THURSDAY, NOVEMBER 21 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Borealis och Neste inleder strategiskt samarbete för att påskynda den cirkulära bioekonomin inom plasttillverkning

Innan slutet av 2019 kommer Borealis för att producera förnybar polypropen med Nestes förnybara propan.
Borealis, en ledande leverantör av polyolefinlösningar, och Neste, världens främsta leverantör av hållbar och förnybar diesel, förnybart flygbränsle och expert på att leverera drop-in förnybara kemikalier, inleder ett strategiskt samarbete för produktion av förnybar polypropen (PP). Samarbetet innebär att Borealis kan börja använda Nestes 100 % förnybara propan, som produceras med Nestes egen NEXBTL™-teknik, som förnybart råmaterial vid anläggningarna i Kallo och Beringen i Belgien med start i slutet av 2019.

Som en industriell föregångare inom hållbarhet erbjuder Neste biobaserade alternativ till konventionella fossilbaserade råmaterial för användning i produktionen av polymerer och kemikalier. Neste har en årlig produktionskapacitet på 3 miljoner ton förnybara produkter. Tack vare den patentskyddade NEXBTL-teknologi är det möjligt att utnyttja så gott som alla biobaserade oljor och fetter som råmaterial, även avfalls- och restoljor av lägre kvalitet, för att producera olika förstklassiga, förnybara produkter. Borealis kommer att använda Nestes förnybara propan, som produceras i Rotterdam, i sina anläggningar i Belgien för att skapa ett komplett sortiment av applikationer baserade på förnybart PP.

Detta är första gången som Borealis använder biobaserat råmaterial för att delvis ersätta fossilt råmaterial vid kommersiell produktion av PP. Det är också första gången överhuvudtaget som förnybar propandehydrering tillämpas i industriell skala. Den högkvalitativa produkten har samma utmärkta egenskaper som konventionell PP och är fullt återvinningsbar.

Borealis unika propandehydrering (PDH) och PP-anläggning i Kallo gör det möjligt för företaget att börja erbjuda biobaserad propen, och som följd av det biobaserad PP där det biobaserade innehållet kan verifieras fysiskt och mätas.

Borealis kommer också att fortsätta att tillämpa massafördelningsprincipen i produktionen i Kallo och Beringen, vilket innebär ett stort steg framåt för att tillhandahålla både förnybar propen och förnybar polypropen till kunderna. Processen kommer att certifieras enligt ISCC Plus (International Sustainability and Carbon Certification), som tar hänsyn till hela värdekedjan och därmed säkerställer att det förnybara råmaterialet som används är certifierat förnybart, hållbart producerat och spårbart till källan.

”Att använda förnybara råmaterial som i huvudsak är framställda av avfall och restprodukter är ett viktigt bidrag till att minska vårt beroende av fossilbränslebaserade råmaterial”, förklarar Lucrèce Foufopoulos, Borealis Executive Vice President Polyolefins, Innovation & Technology and Circular Economy Solutions. ”I och med samarbetet med Neste kan vi erbjuda våra kunder och partner en ny portfölj av förnybara PP-lösningar som i sin tur hjälper dem till ett mer klimatvänligt erbjudande. I enlighet med våra EverMinds™-principer är vi en föregångare i uppbyggnaden av en cirkulär ekonomi för plast.

Borealis bidrar inte bara till att skydda miljön utan också bygga en framtidsanpassad affärsverksamhet.”

”Polymerer och kemiska industrier kommer att spela en betydande roll i kampen mot klimatförändringen. Därför är det mycket tillfredsställande att se hur den industriella omställningen mot mer hållbara och klimatvänliga råmaterialalternativ nu kommer igång. Vi är angelägna om att hjälpa föregångare som Borealis att börja ersätta fossilbaserade råmaterial med förnybara. Detta nya steg är ett meningsfullt bidrag för att skapa en friskare planet för våra barn”, säger Mercedes Alonso, Executive Vice President, Renewable Polymers and Chemicals, Neste.

”I enlighet med företagets tidigare åtagande att expandera sitt erbjudande av återvunnen plast är det fantastiskt att se hur Borealis fortsätter att ställa om kärnverksamheten bort från konsumtion av fossila resurser genom att producera plast baserad på förnybara råmaterial”, säger Sander Defruyt, chef för Ellen MacArthur Foundations initiativ New Plastics Economy. Det är en ambition som stämmer väl överens med visionen om en cirkulär ekonomi för plast, som Borealis antog när det anslöt sig till The New Plastics Economy Global Commitment. I en cirkulär ekonomi blir plast aldrig avfall, och plasttillverkningen förändras från en modell som är beroende av utvinning av ändliga resurser till en som baseras på cirkulation av material. Genom att skala upp produktionen av plast baserad på förnybara råmaterial stödjer Borealis och Neste aktivt omställningen mot en cirkulär ekonomi för plast.

Neste Corporation
Susanna Sieppi
Tillförordnad vice kommunikationschef

Ytterligare information:

Neste:
Nestes mediatelefon +358 50 458 5076 eller skicka e-post till media(at)neste.com vardagar 8.30–16.00 (EET).

Borealis:
Virginia Mesicek, Senior Manager a.i., External Communications, virginia.mesicek@borealisgroup.com, Tel.: +43 1 22 400 772 (Wien, Österrike)

LATEST NEWS

- News from the industry
11/14/2019
De utbildar ingenjörer om cirkulär produktionEnergifabriken förvärvar Roslagens BiodieselcenterGoda relationer i molnet främjar innovationTio framstående företagare har chans att utses till östra Sveriges främsta entreprenörSvensk industri långt framme inom digitaliseringByggVesta bygger igen i BarkarbystadenNu kan kunder även betala med Swish hos Bilprovningen​Vd-ar inom livsmedels­näringen ser möjligheter med MAX IV i LundMECA Borås nominerade som Årets butik på MotorgalanStora besparingar för bygg­branschen med Retursystem ByggpallFödd in i maskinernas världAlstom installerar ERTMS signalsystem ombord första testtåget i NorgeUnibail-Rodamco-Westfield investerar i biogas till West­field Mall of Scandinavia50 miljoner till framtidens plantorVäderstad tar hem Machine of the Year 2020
11/13/2019
Klaravik är Gasellföretag för tredje året i radBIM – Framtidens koncept flyttar inABB Research Award 2019 tilldelas projekt för batterifria sensorerNCC testar AI-teknik för att göra kranlyft säkrareUttjänta arbetskläder blir hållbara give-awaysSolör Bioenergi ny ägare till fjärrvärmen i VansbroNästa steg för samverkans­plattformen Webex – både enklare och smartareNorvatek får nytt strategiskt uppdrag värt 50 MSEKCom Hem första svenska operatör att lansera wifi 6Bomags BT60 och BT65 packar som stora maskinerHydroscand öppnar butik i OskarshamnNya framgångar för innovativa och klimatvänliga SF6-fria lösningar från Schneider ElectricPEN designar, tillverkar och monterar 32 montrar till Elmia Subcontractor 12-15 november.Allt fler logistikföretag väljer alternativa bränslenThe Absolut Company startar samarbete med Siemens Digital Industries SoftwareSerneke etablerar sig i norra SverigeOrder på SP4 system till välrenommerat universitet i KalifornienTre nya datacenter med värmeåtervinning i StockholmAbsolicon får patent på styrning av solfångare
11/12/2019
Lite snack och mycket verkstad!Svenska Mässan storsatsar på Smart industry med ett Technology Cluster Vännäs Verkstad först ut med senaste Jet Fusion 3D skrivaren -igen 2020 närmar sig med stormsteg, och vår order­stock fylls upp snabbt.KH-Koneet Group utvidgar sin verksamhet till Sverige CEJN presenterar Kabel­vinda med IP65-klassificeringSnabb expansion för expanderbara bergbultar från VirsboNy idrottsplats och 4 000 nya lägenheter i JärvastadenAcronis tillkännager ett strategiskt globalt distributionsavtal med Ingram Micro Nästa generations motviktstruck är härInterxion gör sin största satsning någonsin i Sverige med nytt högsäkerhets­datacenter Den radiologiska rivningen av Barsebäcksverket kan påbörjas nästa årSIL - Säkra instrumentsystem på kokeriet smurfitkappa PiteåINGO lanserar sin första gör-det-själv biltvätt i SverigeInzile lanserar Pro4 vid Stockholms Stads seminarium för eldrivna lastbilar
11/11/2019
Förseningar för Elmias utbyggnadNya produkter från Metal Work Sverige ABSCHUNK utökar med ny kompetens! Väderstad expanderar i Belgien tillsammans med Homburg MachinehandelIntegrerade kretsar produceras i tryckpress​Eatons nya flerfunktionsrelä EasyE4 - kan integreras i IIoTConsafe Logistics erbjuder smart lösning för mindre luft i transporterDigitaliseringen öppnar nya yrkesvägar inom transportsektornEmanuelssons Transport vinnare av Årets HållbarhetsprisLeasePlan presenterar vinnarna i årets stora leverantörspris Ny VD på Spring Systems i Torsås ABIndustri och politik – ny brittisk studieHållbarhet och cirkulärt tänkande på The Harbor
Advertisements