LATEST NEWS

- News from the industry

Bröderna Sjögrens Trafik firar 100 år som företag

Personalen är vår viktigaste resurs
I Vindelns Kommun finns det drygt 300 registrerade aktiebolag. En av de äldsta Bröderna Sjögrens Trafik AB i Tvärålund är garanterat en av de äldsta bolagen och firar 100-årsjubileum under 2024.

På Storvägen 22 har Sjögrens trafik, med nuvarande ägarna och bröderna Stefan och Markus, anor sedan 1924 då deras pappas farfar far Anders startade gamla klassiska jaktbetong med Karl Jakobsson och resten är - som vi brukar säga - historia.

Men anor över ett helt sekel är det förstås svårt att sammanfatta alla ögonblick, men straten och storhetstiden när företag på riktigt började expandera och växa var under kraftverkstiden på 50-talet då familjeföretag med sitt åkeri och lastbilar var högst delaktig i utbyggnaderna av våra älvar.

Resan började med åkeri och utvecklades till att involvera allt från bussar till lastbilar och engagemang i kraftverksbyggen på 50-talet. Genom konjunkturförändringar och företagsutveckling har Bröderna Sjögrens trafik anpassat sig, överlevt och blomstrat.

Men företaget har också haft en typ av lanthandel i transporter, det har bland annat även funnits taxi, buss, mjölkbilar, lastbilar och grävmaskiner.

- Senare var vi även involverade i vägprojekt och har även varit med och bidragit till tunnelbanebyggen i Stockholm, Botniabanan och Kaunisvaara-gruvan, berättar Stefan Sjögren.

Idag omsätter Bröderna Sjögrens Trafik i Tvärålund cirka 20 miljoner kronor och har nio anställda i en verksamhet som idag har fem grusbilar, tre traktorer och två bussar.

- Idag nischar vi mest in oss anläggningsbilar, skolskjutsar och snöröjning. Sommartid är vårt arbetsfält från Sundsvall till Kiruna med våra asfaltsbilar. Vi har väl egentligen aldrig varit rädda för att hitta uppdrag eller ta våra egna vägar, berättar Stefan Sjögren som också fått se bolaget bli lite genom strategiska val.

- Vi var väl upp i runt 27 miljoner i omsättning och hade över 20 anställda, men i det läget kände vi kanske att konjukturläget var för svajigt och då valde att banta ner verksamheten för cirka tio år sedan, ett beslut som var tufft, men också lärorikt, säger han och tillägger;

- Det är viktigt att inte bli blind och bara köra på, utan ibland är det bra att konsolidera sig och ta nya tag.

Det lilla familjeföretaget med bröderna Sjögren som ägare har alltid haft Tvärålund som bas för sin verksamhet och så är det tänkt att bli även i framtiden.
- Ja, så är det. Vi blir kvar här. Personalen är vår viktigaste resurs och det tror jag är en stor del av vår framgång. De har alltid varit fantastiska och varit oss trogna, det är något vi är stolta över.

Kommunikatör
Niklas Westman
vindelns.kommun@vindeln.se
0933-140 53
070-217 17 03

LATEST NEWS

- News from the industry
7/2/2024
Ny försäljningschef på DematekMatlådor som sparar tid och energiVita varningsprodukter CEJN introducerar SmartflowSabroe presenterar den nya styrenheten unisab 4
7/1/2024
Lär dig om vakuum­mätarens viktiga rollEffektiviteten av värmekamerorHur man förstärker delar Samuel Sollenby återvänder till OlsonsEn historia inom skärande bearbetning
6/28/2024
Kantvikars betydande roll Kompressorns roll i kylanläggningarOTTO Digital Services för systemSäkerhet med väggrindar och vägbommarNyhet i sortimentet från Western Fabrications
6/27/2024
Födelsedag 60-års Rockwell arrangerar år­ets automationshändelse Optimera kabelhanteringen Saab tecknar kontraktOKQ8 Bank har tecknat ett 3 årigt avtal
6/26/2024
XMOR® revolutionerar grävandetInga maskiner är för stora för ossTrejon lanserar CONDORÅtervunnet material möter AI ROCKWOOL bygger stenullsfabrik i Sverige