LATEST NEWS

- News from the industry

Ecohelix bygger en modern produktionsanläggning i trä

För hållbar produktion av biopolymer
Bioteknikföretaget Ecohelix skalar upp produktionen och har gått samman med Sweco, Eurocon och AFRY för planeringen av en toppmodern produktionsanläggning helt byggd i trä. Den nya anläggningen byggs i Örnsköldsvik och har en årlig produktion på 15 000 ton förnybara träbaserade polymerprodukter. Biopolymerer används som hållbara komponenter i papperskemikalier, förpackiningar och kosmetikaformuleringar.

Som ett cirkulärt företag följer Ecohelix principerna om hållbarhet och cirkularitet även i byggandet av sin produktionsanläggning som är utformad helt i trä, något som fortfarande idag är ovanligt för industribyggnader.

"Vi kommer att använda samma naturliga material i konstruktionen för vår produktionsenhet i Domsjö, som vi använder som råmaterial i vår produktion", säger Oskar Schmidt, Ecohelix Chief Technology Officer. ”Ecohelix produktionsanläggning ligger i direkt anslutning till Domsjö pappersbruks hjärta. Utgångspunkten är att vi inte får påverka Domsjös kärnprocess negativt, vilket ställer mycket höga krav på produktionskonstruktionen", fortsätter Oskar Schmidt.

”Även om miljövänlighet och estetik ökar populariteten för byggnader i trä, är det fortfarande inte vanligt att använda trä för industribyggnader idag. Hela träindustrin har på senare tid tagit stora steg framåt vilket resulterat i att teknologier och verktyg finns tillgängliga för att utföra alla typer av träkonstruktioner. När vi fick uppdraget att planera Ecohelix produktionsanläggning ville vi tänka kreativt och innovativt med klimatsmarta material, då Ecohelix är ett företag som arbetar med hållbara material. Vi valde därför att bygga industribyggnaden helt i trä, såväl taket som stödkonstruktionerna och takstolarna", säger Merve Olsson Sarr, Gruppchef för Swecos byggkonstruktörer inom industri.

Projektet representerar ett betydande steg mot en mer hållbar framtid. Ecohelix nya produktionsanläggning visar hur användningen av trä kan leda till cirkulära och hållbara resultat i industriell produktion.

Oskar Schmidt, teknisk chef
e-post: oskar@ecohelix.com
tel: +46 702 802840
www.ecohelix.se

LATEST NEWS

- News from the industry
5/13/2024
Anna ny verksamhets­arkitekt på Swedsec
5/10/2024
Swecon ny återförsäljare Ruggade IT-lösningar för försvar och säkerhetProduktivitet i fokusRädda reliken En vecka kvar till Elmia Produktionsmässor
5/9/2024
Nyttja både plastens och metallens egenskaper
5/8/2024
RobotCenter Laxå säljer SvetsrobotstationCold forging via sourcing groups Upptäck InnovationenOlsons utökar produktkatalogen Belysning och indikering i samma lampa
5/7/2024
Industritorget expanderar Lasermaskiner för precision och effektivitet Låt oss integreraProtolabs utökar funktionaliteten RMS har allt för lagret