LATEST NEWS

- News from the industry

CE-märkning och dörrautomatiker

Nya krav svårtolkade
De nya direktiven kring CE-märkning och dörrautomatiker upplevs som svårtolkade av branschen. Med bakgrund i det och att medlemmar i SLR efterfrågat kunskapshöjande kurser i ämnet, har SLR påbörjat ett stort arbete att reda ut nytillkomna direktiv och kompetenshöja branschen i frågor som rör CE-märkning och dörrautomatiker.
Redan i början av året fick SLR indikationer på att kunskapen kring de nya direktiven för CE-märkning och dörrautomatiker varierar både inom branschen och runt om i landet. Med bakgrund i det tog SLR i samarbete med Projsec fram ett förklarande kursupplägg som definierar de nya kraven. Kursen blev snabbt populär. Många har därefter önskat en fortsättningskurs, vilket nu blir av i form av uppföljande information för hur man faktiskt implementerar de nya direktiven i arbetet med installationen av dörrautomatiker.

Maskindirektivet viktigt
Att dörrautomatiken förhåller sig till EN-standarden 16005 vet de flesta. Men genom maskindirektivet och EU blir det lag att man måste uppfylla standarden om man sätter upp en maskin, vilket man gör när man installerar en dörrautomatik.

– Detta känner inte alla till. De flesta har hittills sett det som att själva automatiken är maskinen, men det är inte helt rätt. När man sätter upp dörruatomatik på en dörr blir hela dörrpartiet och automatiken tillsammans en enskild maskin, säger Martin Järbur - som med sin kunskap och kompetens sitter med i den SLR-baserade rådgörande och utredande gruppen för CE-märkning och dörruatomatiker - och fortsätter:

– Man bygger en helt ny maskin och därmed måste man uppfylla samtliga regler som gäller för byggnationen av en ny maskin.

De krav Martin Järbur talar om är dels krav som hänger med från Boverket om att det inte längre är tillåtet att uppföra en maskin hur som helst. Historiskt sett har inte dörrautomatiken - och installationen av den - omgärdats av alla dessa krav som finns idag.

– När EN 16005 kom blev det skärpning på dörruatomatiken och man kunde inte längre enbart förhålla sig till fabrikanternas anvisningar utan tvingas nu tänka bredare. Problemet är bara att det hela blir väldigt svårtolkat, förklarar Martin Järbur vidare.

I och med EN 16005 måste man dokumentera och CE-märka dörrautomatiken, men också göra en riskanalys.

– Man kan inte bara montera och prova automatiken, man måste även dokumentera riskerna, kontrollera dörrautomatiken och göra service på den.

Martin Järbur fortsätter:

– I samband med att standarden kom började man mycket riktigt göra riskbedömningar på dörren, men man har inte tänkt på att själva CE-märkningen som finns skapar ytterligare krav.

CE-märkning på olika nivåer
CE-märkning finns på flera olika nivåer, till exempel kan både dörren och sensorlisterna vara CE-märkta, det innebär inte att hela maskinen man skapar genom installationen är CE-märkt. Det är här det riktigt krångliga börjar, menar Martin Järbur.

– Nu börjar branschen sakteligen förstå direktiven, att man måste CE-märka den maskin man bygger, men frågan blir då hur det går till, för här finns nämligen ingen färdig information eller anvisning.

Förklaringen till att det ännu inte finns tydliga direktiv är helt enkelt för att det hela är så nytt, både från EU:s håll och installatörernas, men också ut kravställarnas perspektiv. Idag finns således inget vedertaget sätt etablerat i praktiken.

– Det är här vi står nu. Vi har påbörjat det stora arbetet med att ta fram riktlinjer och det är ett arbete som SLR prioriterar. Bland annat genom samarbete med både SEM Group och Projsec, men också SSF till viss del, förklarar Martin Järbur.

SLR tar fram underlag till medlemmar
Målet är att inom kort ta fram instruktioner och handlingar. Information om vad som måste göras finns men nu måste man beskriva hur detta skall gå till i praktiken.

SLR har fått önskemålet från sina medlemmar om att hålla i taktpinnen för detta arbete, vilket SLR också avser att efterleva. Via Martin Järbur driver SLR arbetet framåt och han är också noga med att poängtera hur viktigt det är att ta fram ett konkret underlag.

– Det får inte bli godtyckligt. Till exempel är det viktigt att svara på frågan om vem som helst får CE-märka en maskin, det vet vi inte där vi står nu. Det finns i dag en uppsjö olika texter kring detta och det är dessa vi betar av, tolkar och kommer göra relevanta och popularisera för installatörerna.

Även om arbetet går in i en lite mindre intensiv fas under sommaren fortsätter det framåt och målet är att SLR skall ha färdigt underlag till sina medlemmar under hösten.

LATEST NEWS

- News from the industry
8/11/2022
Sundsvall, Timrå och Härnösand välkomnar en batterisamordnareLaddstation för lastbilar byggs i KarlskogaNy allt-i-ett-navigator från GarminSvenska Hexicon växlar upp i ItalienNu är andra generationens Biobetong här
8/10/2022
Det ställs höga krav på kapslingar Tech Mahindra i samarbete med ColorTokens och SSIC Tar hjälp av Melloartist för att lyfta varumärketAutomation är det mer än maskinbetjäning?Upprättar ca 60 nya snabbladdplatser Corpower oceans skapar energi via vågkraft1 av 3 anställda faller för phishing Provkörning av en magnet­driven centrifugalpumpTräffa oss på Elmia Lastbil i JönköpingRiktigt hett med fjärrkylaJungheinrich levererar den 100 000:e litiumjontrucken
8/9/2022
Nu beräknar vi klimatpåverkanLogistik som skapar värdenKomponentkoder för spårning med smart AI ASSA ABLOY förvärvar J Newton Enterprises i USAPTC utses till “Overall Leader” inom Augmented Reality Inget lugn efter stormen i cybersäkerhetsvärldenEtteplan påskyndar den fjärde industriella revolutionenSvenska Alarm expanderar med ny strategiVerksamheten i Svexo Pappersmarknad AB övergår till AllOffice Nordic ABNysatsning kan rädda 700 000 jobbFörsta Midlandprodukten godkänd för ACEA C6Arkitekt 3.0 är härSwedac får regeringsuppdrag
8/8/2022
Tech Mahindra och isMobile inleder strategiskt partnerskapFokus på relationer och smarta investeringarÄr Data Mesh nyckeln som saknats?Kalmarbaserade Kavelbro­sågen blir en del av BOLISTStort intresse i Norge för nya gröna samarbetenBowter introducerar högteknologisk elbåtMångfald skapade bättre arbetsplatskultur
8/5/2022
Danska Welding­Droid ska automatisera svetsning av tankar åt norsk livsmedels­industriEndast 337 konkurser i juli - en minskning med 24 procentFord Sverige ger SN Fordonsinredning prestigefylld certifieringKonkursvåg att vänta i höst5 tips för ökad cybersäkerhet under semestern
8/4/2022
Xometry förbättrar sin plåt­tillverkning­stjänst med fler alternativ för produktionen Elektriska handtag ökar säkerheten för maskinoperatörenBilmarknaden juli 2022Mathias Persson är utsedd till ny affärsområdeschef för Bygglogistik på Malmö LBCÖvergången till distansarbete skapar en kraftig ökning av cyberbrottslighet
8/3/2022
Produktionsstart för Mercedes-Benz andra eldrivna lastbilsmodellJungheinrich officiell supporter för Stockholm Pride 2022 - sponsrar med ”regnbågestruck”Effektiv logistik och bättre ekonomi i byggprojektetVolkswagen ser en förbättrad leveranssituation
8/2/2022
Scania delårsrapport januari–juni 2022Atlas Copco slutför förvärvet av LEWA och GevekeAudi-koncernen: All time high-resultat under första halvåret 2022Svenska kraftnät får investera 3,2 miljarder i åtta stamnätsstationer i sex kommuner
8/1/2022
ABB vinner order på elektrifiering av Klabin Pump II för att driva ökad produktionFyra användningsområden för smarta glasögonUniversal Robots levererar en stark tillväxt under andra kvartaletArtificiell intelligens är avgörande för IT-säkerheten – men det är ingen universallösning
7/29/2022
Dynabook satsar på klientteknik i smidigt formatKontrollera din svetsutrustningFågelbon på din fastighet? Lösningen är reparbetareAnvänd rätt lyftschackel