LATEST NEWS

- News from the industry

Dags att byta ut de miljö­farliga och dyra lysrören

Tre månader tills EU:s förbud träder i kraft
• Om exakt tre månader, den 24 augusti 2023, får du inte längre tillverka eller importera T5- och T8-lysrör. Produkter som redan är installerade eller finns i lager kan fortfarande användas.
• T5- och T8-lysrör innehåller kvicksilver, och genom att förbjuda dem kommer man att spara nästan 1,8 ton kvicksilver till 2035.
• En övergång till LED-lysrör ger avsevärda energibesparingar samtidigt som de har en livslängd på upp till 80 000 timmar mer än traditionella lysrör.

Från och med den 24 augusti 2023 träder ett nytt EU-direktiv i kraft som begränsar möjligheten att producera och importera de traditionella kvicksilverhaltiga T5- och T8-lysrör som idag används i stor utsträckning både inom industrin, kommunala byggnader och företag i Sverige.

Utfasningen beror på att EU beslutade att avskaffa undantaget för kvicksilver i ljuskällor, som tidigare omfattades av RoHS-direktivet, i och med förordningen om ekodesign. Det är ett beslut som kommer att få en positiv inverkan på både miljön och människor, eftersom kvicksilver är ett av de farligaste miljögifterna som inte kan brytas ned.

Detta innebär att svenska kommuner och företag som ännu inte har bytt till LED snart kommer att tvingas göra det. Enligt Signify, tidigare Philips Lighting, som är världsledande tillverkare av belysning, är det hög tid att övergå till LED:

"De företag och kommuner som inte övergår till LED-lysrör riskerar nu att hamna i en flaskhals i produktionen och få leveransproblem. Den svenska Energimyndigheten och Belysningsbranschen uppmuntrade företag redan förra året att börja byta till LED för att undvika detta", säger Rob van Brunschot, landschef på Signify, och tillägger: Det finns bra LED-alternativ som innebär att man i vissa fall helt enkelt kan byta ut ljuskällan 1:1 och fortsätta att uppnå energibesparingar utan att byta hela armaturen."

För företag som vill gå längre än bara ett 1-till-1-byte av ljuskällan finns möjligheter att uppnå ytterligare besparingar på elräkningen och en ännu längre livslängd på ljuskällan. Genom att byta till LED och ansluta till ett ljusstyrningssystem kan energiförbrukningen för belysningen minskas med upp till 80-90 procent. Med styrningen kan man samla in data via sensorer som är integrerade i belysningen och få en överblick av verksamheten i byggnaden, vilket säkerställer enkel drift och underhåll, nyttjande av utrymmet, rörelsestyrning med mera.

Bra för miljön och plånboken

Övergången till LED-lysrör beräknas leda till att man i EU kommer att spara nästan 1,8 ton kvicksilver till 2035, och utfasningen av T5- och T8-lysrör beräknas också spara upp till 340 miljarder SEK för EU-länderna, om man ser till både produktion och energiförbrukning. LED-lysrör ger till exempel mer ljus med mindre energi än traditionella kvicksilverinnehållande lysrör:

"Ett konventionellt lysrör har vanligtvis en livslängd på cirka 20 000 timmar, ger 90 lm/W och klassificeras i energiklass G enligt den nya energimärkningen. De vanligaste LED-rören är något bättre med en effektivitet på cirka 111 lm/W i energiklass E. Men de senaste LED-rören har en livslängd på upp till 100 000 timmar, ger 210 lm/W och är klassificerade i energiklass A. Därför finns det också möjlighet till stora besparingar på lång sikt", säger Rob van Brunschot.

Den nya energimärkningen, som trädde i kraft 2021, ställer högre krav på produkternas energiförbrukning i förhållande till prestanda. Genom att byta till LED-produkter som får bra resultat på den nya skalan för energimärkning kan du se till att du inte bara uppfyller de nya kraven i RoHS-direktivet utan också sparar mycket pengar på din elräkning.

Läs mer här: https://www.lighting.philips.se/produkter/led-konvertering-rohs

För mer information vänligen kontakta:

Signify Nordics, PR Manager
Anne-Cathrine Tjørnehøj
Tel: +45 40330806
E-mail: anne-cathrine.tjornehoj@signify.com

LATEST NEWS

- News from the industry
6/18/2024
Lanserar hållbara och effektiva värmelösningarFärgglad hotellfasad på Grönland WEG Scandinavia utökar verksamheten En av vinnarna i årets XL-HjälpenSamuel Sollenby återvänder
6/17/2024
Framtidens robotikABB, DHL och Scania i samarbeteRamström levererar förnybara miljöoljorSvårare att få företagslån Sanktioner kan vara en utmaning
6/14/2024
Vollenweider Entre­prenad AB drar full nytta Kompakta och okapslade motion controllersPonsses nya lösningarFinja Betong tar emot förnyat certifikatTre nya partners på Delphis kontor
6/13/2024
Enklare och effektivare TIG-svetsningKalorimetrisk flödesgivare med displayFulltaliga utbildningarFokus på hållbarhet och låg energiförbrukning GodEl & 1KOMMA5° lans­erar solcellssamarbete
6/12/2024
Hjälper till att förbättra industriella pumparsonnen i nytt partnerskap med Tibber Sigtunaskolans nya belysning sparar energi STRATO lanserar ny hemsidebyggarePax8:s nya marknads­plats använder AI