LATEST NEWS

- News from the industry

CERTEX hissar världens högsta trävindkraftverk

Världens högsta vindkraftverk i limträ lyfts på plats.
CERTEX fick en spännande förfrågan av träteknikföretaget Modvion: att resa och lyfta sektioner till ett 105 meter högt vindkrafttorn i trä – just nu världens högsta. Adam Johansson, konstruktionsansvarig och ansvarig projektledare, berättar om ett uppdrag där teamet vid Specialprodukter i Varberg skapade en unik lyftlösning.

Vindkraftverk byggs vanligtvis i stål eller betong, men som ett led i den gröna omställningen satsar Modvion på en banbrytande teknik där tornen byggs av sektioner i formpressat trä, vilket kan sänka koldioxidutsläppen med minst 25 procent vid tillverkningen. Träets lägre vikt och konceptet med moduler innebär att tornen kan byggas högre och transporteras på allmänna vägar. Limträ är dessutom starkare per viktenhet än stål.

Att resa och lyfta de 14,6 meter långa och 11,5 ton tunga sektionerna på plats kräver experter av rätta virket. Med andra ord: ett perfekt jobb för CERTEX team i Varberg, där hög kompetens och lång erfarenhet av specialkonstruerade lyftok och lyftredskap är ett signum.

– Nytänkande och att hitta smarta lösningar är vår styrka. Dessutom har vi full koll på riktlinjer, regler och direktiv, vilket gör att vi alltid levererar produkter som både är anpassade för det kundspecifika ändamålet och följer alla gällande lagar och säkerhetskrav, säger Adam Johansson.

Specialtillverkad vagga

Ett specifikt krav från uppdragsgivaren Modvion var att inga märken fick göras på sektionerna, därför krävdes omfattande beräkningar för att säkerställa goda säkerhetsmarginaler i förhållande till maximalt yttryck. För att lyckas med projektet konstruerades två centrala komponenter – en “vagga” och ett specialtillverkat lyftredskap.

Vaggans funktion var att räta upp sektionerna i korrekt vinkel före lyftet, och designades för att matcha såväl vinkel som den koniska formen och lutningen. Lyftredskapet skulle sedan kopplas och låsas fast mot en sektion i taget med en bestämd lyftpunkt på insidan. Träskydd monterades på verktyget för att matcha sektionens invändiga form. Själva lyftet utfördes därefter med hjälp av en mobilkran kopplad till lyftredskapet.

– För att skydda sektionerna bestämde vi oss för att använda gummiplattor, vilka också behövde vara specialgjorda. När vi skulle ta fram dessa skyddande kuddar tog vi kontakt och samarbetade med en konsult som är expert på gummi, berättar Adam Johansson.

Provbelastningar med två gånger maxlast

Innan träsektionerna kunde lyftas på plats utfördes provbelastningar av lyftredskapet med specialkonstruerade fixturer i CERTEX provanläggning i Varberg, för att säkerställa hållfastheten i de olika lastfall som redskapet skulle utsättas för i verkligheten.

– Vi provbelastar alla våra lyftredskap fysiskt med två gånger maxlast. I det här fallet var det ett omfattande arbete och ett klurigt projekt – som vi självklart löste, säger Adam Johansson.

Mest spännande i hela projektet var resningen av sektionerna både med hänsyn till form och material, menar han.

– De är stora, tunga att lyfta och har speciella former. Samtidigt skulle de lyftas in med precision utan att skadas, och därefter limmas fast. Lyftvinkeln fick inte avvika, då skulle det bli för höga påkänningar i verktyget.

Genom bra samarbete och dialog med Modvion lyckades CERTEX förverkliga deras vision. Det 105 meter höga trätornet finns nu att beskåda utanför Skara. Invigningen skedde i början av mars 2024 och vindkraftverket som ägs av Varberg Energi är redan igång och producerar grön el.
Contact information

CERTEX Svenska AB

Mailing address
Box 2073
18302 Täby
Visiting address
Penta­vägen 3
18730 Täby
Region
Täby
Stockholms county
Sweden
Organization id:
556083-2577
Founded: 1904
Employees: 66
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Certex Svenska AB!

Certex Svenska AB är en av Sveriges ledande leverantör av helhetslösningar inom lyft, stållinor och service. I vilka former lyft än förekommer i industrin, i hamnar, på byggarbetsplatser, i gruvor eller inom något helt annat område, så har vi på Certex produkterna och tjänsterna som gör det möjligt. Stållinor är vår huvudprodukt, som vi sedan kompletterat med cirka 7 000 andra lyftrelaterade produkter för att täcka de flesta lyftbehov direkt från hyllan. I de fall våra lagerförda produkter ändå inte räcker till, tar vi hjälp av vårt europeiska nätverk av systerbolag och leverantörer för att hitta rätt produkt för ett specifikt lyft.

Certex Svenska AB har en lång historia på den svenska marknaden och grundades redan 1904. Sedan 2007 är vi en del av Axel Johnson-koncernen, där vi tillhör Axel Johnson International och affärsområdet Lifting Solutions.
Vi finns där du finns

Vi värdesätter lokal närvaro. Våra försäljningskontor finns i Stockholm, Göteborg och Malmö, men vi har också lokala säljare runt om i landet. Du hittar alla våra lokala säljare under Kontakta oss. För att kunna erbjuda en heltäckande service i Sverige har vi också ett nätverk av servicebussar med tekniker som kommer till dig som kund och utför service och inspektion av dina produkter på plats i din unika arbetsmiljö.
Våra kontor är specialister på den lokala marknaden och anpassar sortimentet av produkter efter vilka behov som finns hos de lokala kunderna. Vårt Lifting KnowHow, våra produkter och tjänster finns här för dig, oavsett om du är i Malmö eller i Luleå.
Kundanpassade produkter

För att kunna matcha de mest komplicerade lyft har vi ett konstruktionsteam i Varberg, där alla typer av lyftok och redskap konstrueras, testas och certifieras. Produkterna skräddarsys oftast helt efter våra kunders önskemål. Du kan läsa mer om våra specialprodukter under Kundanpassade lösningar, eller kontakta våra säljare för mer information.
En del av något större

Som en del av Axel Johnson Internationals affärsområde Lifting Solutions ingår Certex Svenska i en grupp om 25 bolag runt om i Europa, som alla är specialiserade på lyftutrustning. I varje land finns ett lokalt nätverk av serviceenheter och servicebussar med lång erfarenhet och tillgång till expertis från lyftexperter i hela Europa. Detta ger oss en bredd, både gällande produkter och kunskap, och en unik möjlighet att erbjuda den bästa lösningen för varje kundbehov.

Välkommen att kontakta oss

Latest ads from CERTEX Svenska AB

All 5 objects by this company

Certifications

AAA – AFS 2001:1 – ISO 9001:2000

Contacts

Certex Sales
08-758 00 10

Videos

Funktioner som lyfter din verksamhet - CERTEX industrikranar

LATEST NEWS

- News from the industry
5/15/2024
Jordfelsbrytare uppfyller europeiska standarder 71% av styrelser tonar ner cyberriskernas allvarGenerativ AI förändrar mjukvaruutvecklingenSårbarheter utnyttjas 43 procent snabbare Jättetak får nytt luftrenande tätskikt
5/14/2024
Montico ny utbildningsaktörYstaMaskiner present­erar nytt kättinghuvud Vårt modulära PLC Handla bra grejer till jobbetAllt fler superdatorer drivs med AMD
5/13/2024
FactoryTalk Optix FANUC Nordic välkomnar Bob Struijk som VDAnpassning och bearbetning Swecons marknadschef framtidsspanarLättanvänd mjukvara för byggledning
5/10/2024
Swecon ny återförsäljare Ruggade IT-lösningar för försvar och säkerhetProduktivitet i fokusRädda reliken En vecka kvar till Elmia Produktionsmässor
5/9/2024
Nyttja både plastens och metallens egenskaper