LATEST NEWS

- News from the industry

Centrala milstolpar kopplade till Enviros kommersiella utveckling

Utvinning av värdefulla råvaror ur uttjänta däck
Under det gånga halvåret har Enviro uppnått ett antal centrala milstolpar i arbetet med att kommersialisera och industrialisera bolagets patenterade teknologi för utvinning av värdefulla råvaror ur uttjänta däck.

Bland dessa kan nämnas ISCC-certifieringen av Enviros återvunna kimrök och pyrolysolja, miljötillståndsansökan för den kommande återvinningsanläggningen i Uddevalla samt aktiviteter relaterade till etableringen av den med Michelin gemensamt ägda återvinningsanläggningen i Chile.

– Världen har under den gångna hösten dessutom fått en tydlig påminnelse om det akuta behovet av minskad klimatpåverkan och en ökad cirkulär användning av värdefulla råvaror. Det motiverar verkligen oss, våra leverantörer och kunder, säger Thomas Sörensson, vd Enviro.

Enviro har kommunicerat en plan för hur bolaget steg för steg avser kommersialisera och industrialisera sin unika pyrolysteknologi. Till 2030 är bolagets mål att ha etablerat en total årlig återvinningskapacitet på 900 000 ton uttjänta däck. Av central betydelse för att lyckas med expansionsplanen är etableringen av effektiva processer kopplat till planering och genomförande samt fokus på modulkoncept och standardisering. Ett av de anläggningsprojekt som bygger på Enviros patenterade teknologi genomförs i Chile i form av ett joint venture tillsammans med Michelin. För anläggningen Chile tar just nu det internationella konsultföretaget McDermott fram en så kallad Front End Engineering Design, FEED, åt Michelin. Parallellt pågår rekryteringen av en chef för anläggningen.

I den expansionsplan som Enviro kommunicerat ingår även etableringen av en ny återvinningsanläggning i Västsverige. Här har bolaget under hösten beslutat om att lokalisera anläggningen till en identifierad industritomt i Uddevalla och även lämnat in en ansökan om miljötillstånd. För att klara att genomföra såväl den övergripande planen samt etableringen i Uddevalla, kommer Enviro att behöva rekrytera ett antal nyckelkompetenser. Även det arbetet fortskrider enligt plan.

ISCC-certifieringen avgörande
En avgörande milstolpe som bolaget kommunicerat under hösten är den hållbarhetscertifiering i enlighet med det internationella miljöcertifieringssystemet ISCC, International Sustainability & Carbon Certification, som bolaget erhöll för både sin återvunna kimrök och olja. Enviro blev därmed först i världen med lyckas certifiera kimrök i enlighet med kraven för både ISCC EU och ISCC Plus. Den erhållna certifieringen i kombination med övriga regelverk för hållbarhetsklassificering, såsom EU:s massbalansperspektiv, ger ett ännu högre kundvärde för den återvunna kimröken och oljan. Enviro har efter certifieringen också fått ett tydligt ökat antal kundförfrågningar kring leveranser av dessa återvunna material.

– Det ökande intresset har förbättrat vår förhandlingsposition eftersom fler parter nu vill förhandla om långsiktiga leveransavtal. Vår ambition är att sluta sådana avtal så snart det går men vi har ingen brådska så att dessa dröjt lite har inte varit till vår nackdel, snarare tvärtom, säger Thomas Sörensson, vd Enviro.

Ökat fokus på hållbarhet
Under det gångna halvåret har det också blivit än mer tydligt hur stort behovet är av en teknologi som Enviros, som kan bidra till minskade koldioxidutsläpp och en ökad cirkulär användning av värdefulla råvaror. Den senast rapporten från FN:s klimatpanel samt det efterföljande klimattoppmötet COP26 gav världen en dramatisk påminnelse om behovet av snabba åtgärder inom en lång rad områden.

– Medvetenheten om hur centrala hållbarhetsaspekterna är har ökat kraftigt och det i sin tur har ytterligare ökat kundvärdet hos vår teknologi och våra produkter. Vad vi tack vare vår teknologi kan erbjuda våra kunder inom såväl däckbranschen som oljeindustrin och den kemiska industrin, är produkter som hjälper dem att möta sina hållbarhetsmål. Eftersom de är satta under press från allt från lagstiftare och myndigheter till kunder, investerare och konsumenter blir värdet av det vi kan erbjuda alltmer tydligt för dem, säger Thomas Sörensson.

Michelin och Bridgestone i täten
Inom däckbranschen har flera av världens stora tillverkare svarat med att kommunicera väldigt ambitiösa mål för hur de ska öka sin hållbarhet. Vid en nyligen arrangerad internationell konferens i Amsterdam om återvunnen kimrök, meddelade Michelin och Bridgestone att de avser gå i bräschen för att göra däckindustrin mer hållbar genom att aktivt arbeta för bred och signifikant användning av återvunnen kimrök. Vid det gemensamma framträdandet aviserade de båda tillverkarna att de till 2050 avser vara helt koldioxidneutrala och att de till samma år skall ha 100 procent hållbara material i sina däck.

Även när det gäller den kort- som långsiktiga finansieringen av bolaget har det genomförts avgörande åtgärder under det andra halvåret 2021, däribland en riktad nyemission på 125 MSEK. Parallellt har bolaget tagit in Pareto Securities som rådgivare när det gäller kapitalstrukturen och den internationella finansrådgivaren Greenhill när det gäller den långsiktiga finansieringsplanen.

För mer information, vänligen kontakta:
Thomas Sörensson, vd Enviro, +46 (0)735-10 53 43, thomas.sorensson@envirosystems.se
Urban Folcker, CFO Enviro, +46 (0)760-00 13 11, urban.folcker@envirosystems.se
Alf Blomqvist, styrelseordförande Enviro, +46 (0)733 149 700, alf@blomqvistunlimited.com

Mangold Fondkommission AB, +46 8 503 01 550, ca@mangold.se, är Enviros Certified Adviser på Nasdaq First North Growth Market Stockholm.

Scandinavian Enviro Systems AB
Herkulesgatan 1K
417 01 Göteborg
info@envirosystems.se
www.envirosystems.se

LATEST NEWS

- News from the industry
1/5/2022
Zeppelin-Cat startar samarbete med Utbildning NordKapsling – nu med displayer och knappsatserEfterlängtad CT-scanner på plats på Produktionstekniskt CentrumNy VD för Swerock från årsskiftet
1/4/2022
Ni skottar väl säkert i vinter?Swecons HR-chef Paula Hernandez: "Tillsammans är vi safe@swecon"Conrad erbjuder nu kontakter från MolexVolvos tunga elektriska lastbil satt på prov2021 nytt rekordår för nystartade företagSolör Bioenergi etablerar sig i SträngnäsNytt rekord för Kia 2021Areco Direct fortsätter växa
1/3/2022
Nu finns däcktrycks­övervakning för både Volvo hjullastare och dumprarMontico startar svets­utbildning för Fredriksons VerkstadSammanslagningen klar: ”Fantastiska möjligheter”Även tillverkningsindustrin tjänar på digital marknadsföringNytt produktionsrekord för Oskarshamn 3Lägsta konkursnivåerna på fyra år
1/2/2022
Saab får beställning på ledningsstödsystemFAR välkomnar utredning om revisionspliktenLogistikcenter med fokus på miljö och automationStabtech är ett av Sveriges snabbast växande företagSkyltmax tillsätter Mattias Klingberg som ny VD
12/23/2021
God jul & Gott nytt år!Stark orderingång ger optimism inför 2022 Uniktruck återförsäljare av maskiner från MECLIFTElin – en av Sveriges yngsta industriredaktörer Ny rapport visar hur svenskar kör i juletid jämfört med bilförare i andra länderStorskogen förvärvar Hans Kämmerer i TysklandMajoriteten är inte störda av vindkraftverkens hinderbelysning20 procents ökning av biodrivmedel 2021LightAir adderar industriellt erbjudandeSuccéår för Isuzus helt nya pickupSolfångare på plats hos Iberafrica i NairobiNya numret av Svensk ByggtidningKiwa lanserar miljöutbildningarRekordår för Grant Thornton International Ltd Norge och Tyskland satsar på svensk kvalitet
12/22/2021
Ett starkt 2021 bäddar för ett spännande 2022!Våga tro på framtidens teknik!Auer signal släpper sin starkaste serie hittills Oda lägger beställning värd ca 12 MSEKPositiv försäljningsprognos för Byggmaterialhandeln 2022Elmässan och Fastighets­mässan Syd flyttar till 14-15 september 2022Sciety investerar i spjutspetsbolaget NEOGAP TherapeuticsLinde bidrar i forsknings­projekt för vätgasdriven färjetrafikMeta och Cisco formar framtidens datacenter Parafon förbättrar produktionen
12/21/2021
Volvomaskiner sätter färg på vindkraftsbygge i MotalaMätteknik för reparation, underhåll och serviceEngångsplastens miljöpåverkan - dessa produkter förbjuds 2022Så kan sökmotoroptimering stötta exportmarknadenÖgonblick av tystnad visar vägen mot bättre supraledareLiplid är nu världens bästa lock Tooltec inleder samarbete med Saab Dynamics SJ investerar i framtidens snabbtågByggelement tar nästa stora kliv för klimatetGröna lastbilar får gräddfil genom terminaler i Göteborgs hamnVerizon uppmanar företag att förverkliga planerna på det uppkopplade företagetSå kan smart teknik minska din elräkning i vinterDavid Trygg ny säljare mot uthyrningsbranschen hos Scantruck AB