonjunkturbarometer för andra kvartalet 2020 En driftsättning på ett företagshus i StockholmSvensk teknik tvättar speglar för väldens största spegelteleskop i ChileElmia lanserar ny mässa - Elmia MatbrukAI högsta prioritet för svenska företag​Kia är största märke för privatköpare – går starkare än marknadenChecklista för förvaring av brandfarlig handspritFörebygg läckage för en säkrare arbetsplats
Advertisements