LATEST NEWS

- News from the industry

Elisa väljer Ericssons 5G Core

För Standalone-nätverk i Estland
För att accelerera digitaliseringen i Estland kommer operatören Elisa uppgradera deras 4G-nätverk till ett 5G Standalone (5G SA), med Ericssons teknologi cloud-native dual-mode 5G Core i centrum.

Den finlandsbaserade operatören Elisa är ett av de mest framgångsrika företagen vad gäller uppgraderingen från 4G till 5G, enligt en rapport av Ericsson ConsumerLab som kartlägger de hur pass långt olika operatörer kommit på sin 5G-resa.

Med Ericssons cloud native dual-mode 5G Core-teknologi sjösatte Ericsson och Elisa en end-to-end 5G Standalone koppling år 2020 i Finland vilket var den första i Norden och en stor milstolpe i Elisa och Ericssons partnerskap för att accelerera Finlands digitala transformation.

Nu är det äntligen dags för befolkningen och företagen i Estland att uppleva denna nya förbättrade anslutning. Utrullningen av 5G SA i Estland kommer börja under våren 2023.

Toomas Polli, chef för Elisas teknologienhet och styrelseledamot berättar om Elisas vision för den estländska marknaden:

”Elisa lanserade den första generationens 5G nätverk i Estland under juni 2022 och när vår 5G-täckning når mer än 50 procent av befolkningen i slutet av 2022 så kommer det vara ett naturligt nästa steg att under de närmsta åren gå vidare med 5G Standalone Core – en lösning för att tillhandahålla tjänster med extremt tillförlitlig och minimal fördröjning samt den högsta nivån av säkerhet.”

Nyheten innebär att Elisas 5G Core som stödjer 5G Standalone kommer att tillhandahållas av Ericsson i både Estland och Finland, vilket är ett viktigt partnerskap för att leverera anslutningstjänster till användare i båda länder.

Jenny Linqvist, chef för Nord- och Centraleuropa på Ericsson, Ericsson säger: ”Elisa har en tradition av att vara först på deras marknader att introducera nya 5G erbjudanden till deras kunder. Vi ser fram emot att samarbeta med Elisa för att bibehålla den traditionen och arbeta i framkanten av digitalisering med Ericsson 5G Standalone täckning, som kommer vara en viktig möjliggörare för att uppnå digitala transformationsmål inom samhälle, företag och industri.”

Toomas Polli kommenterar samarbetet med Ericsson:
”Ericsson har länge varit en viktig strategisk partner för Elisa och är en av världens snabbast växande ledare inom fältet för 5G Core nätverk. Deras teknologiska vision för de framtida mobiltrenderna har alltid varit banbrytande. Det långsiktiga samarbetet mellan Ericsson och Elisa kommer fokusera på implementeringen av 5G Standalone för att leverera de nyaste och mest innovativa lösningarna inom segment för så väl bostäder som företag samt underlätta digitaliseringen av samhällsenlig och industriell automatisering.”

Övergången till ett 5G SA nätverk utvecklar inte bara den existerande nätverksarkitekturen utan uppgraderar den även, så att transformativa element kan introduceras vilket erbjuder nya affärsmöjligheter. Användarna kommer känna av prestandaförbättringen direkt – en 5G SA anordning kan kopplas upp sex gånger snabbare till ett 5G SA nätverk än en anordning som verkar i NSA-läge. För Elisa kommer detta täcka en expansion av de existerande Core-lösningar som Ericsson redan levererar till Elisa Estonia samt inkludera Ericsson Cloud Native Infrastructure-lösningar och komponenter av Ericssons cloud-native dual-mode 5G Core-lösning.

5G SA kommer att driva nästa generations avancerade användningsfall för både Elisa Estonias företags- och konsumentkunder och stödja applikationer som kräver snabbast möjliga uppkopplingen, minimal fördröjning och network slicing.

LATEST NEWS

- News from the industry
11/25/2022
Städfirma Helsingborg Eitech installerar ny laddningsinfrastruktur Peab först i Sverige med smarta sensorer Upptäck LEMO:s banbryt­ande High speed-kontakterSå vinner du det psykologiska spelet
11/24/2022
PS Auction säljer stor maskinpark på auktionAJ Produkter fortsätter tillväxtresanPress & Metall i Hjo investerarABB lanserar ett Energy Management-system för grön vätgasIndustrijobb utomlands
11/23/2022
Trygg plåt fortsätter att växaABB investerar i TallarnaClemondo ställer ut på AutomässanEn mässa i hållbarhetens teckenNya testkablar från Stäubli
11/22/2022
Kan CAM-system bidra till bättre miljö?En ny marknad växer framVåra specialister blir ännu bättre!Överens om att gemensamt undersöka lösningarFrån mötesapp till kommunikations­plattform
11/21/2022
Experten om de nya eldrivna maskinerna Bättre hälsa och säkerhet inom trävaruindustrinÖkad oro för IT-attackerFörändring i Stora Ensos koncernledningNimos måleriavdelning fördubblar produktionen