Dags att anpassa oss till en ny tid med distansarbete - industritorget.com
WEDNESDAY, MAY 27 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Dags att anpassa oss till en ny tid med distansarbete

Få företag var beredda på den explosiva ökningen av antalet distansarbetare
Under flera år har IT-avdelningarna fått hantera hybridlösningar med en flora av olika molntjänster och medarbetare som vill arbeta när de vill och var de vill. Dessutom har företagsköp och omorganisationer ställt höga krav på samordning och teknisk integration.

Globala händelser som naturkatastrofer, demonstrationer och det pågående covid-19-utbrottet visar hur viktigt det är för företagen att ha en plan för fortsatt verksamhet (”business continuity”). Det gäller att undvika störningar i sin verksamhet i en tid med global försäljning och utspridda leveranskedjor.

De tekniska utmaningarna är många i en sådan planering. Affärerna som allt mer görs på nätet i form av e-handel, underhållning, spel och livestreaming måste hållas igång. Och medarbetarna måste kunna fortsätta att arbeta med sina verksamhetskritiska applikationer på ett säkert sätt – även om de skickats hem från kontoret.

För vad blir konsekvenserna om man inte har rätt teknisk lösning för sina distansarbetare? Helt klart kan hela företagets verksamhet utsättas för onödig risk, men man binder också upp IT-avdelningen så att de inte hinner med mycket annat än att lösa kortsiktiga problem med uppkopplingar. Dessutom lär medarbetarna bli ordentligt frustrerade när tekniken inte fungerar.

I dag finns en mängd tjänster för att koppla upp sig på distans med hjälp av VPN (Virtual private network) som krypterar användarens trafik över internet och skyddar användarens identitet. Det är ett beprövat sätt att låta medarbetarna koppla upp sig mot de interna systemen och fortsätta använda sina applikationer.

Men de traditionella VPN-lösningarna är ofta inte byggda för dagens företagsbehov. Då applikationerna finns på flera datacenter samt i molnet, är dessa lösningar ofta baserat på hårdvara som gör det svårare att underhålla samt uppgradera antalet användare. Dessutom ger de användarna access till allt som befinner sig bakom brandväggen, vilket i sig är en säkerhetsrisk. Om en angripare kommer in så har den full tillgång till all data som finns på företagets nätverk.

Så hur kan man snabbt göra det möjligt för flera att jobba effektivt på distans? Och hur kan man distribuera klienter till användare som befinner sig utanför företagsnätet?

Den traditionella säkerhetsmodellen med centrala säkerhetslösningar som VPN och RDP har utsatt företag för risk, ökat komplexiteten och orsakat prestandaproblem. När de kortsiktiga integrationsfrågorna hamnat på IT-avdelningens bord har de långsiktiga och strategiska IT-frågorna ofta inte hunnits med.

Det behövs därför något mer. En lösning är att använda en molnbaserad och identitetsbaserad accessmodell som Enterprise Application Access (EAA) från Akamai. EAA är en fullt skalbar infrastruktur som ger medarbetarna säker tillgång till rätt applikationer när de arbetar på distans.

Då kan man snabbt skapa säkra anslutningar till användarnas applikationer oavsett om dessa befinner sig i företagets datacenter eller hos en molnleverantör så som t.ex. Azure, AWS och Google Cloud.

Ett mycket aktuellt exempel på hur man kan använda EAA är den statliga italienska järnvägen, Rete Ferroviaria Italiana. Inom 10 dagar från att virusspridningen tog fart i Italien kunde medarbetarna på den italienska järnvägen börja jobba säkert och stabilt hemifrån i det karantändrabbade landet. Då kunde de fortsätta att leverera en tjänst som samhället är mycket beroende av – att människor och framförallt varor kan röra sig från producent till användare på ett säkert och stabilt sätt.

Även i Sverige är intresset stort för att få en bättre modell för distansarbete. Det kan till exempel handla om en medarbetare som behöver kunna fortsätta arbeta med sina SAP-applikationer. De kan installera en EAA-klient på sin dator och sedan koppla upp sig hemifrån på ett säkert sätt via molnet till företagets interna system. All trafik går då krypterad via tunnlar.

IT-avdelningen kan komma igång med Enterprise Application Access på mindre än 15 minuter – och Akamai erbjuder nu alla kunder att testa EAA utan kostnad i 60 dagar

Det har hänt oerhört mycket på bara några veckor och månader och det mesta handlar om att lösa problem här och nu. Men vi måste samtidigt se framåt. Det är uppenbart att många medarbetare nu trivs med att arbeta på distans och få företag kommer att gå tillbaka till sina tidigare modeller. Då behövs ett mer flexibelt IT-stöd som låter verksamheterna rulla vidare oavsett var medarbetarna befinner sig.

Vill du veta mer? Anmäl dig gärna här till Akamai Edge Live Virtual Summit 2020 - ett globalt virtuellt event som streamas live den 7 april från kl 15.00. (www.akamai.com/uk/en/campaign/edge-live.jsp)


Lars Engdahl
Regional Sales Director, Region North - Scandinavia & Benelux
lengdahl@akamai.com
+46 70-835 46 23

LATEST NEWS

- News from the industry
5/20/2020
Mätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
5/19/2020
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
5/18/2020
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
5/15/2020
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
5/14/2020
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapport
Advertisements