Ad

LATEST NEWS

- News from the industry

Ecohelix bygger en modern produktionsanläggning i trä

För hållbar produktion av biopolymer
Bioteknikföretaget Ecohelix skalar upp produktionen och har gått samman med Sweco, Eurocon och AFRY för planeringen av en toppmodern produktionsanläggning helt byggd i trä. Den nya anläggningen byggs i Örnsköldsvik och har en årlig produktion på 15 000 ton förnybara träbaserade polymerprodukter. Biopolymerer används som hållbara komponenter i papperskemikalier, förpackiningar och kosmetikaformuleringar.

Som ett cirkulärt företag följer Ecohelix principerna om hållbarhet och cirkularitet även i byggandet av sin produktionsanläggning som är utformad helt i trä, något som fortfarande idag är ovanligt för industribyggnader.

"Vi kommer att använda samma naturliga material i konstruktionen för vår produktionsenhet i Domsjö, som vi använder som råmaterial i vår produktion", säger Oskar Schmidt, Ecohelix Chief Technology Officer. ”Ecohelix produktionsanläggning ligger i direkt anslutning till Domsjö pappersbruks hjärta. Utgångspunkten är att vi inte får påverka Domsjös kärnprocess negativt, vilket ställer mycket höga krav på produktionskonstruktionen", fortsätter Oskar Schmidt.

”Även om miljövänlighet och estetik ökar populariteten för byggnader i trä, är det fortfarande inte vanligt att använda trä för industribyggnader idag. Hela träindustrin har på senare tid tagit stora steg framåt vilket resulterat i att teknologier och verktyg finns tillgängliga för att utföra alla typer av träkonstruktioner. När vi fick uppdraget att planera Ecohelix produktionsanläggning ville vi tänka kreativt och innovativt med klimatsmarta material, då Ecohelix är ett företag som arbetar med hållbara material. Vi valde därför att bygga industribyggnaden helt i trä, såväl taket som stödkonstruktionerna och takstolarna", säger Merve Olsson Sarr, Gruppchef för Swecos byggkonstruktörer inom industri.

Projektet representerar ett betydande steg mot en mer hållbar framtid. Ecohelix nya produktionsanläggning visar hur användningen av trä kan leda till cirkulära och hållbara resultat i industriell produktion.

Oskar Schmidt, teknisk chef
e-post: oskar@ecohelix.com
tel: +46 702 802840
www.ecohelix.se

LATEST NEWS

- News from the industry
5/26/2023
Red Hat introducerar AI-driven automation Förnyar och utökar sitt utbud av verkstadsinredning Ransomware driver profess­ionalisering av cyberbrottFredrik Göransson blir ny VD för Transtronic ABRed Hat påskyndar IT-automation
5/25/2023
Gnosjö har Nordens största hydromatpark VBN Components nya maskinVad företag ska tänka på vid val av företagsabonnemangDubbade däck på hjul­lastaren ger säker snöröjningTillkännager Partner Award-vinnarna på SPHERE23
5/24/2023
Hur man löser storleksbegränsningar?Account Manager Western Sweden & DenmarkBra resultat på CementaNordic Laser Technology CenterUppdaterad snedsätesventil
5/23/2023
Kundutbildning i fjädertek­nik hos lettiskt kundföretagAros Kapital blir officiell partner till IFK GöteborgHar ni behov av specialmaskiner?Bildanalys & Vision byter namn till Computer VisionConsilium Safety Group och Roxtec i samarbete
5/22/2023
Jämför lån online för att hitta det bästa erbjudandetSwift-Cut – Mycket maskin för pengarna!SSAB och BE Group sam­arbetar inom fossilfritt stålSamarbete för att nå hållbara lösningarMensapriset 2023 går till Fredrik Löfgren!