LATEST NEWS

- News from the industry

Danska Welding­Droid ska automatisera svetsning av tankar åt norsk livsmedels­industri

En dansk svetsrobot som står överst på önskelistan när man ska svetsa jättetankar åt den norska livsmedelsindustrin.
Trondheimsföretaget Skala fabrikk, som är specialister på rostfritt stål, har nu gett WeldingDroid i uppdrag att automatisera svetsningen av sina tankar. Det som fällde avgörandet för deras val var teknikens användarvänlighet, flexibilitet och arbetsmiljömässiga fördelar.

"Enligt våra beräkningar kan vi med WeldingDroid minska våra kostnader och ändå höja kvaliteten och öka omsättningen samtidigt som vi minskar andelen statiskt arbete betydligt," poängterar Julian Sagøy, som är svetskoordinator hos Skala fabrikk.

Nu börjar den norska industrin på allvar att automatisera sina svetsarbeten istället för att låta arbetet göras manuellt i utlandet. Anledningen är att man sparar både tid och pengar samtidigt som man stärker konkurrenskraften hos norska företag.

Sammantaget blir det både dyrare och tar längre tid att outsourca svetsningen till länder med lägre löner eftersom man ofta behöver åtgärda olika fel och brister när de svetsade komponenterna kommer tillbaka till Norge. Med WeldingDroids maskiner kan företag som svetsar särskilt tunnväggiga, rostfria och syrafasta rör eller tankar spara mycket tid. Och det är just arbetstiden som är dyr i Norge, konstaterar Tore Endsjø, VD för Lascentrum Norge AS. Som lokal leverantör har Lascentrum Norge AS sålt WeldingDroids teknik till Skala fabrikk, som i 122 år har producerat tankar, utrustning och teknik åt jordbruk, mejeriindustri, fiskenäring, livsmedelsindustri och sjöfart.

I detta nu är WeldingDroid i färd med att bygga den nya svetsroboten åt Skala fabrikk. Denna 10 meter långa version av företagets skalbara robotlösning är den största maskin som det syddanska tillväxtföretaget någonsin har tillverkat. Den kan automatisera svetsning av tankar med en diameter på upp till 3000 millimeter.

Smidigare och mer lönsam produktion


Miljonordern till WeldingDroid innefattar, utöver själva svetsrobotarna, även en modern lösning för gasförsörjning som gör att samma svetsare kan utföra två personers arbete. Med PurgeMaster kan en svetsare både svetsa och hålla skyddsgas vid tankning av stora tankar och behållare. PurgeMaster åstadkommer en så exakt dosering av gasen att skyddsgasförbrukningen vid rörsvetsning minskar med upp till 90 %.

Hittills har vi svetsat som en orbital plasmaprocess inuti våra tankar, men det är en komplex utrustning med många rörliga delar. Det vi tycker är bra med WeldingdDroids lösning är att den är enkel att använda och underhålla. Dessutom är utrustningen lätt att anpassa till olika tankstorlekar. Speciellt skyddsgasutrustningen är revolutionerande för oss eftersom den kommer att förenkla vår tankproduktion så pass mycket. Det är jätteviktigt att effektivisera produktionen i Norge om vi ska bli mer konkurrenskraftiga. Enligt våra beräkningar kan vi med WeldingDroid minska våra kostnader och ändå höja kvaliteten och öka omsättningen samtidigt som vi minskar andelen statiskt arbete betydligt, poängterar Julian Sagøy, som är svetskoordinator hos Skala fabrikk.

Robotar lockar yngre


Han ser också robottekniken som ett viktigt dragplåster för yngre personer som vill göra karriär inom svetsning och industri.
Automatisering och robotteknik kommer att göra det mer attraktivt för yngre att välja industriämnena. Det handlar om att visa våra framtida kollegor att svetsning inte längre är ett enformigt manuellt arbete i en gammal mörk, kall och dammig verkstad,säger Julian Sagøy.

Kontakten mellan WeldingDroid och den norska industrin etablerades från början via ett anslag på LinkedIn, där WeldingDroids uppfinnare och grundare Kevin Christensen beskrev sin teknik. Anslaget blev en inspiration för Lascentrum Norge, som blev leverantör och bjöd in Kevin Christensen för att hålla föredrag på mässan Smart Industri och svetskonferens Norsk Sveiseteknisk Forbund. Här insåg Skala fabrikks svetskoordinator Julian Sagøy vilken potential det fanns i produkten WeldingDroid X1 med fogföljningskamera. Med kamera kan maskinen kontinuerligt justera svetsbrännaren så att svetspositionen förblir optimal. På så sätt kan rör och tankar svetsas helt automatiskt utan övervakning.

Det har varit oerhört inspirerande att komma i kontakt med den norska svetsbranschen och tillverkningsindustrin. I och med stigande löner, råvarupriser och fraktkostnader samt en omfattande brist på utbildade svetsare har många tillverkningsföretag världen över ett akut behov av att öka sin effektivitet och lönsamhet. Då gör det en stor skillnad att arbetsplatsens utbildade svetsare kan automatisera lågprofiloperationerna och lägga sitt fokus på att utföra det mer lönsamma arbetet, menar Kevin Christensen, CTO på WeldingDroid.

FAKTA om WeldingDroid


Totalt har WeldingDroids kunder nu utfört 3765 svetsningar med robottekniken.
• 2593 meter svetsning har automatiserats, och det har tagit 334 timmar och 47 minuter att utföra.
• För var 5:e meter som svetsas planterar WeldingDroid 1 träd. 519 träd har planterats.
• WeldingDroids produkter finns i 11 länder i Europa plus i USA

LATEST NEWS

- News from the industry
9/18/2023
Rätt radplintar för tåg och järnvägsapplikationer
9/15/2023
Behöver du effektiva lagerlösningar?Volvomaskiner viktiga hos Gamleby EntreprenadMer variation från Dormer PrametVad kostar egentligen era packningar?Grundläggande Plåtbearbetningsprocess
9/14/2023
Ett omfattande utbud av lyftverktyg.ABB investerar 280 miljoner dollarInnovationer, hållbarhet och automation i fokus OEM Electronics hjälper med certifikat & dokumentationAI rankas som den främsta teknologin
9/13/2023
Racoon Miljöfilter AB Expanderar Mot Kanada EdmoLift blir nordisk och baltisk generalagentur Peter Claesson är ny försäljningschef Wallbox - officiell hållbarhetspartner Originell Scooby Doo-bil på auktion
9/12/2023
Volvo visar vägenHandhållen och automat­iserad 3D-laserskanner Företagskunder vill ha samma shoppingupplevelse Frekvensomriktare från Schneider Electric Ny VD till GJS verktyg