LATEST NEWS

- News from the industry

Biobaserad infästning banar väg för hållbart byggande

Samma prestanda – men mycket grönare
För fyra år sedan lanserade fischer, som de första i världen, en serie av biobaserade lösningar för alla materialtyper – från trä och gips, till betong och stål. Efter en utvärdering såg man att lanseringen gjorts för tidigt i förhållande till efterfrågan på marknaden. Det är dock därför Greenline-serien nu har kunnat bevisa sitt värde, och idag är serien ett testat och beprövat exempel på biobaserade material som kommer att spela en viktig roll i byggbranschens gröna omställning under de kommande åren.

2016 var det få leverantörer inom byggbranschen som hade möjlighet att leverera biobaserade alternativ till traditionella infästningslösningar. Ett undantag är fischer, som var de första i världen att presentera en komplett serie av biobaserade lösningar till alla materialtyper – från trä och gips, till betong och stål. Användningen av bioplast betyder inte minst att CO2-avtrycket blir markant lägre än vid traditionell infästning, som tillverkas av plast baserat på fossila råmaterial.

Samma prestanda – men mycket grönare
- Hållbarhet ligger djupt inbäddat i vårt DNA. Vi såg det därför som helt naturligt att lansera en serie med biobaserade lösningar så snart som det var tekniskt möjligt. Det handlade först och främst om att lösningarna skulle kunna leverera samma prestanda ute på byggarbetsplatsen och därmed vara ett reellt alternativ, förklarar Lars Holbæk, Nordic Senior Product Manager hos fischer.

Han fortsätter:
- Vi måste dock erkänna att vi var lite för tidigt ute i förhållande till resten av marknaden. Det är faktiskt först nu som ett intresse för de biobaserade materialen har börjat väckas till liv. Men det betyder också att serien nu har haft möjlighet att bevisa sitt värde i flera projekt under de senaste fyra åren. Därmed är det ett testat och välbeprövat alternativ som man kan lita på, även på lång sikt.

Ett komplett alternativ till traditionell infästning
Greenline-serien från fischer framställs av plast baserat på biologiska råvaror som inte konkurrerar med vare sig foderprodukter eller odlingsområden för mat. Andelen bioplast garanteras genom oberoende testning och certifiering av DIN CERTICO/ TÜV Rheinland. Alla produkterna tillhör gruppen ”BIOBASED 50–85%”.

Serien innehåller de sju produkterna: FID isoleringsmaterial för användning i polystyren och frigolit, GB Green lättbetongplugg, GK Green gipsplugg, FIS Green ankarmassa för exempelvis betong, massivtegel, håltegel och lättbetong, N Green spikplugg, SX Green expansionsplugg samt UX Green universalplugg.

Tillsammans täcker de ett stort antal vanliga infästningsuppgifter inom byggbranschen och utgör därmed ett komplett alternativ till traditionell infästning i de flesta projekt. Lars Holbæk avslutar:

- Greenline har samma byggtekniska egenskaper som fischers övriga sortiment, men serien är betydligt mer miljövänlig. Till exempel behöver du inte sortera den tomma patronen till FIS Green-injektionsmassan som farligt avfall, eftersom materialet är biobaserat.

I november 2019 vann fischer-koncernen Europas största miljöpris – det allmänt erkända Deutscher Nachhaltigkeitspreis, för sina insatser inom grön produktutveckling, socialt ansvar och miljö. Grunden till vinsten var bland annat att fischer har lyckats förankra hållbarhet i själva strategin och har därmed kunnat skapa en stark, grön affärsmodell.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
För mer information, kontakta:
Grith Österlund | Order/Administration, fischer | T +46 70 597 83 93 | E-mail: GO@fischersverige.se

För ytterligare bildmaterial och koordinering av intervjuer, kontakta:
Evelina Sandberg | Kommunikationskonsulent, Perfekta PR | T +45 20 802 637 | E-mail: evelina@perfektapr.se

LATEST NEWS

- News from the industry
11/19/2021
Fyra miljoner till forskning
11/18/2021
Carsten Holm A/S utökar sitt sortimentetVolvos största grävmaskin är överraskande snabbSteglös tryck- och vakuumkontroll med IO-LinkABB och Zume påskyndar övergången från engångsplastSchneider Electric lanserar hårdvaruoberoende automationsplattformStora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
11/17/2021
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Hållbar industri, innova­tioner och infrastrukturLär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässanStjärnformade fjällstugor vinner arkitekttävling för barn och ungaBillerudKorsnäs presenterar ny strategiCastrol har ingått ett femårigt tekniskt partnerskap med Williams Advanced Engineering64 procent beredda att byta jobb för hemarbete Skicka mindre luft med hållbara förpacknings­lösningarTegelgigant tar sjumilasteg på vägen mot CO2-neutral produktion
11/16/2021
MCM – högvolym­produktion med stora 4- och 5-axliga fleroperations­maskinerDENIOS miljöcontainer får toppbetyg i brand­kammartestStora Enso Biomaterials utvecklar och testar nya miljövänliga material och lösningarKrea lanserar ny tjänst för fastighetsfinansieringVerdion satsar ytterligare i NordDICTATOR på Fastighets­mässan Kista 24-25 November 2021Novedo förvärvar VentilationskontrollDEFA huvudsponsor på eCar Expo igen!Idag öppnar Microsofts hållbara datacenter i SverigeMineralvatten från istiden på flaskaEaton ger fyra råd hur industrin ska undvika ett error 404 Säkerhet och innovation i produktion för Plasman
11/15/2021
Elmia Wood återstartar med nytt fokus 2-4 juni 2022Ny Eftermarknadschef på TamtronNP Nilsson fortsätter sin satsning på egenproducerad el Storsatsar på utbildningar inom tak-och tätskikts­branschenNu ska även den tunga trafiken elektrifierasVedum utvecklar ytbehandlingenPremiär för eventveckan Tech InWest SwedenÖvergång till effektiv eldrift Stark tillväxt för miljö­tjänstföretaget Delete Gratis värme, avfuktar och torkar ut!Kaspersky lanserar centraliserad Threat Intelligence-plattform
11/12/2021
Världssuccé tack vare besöken på Elmia SubcontractorÖkad efterfrågan på våra miljötjänster Ny elektronisk flödesvakt Invigning hos VBN Components Enkel digitalisering minimerar svåra felbeslutStor framgång i marina applikationerVarför identitet är grunden till säkra hybrida IT-miljöerJungheinrich köper AMR-företaget arculus GmbHScanmaskin utökar säljkåren i Sverige!Standarder för cybersäkerhetRottneros stöttar grön innovation från Biosorbe
11/11/2021
Vassa teknikbolag skapar affärsmöjligheter för industrin