LATEST NEWS

- News from the industry

Dubbdäck eller Dubbfria vinterdäck?

Ska du välja dubbade eller dubbfria vinterdäck?
Vad är egentligen bäst? Dubbdäck eller dubbfria vinterdäck? Nu är snart sommaren över och hösten är på väg. Förutom att löven faller kommer också regn, kyla och snö. Detta innebär flera saker men en av de viktigaste är väl säkerheten på vägen. Vi vet nog alla att bra däck kan rädda många situationer på våra svenska vägar. Så vad är egentligen bäst? Dubbdäck eller dubbfria vinterdäck?

Nu ska vi en gång för alla reda ut vad skillnaden är och vilka fördelar som kommer med dubbdäck och varför det kan vara en bra idé att investera i dubbdäck. Däckvaruhuset kommer nu att presentera en liten guide så du enkelt kan ta ett beslut vilka däck du ska välja.

Vad är egentligen dubbdäck?


För det första måste vi första vad dubbdäck är och varför de existerar innan vi kan gå in på fördelar och nackdelar. Ett dubbdäck är ett vinterdäck som har precis som vanliga vinterdäck större och grövre däckmönster och en mjukare gummiblandning. Detta för att generera bra fäste i vinterväglag. Dock har dubbdäck något som inte vanliga vinterdäck har. Dubbar! Detta kanske låter självklart men det är alltid en bra idé att reda ut saker innan man tar saker för givet. Dessa dubbar är gjorda av metall. Dessa metalldubbar ger vinterdäcket en ännu bättre kontakt med markytan vid dåligt vinterväglag som vid snö, is och kyligt väder. Men varför finns det ”vanliga” vinterdäck om nu dubbdäck är bättre och säkrare? Låt oss gå igenom fördelar och nackdelar med dubbdäck.

Fördelar med dubbdäck


Som vi redan konstaterat har dubbdäck bättre väggrepp eftersom dessa däck har metalldubbar monterade i däcket utöver grövre däckmönster och mjukare gummi. Det blir alltså en säkrare bilfärd med dubbdäck på alla typer av vinterväglag. Om du nu åker runt i en bil utan antisladdsystem så är det faktiskt ett säkrare alternativ att välja dubbdäck en vanliga vinterdäck. Om ni inte vet vad ett antisladdsystem är så är det enkelt förklarat att bilen bromsar enskilda hjul vid hård inbromsning och sladd förhindras. Detta låter väl inte så dåligt? Så varför kör inte alla runt med dubbdäck? Nu är det dags att ta upp några nackdelar med dubbdäck.

Nackdelar med dubbdäck


För er som bor i Norrland så är det inte alltid snö på vägarna utan det kan faktiskt regna och vara någon plusgrad i de södra delarna i Sverige. Med detta sagt så presterar dubbdäck något sämre på vått underlag. Så bor du i Sveriges södra delar eller upplever mellaneuropeiskt väder så är detta något man bör tänka över innan man köper dubbdäck. Bor du i en storstad som till exempel Stockholm eller en annan stad så är det så att vissa gator inte får användas när man har monterat dubbdäck på bilen. Detta kan vara en avgörande faktor om du till exempel tar dig fram på alla sorters gator med firmabilen. Den sista nackdelen med dubbdäck är faktiskt något som påverkar oss alla. Miljön. Detta för att metalldubbarna sliter mer på våra vägar och ökar bullernivån.

Då ska du investera i dubbdäck


Du ska investera i dubbdäck om du ofta befinner dig på vägar där det ofta är halt eller risk för is och snö. Om du bor i norra Sverige där det ofta är vitt på vintern och barmark är sällsynt bör du också fundera på att investera i dubbdäck. Enkelt eller hur? Detta är såklart inte ett faktum och du får välja precis vad du vill, dubbdäck eller dubbfria.

Kuriosa om vinterdäck


Regler för dubbdäck i Sverige är aningen varierande. Den period du får ha dubbdäck i Sverige är under 1 oktober till och med 15 april. Dock får man ha dubbdäck vid annan tid om det befaras att bli vinterväglag. Vinterväglag är snö, is eller frost. Kom ihåg att det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på den väg du framför ditt fordon på.

Behöver du dubbdäck?


Om du behöver investera i dubbdäck eller har frågor så finns det experthjälp att få. Däckvaruhuset har all den kunskap och erfarenhet för att hjälpa dig välja vinterdäck och sommardäck till bilen.

LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2022
Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
9/19/2022
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
9/16/2022
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
9/15/2022
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security Alliance