LATEST NEWS

- News from the industry

Behöver du låna pengar till en fastighet

Läs vår guide
Ditt hem är sannolikt en av dina mest kostsamma investeringar. För att ha råd med ett hus behövs vanligtvis lån eftersom det är det enda sättet för de flesta människor.

Fast vad exakt är ett hypotekslån och hur fungerar det?

Den här artikeln kommer att fungera som en heltäckande guide om bolån, där vi utforskar olika aspekter och svarar på vanliga frågor.

Ett hypotekslån är ett lån som hjälper människor att finansiera köpet av en bostad. Egendomen tjänar som säkerhet för skulden, vilket innebär att om du inte gör dina betalningar kan långivaren i slutändan komma att äga din bostad.

Även om de flesta hypotekslån har återbetalningstider på 30 till 100 år erbjuder vissa långivare längre eller kortare löptider.

Vad är ett hypotekslån och hur fungerar det?

Ett hypotekslån är ett lån som används för att köpa en bostad. Hemmet utgör en säkerhet för lånet, och långivaren kan ta egendomen i besittning om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet.

Som nämnts ovan är löptiden för ett hypotekslån vanligtvis mellan 30 och 100 år - men det finns undantag från detta. I Sverige kan du till exempel sluta betala av på ditt lån om du har en skuldkvot som understiger 50 % av bostadens värde.

Under denna tid gör låntagaren månatliga betalningar till långivaren. Varje betalningsbelopp inkluderar ränta på lånet och det låna de kapitalbeloppet.

Vem bör ta ett bolån och varför?

Alla som uppfyller långivarens kriterier får ett hypotekslån. Låntagaren måste lämna en handpenning på minst 15 % av bostadens värde.

När du letar efter en hypoteksutgivare är det viktigt att jämföra räntor och villkor från olika banker och långivare för att hitta det som passar dig bäst.

Det är viktigt att förstå alla villkor innan du skriver under något, oavsett om du köper en bostad kontant, använder ett hypotekslån för att konsolidera skulder eller renovera den, eller tar ett för att köpa en bostad.

Vad händer om jag inte kan betala av mitt hypotekslån?

Du kan göra några saker om du har svårt att betala dina amorteringar. Du kan försöka förhandla med din långivare för att se om de tillåter att du missar en betalning, eller så kan du försöka refinansiera ditt lån hos en annan bank.

Som en sista utväg kan du bli tvungen att sälja ditt hem om dessa andra alternativ inte fungerar. Om du inte kan betala tillbaka lånet kan banken anlita en utmätningsman som säljer ditt hus åt dem. Det är förstås bäst att undvika denna väg och sälja huset själv eftersom du kan få mer pengar.

Fördelarna med att använda en hypoteksmäklare

En hypoteksmäklare kan vara till stor hjälp när du ska få ett hypotekslån, särskilt om du har dålig kreditvärdighet. Låneförmedlaren arbetar med flera långivare för att ge dig bästa möjliga erbjudande på ditt lån, och de kan ibland hitta lån som du inte skulle kunna få på egen hand.

Personliga låneförmedlare har varit verksamma i flera år, men nu börjar det dyka upp allt fler som även erbjuder hypotekslån. Vår favorit är sms lån tips, som listar olika välrenommerade låneföretag.

Det finns dock några saker att tänka på innan man väljer ett. Här är fem fakta om hypoteksförmedlare som du bör känna till.

Hypoteksförmedlare är inte långivare
Mäklare är inte långivare. De fungerar som mellanhänder mellan långivare och låntagare. Detta innebär att de inte har några egna pengar att låna ut till dig.

Långivarna betalar mellanhänder
Eftersom mäklare får betalt av de långivare de arbetar med kan de ha incitament att ge dig ett lån från en viss långivare i stället för att hitta det bästa erbjudandet. Även om rådgivare har ett etiskt ansvar att hjälpa dig att få det bästa avtalet skapar detta system potentiella intressekonflikter.

Låneförmedlare kanske inte har ditt bästa intresse i åtanke
Eftersom bolåneförmedlare betalar långivare kan de ha incitament att få dig att ta ett lån med högre ränta. Detta är dock ingen vanlig praxis.

Du kanske kan få ett bättre avtal på egen hand
Om du går direkt till långivaren kan du kanske få ett billigare lån. Långivare ger ofta låntagare högre räntor och villkor om de kommer direkt till dem.

Bolåneförmedlare på den svenska marknaden arbetar sällan med alla Sveriges banker, så det kan hända att du kan få bättre villkor på egen hand.

Det finns andra alternativ än att använda en hypoteksförmedlare
Det finns andra sätt att få ett privatlån om du inte vill använda en låneförmedlare. Du kan låna pengar från en bank eller ett kreditkortsföretag, eller så kan du ta ett lån på nätet.

Om du bestämmer dig för att anlita en låneförmedlare ska du göra din hemläxa noggrant. Om du väljer en, förstå hur de arbetar och vilka förmåner de erbjuder.

LATEST NEWS

- News from the industry
12/1/2023
Stålåret 2023: Världsliga ting?Stärker relationen mellan kund och tillverkareNSK arrangerade European Distributor Convention 2023Steute strukturerar om sina affärsområdenMomentum Group förvärvar Swerub
11/30/2023
Viktigt med reservdelar för vattenskärmaskinerDra tunga laster mer mobilt Höj precisionen med krysslaser Varför du måste ha rätt analysinstrument Optimera din verksamhet med svarv och fräsverktyg
11/29/2023
En extra tia per dag – ger enorma fördelarEffektiv formmätning för precision Nitdragarens funktion och användningsområde Rätt kläder när du svetsar Ont i armen under och efter arbetsdagen?
11/28/2023
Idealiska maskiner för stora arbetsstycken Plasmaskärbord är en revolution inom skärning Undvik skador från fukt och mögel Brandmanschetter för över­gången från metall till plast Vår verkstadsinredning samlat på ett ställe!
11/27/2023
Treston Quick Edge ArbetsstationSäkra driften av dina maskiner Ett sekel av metallåtervinning Utrustning för att säkerställa en effektiv rivning Välj en certifierad leverantör för trådbondning