WEDNESDAY, NOVEMBER 20 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Bahco förnyar och breddar sitt sortiment av moment­nycklar

Bland nyheterna finns digitala momentskruvmejslar.
Det handlar bland annat om mekaniska och digitala moment- och vinkelnycklar med minne men också om nya insticksverktyg som ökar momentnycklarnas användbarhet och momentomvandlare för riktigt tunga uppdrag. Bland nyheterna finns också digitala momentskruvmejslar. Det som kännetecknar de nya momentnycklarna är bland annat bredden och den höga noggrannheten som varierar mellan plus/minus två till fyra procents noggrannhet för inställningen.

Bahco 74W och 75 är två nya serier med justerbara klicknycklar, klickar till vid inställt moment. Båda modellerna är utrustade med ett fönster som tydligt visar momentet i både Nm och ft.lb. samt har en klickmekanism som tydligt indikerar när rätt moment uppnåtts. Dessa båda egenskaper underlättar för operatören så att rätt moment uppnås vid varje enskilt tillfälle även i bullriga och mörka arbetsmiljöer.

74W-serien täcker momentspannet från 3 upp till 400 Nm och 75-serien från 4 Nm ända upp till 1.500 Nm.

Den nya 74W-serien håller en mycket hög kvalitet och den hållbara mekanismen klarar över 100.000 cykler inom noggrannheten. För att visa när momentnyckeln ska kalibreras är 74W utrustad med en ”Timestrip”, en visuell indikering som visar när det är dags.

– 74W-serien är utrustad med ett mjukt handgrepp som tål de vanligaste kemikalierna som förekommer där de kommer att användas, säger Michael Hellsten, försäljningschef på Bahco i Sverige. På en klicknyckel är det oftast väldigt viktigt att hålla handen på rätt ställe för att uppnå rätt inställt moment. Det finns därför en tydlig markering på 74W som visar var handen ska hållas.

Bahcos 75-serie kan däremot användas med eller utan förlängare på handtaget för att kunna uppnå maximal kraft. Det är en sofistikerad klickmomentnyckel med en längdoberoende mekanism som möjliggör arbete med två händer eller till och med förlängare för att minska användarens ansträngning.

De nya momentnycklarna i serierna 74W och 75 håller en mycket hög noggrannhet, ± 3 procent för inställningen vilket är långt över kraven i ISO6789-2:2017.

– Det är viktigt är dra i lugn takt och att lita på klicket, påpekar Michael. Ibland dras det ”lite extra” för ”säkerhets skull”. En gång kanske inte gör så mycket men att dra en bult över sin sträckgräns flera gånger påverkar bultens egenskaper negativt.

Typiska användare av Bahcos 74W-klicknycklar är allt från byggindustrin och tillverkande industri till verkstäder, fordons- och däckverkstäder. De är allroundverktyg som passar för alla typer av monteringsarbeten som kräver ett bestämt draget moment.

Den nya 75-serien är en momentnyckel för den krävande industrin. Enligt Bahco är 75-serien ett verkligt högkvalitétsverktyg.

För riktigt tunga uppdrag finns nya Bahco 76. Bahcos 76-serie är en så kallad Break-back, också den med fönster som tydligt visar inställt moment.

Break-back-mekanismen ger användaren en känsla av att momentnyckeln bryts, istället för klickar, som indikation för att rätt moment uppnåtts. De är dessutom delbara och kan därför enkelt tas med när arbeten ska utföras utanför verkstaden. Bahcos Break-back-mekanismen är enkel och mycket pålitlig.

Utöver ovanstående serier finns också serien 74P, en serie som minimerar risken för att momentet ändras av misstag. Rätt moment ställs in och kan inte ändras utan speciella verktyg. Dessa används främst i serieproduktion där ett och samma vridmoment används vid arbetsstationen.

– 74P-serien minimerar riskerna för att något bultförband dras med fel moment men de spar också tid i produktionen då arbetet för inställningen försvinner, säger Michael Hellsten. För att tydliggöra vilket moment den aktuella momentnyckeln blivit inställd till levereras momentnyckeln med ändlock i olika färger som symboliserar olika moment.

74P-serien håller samma höga precision och har samma hållbara mekanism som övriga momentnycklar i 74-serien.

Företagets digitala moment- och vinkelnycklar i TAW-serien tar ytterligare ett kliv, eller kanske flera, i momentnyckelns precisa inställning. Och största steget har serien TAWM tagit. Det är en serie oerhört smarta elektroniska momentnycklar med vinkelmätning där m:et står för möjlighet att exportera alla uppmätta momentvärden.

Bahcos TAW-serie finns med moment mellan 0,6 till 800 Nm och kan tack vare sitt breda momentområde ersätta flera mekaniska. Stomme och infattning är helt i metall för bästa styrka och hållbarhet.

Momentnycklarna i TAW-serien har möjlighet att mäta bara moment, bara vinkel eller en kombination av både moment och vinkel. Noggrannheten ligger på ± 2 procent (CCW). För att minimera risken att dra ett för högt moment signalerar verktyget att rätt moment uppnåtts på fyra olika sätt; genom det upplysta LCD fönstret som visar aktuellt värde under hela dragningen, genom dubbla progressiva LED ljus, via vibration och ljudsignal. Momentnycklarna är enkla att använda och att ställa in och vid ett batteribyte behålls alla inställningar.

Alla momentnycklar i TAW-serien har möjlighet till förinställda moment och vinkel och har även minne för de uppmätta värdena. Den mest exklusiva momentnyckel i serien, TAWM, har möjlighet till 50 förinställda moment och en minneskapacitet för 1500 uppmätta värden som dessutom enkelt kan exporteras via en micro USB-port direkt till ett Excel-dokument.

TAW-serien täcker ett momentområde från 0,5 Nm upp till 800 Nm och finns i utförande med fast spärrhuvud eller för insticksverktyg.

– Detta är ett perfekt verktyg för exempelvis de som ansvarar för en produktionslinje, tekniker som ansvarar för kvalitetskontroller, säger Michael Hellsten. De kan använda TAWM-serien i syfte att förbättra produktiviteten och få bästa möjliga kontroll på arbetsprocessen.

Bahcos digitala moment- och vinkelnycklar används också i laboratorium för att mäta fram vilket moment som krävs för att uppnå exakt rätt värden som sedan ska användas i den tilltänkta produktionslinan. Men också andra målgrupper som ställer höga krav på sin momentnyckel och har glädje av precisionen, bredden och minnet som finns i TAW-serien.

De olika momentverktygen finns med såväl fasta spärrhuvuden som fästen för Bahcos alla nya insticksverktyg. Insticksverktygen gör det möjligt att anpassa momentnyckeln till det jobb som ska utföras.

I serien digitala momentskruvmejslar finns avancerade mejslar som mäter moment, vinkel eller moment och sedan vinkel. De är mycket enkla att arbeta med och samma meny för inställningar som Bahcos TAW-serie momentnycklar.

Bland nyheterna finns ett antal olika momentomvandlare då det behövs rejält med kraft. Syftet är bland annat att, med en mindre momentnyckel, få ut ett väldigt högt moment när så behövs. Bahcos handhållna momentomvandlare 9625 har en utväxling på 25:1 och ger ett moment upp till 9 500 Nm med ”bara” 380 Nm in.

De ska alltid användas tillsammans med en momentnyckel (med- och moturs) för att inte överskrida omvandlarens maximala moment.

De flesta som använder momentnycklar i sin yrkesroll vet att momentnyckeln används för att skydda såväl bultar och muttrar som ska fästas men också skydda materialet som hålls fast. Varje bransch och varje material har sina specialiteter vilket också ställer höga krav på momentnyckeln. Det ställer också krav på att rätt momentnyckel används i varje arbetsmoment.

Ett exempel är kolfiber som har kommit in i allt fler produkter på marknaden. Kolfiber används för att det är starkt men kanske främst för att det är lätt. Men det är också ett oerhört känsligt material utan den elasticitet som metaller har. Att dra en bult i en kolfiberdetalj med allt för stor kraft kan vara förödande.

De uppsatta momenten finns bland annat för att varje bult har sin specifika sträckgräns. Så länge de dras till sin utsatta sträckgräns kommer bulten behålla sitt mått.

När ett för högt moment används överskrids sträckgränsen och deformationen tilltar. Till sist går bulten sönder. Ett för lågt moment ger förstås motsatt effekt, bulten eller muttern kan lossna.

– Många tror att de kan känna de olika momenten med en vanlig hylsnyckel eller skiftnyckel men det kan jag lova att de är lätt räknade, de som klara av det, säger Michael Hellsten, försäljningschef på Bahco i Sverige. Och när ett verktyg med förlängare används är risken att dra långt över sträckgränsen överhängande.

Michael Hellsten
Försäljningschef Bahco Sverige
T: 0171-47 82 20
E: michael.hellsten@snaeurope.com
W: www.bahco.com/
A: Bahco, Box 83, Enköping, 745 22 Sverige

LATEST NEWS

- News from the industry
11/14/2019
Unibail-Rodamco-Westfield investerar i biogas till West­field Mall of Scandinavia50 miljoner till framtidens plantorVäderstad tar hem Machine of the Year 2020
11/13/2019
Klaravik är Gasellföretag för tredje året i radBIM – Framtidens koncept flyttar inABB Research Award 2019 tilldelas projekt för batterifria sensorerNCC testar AI-teknik för att göra kranlyft säkrareUttjänta arbetskläder blir hållbara give-awaysSolör Bioenergi ny ägare till fjärrvärmen i VansbroNästa steg för samverkans­plattformen Webex – både enklare och smartareNorvatek får nytt strategiskt uppdrag värt 50 MSEKCom Hem första svenska operatör att lansera wifi 6Bomags BT60 och BT65 packar som stora maskinerHydroscand öppnar butik i OskarshamnNya framgångar för innovativa och klimatvänliga SF6-fria lösningar från Schneider ElectricPEN designar, tillverkar och monterar 32 montrar till Elmia Subcontractor 12-15 november.Allt fler logistikföretag väljer alternativa bränslenThe Absolut Company startar samarbete med Siemens Digital Industries SoftwareSerneke etablerar sig i norra SverigeOrder på SP4 system till välrenommerat universitet i KalifornienTre nya datacenter med värmeåtervinning i StockholmAbsolicon får patent på styrning av solfångare
11/12/2019
Lite snack och mycket verkstad!Svenska Mässan storsatsar på Smart industry med ett Technology Cluster Vännäs Verkstad först ut med senaste Jet Fusion 3D skrivaren -igen 2020 närmar sig med stormsteg, och vår order­stock fylls upp snabbt.KH-Koneet Group utvidgar sin verksamhet till Sverige CEJN presenterar Kabel­vinda med IP65-klassificeringSnabb expansion för expanderbara bergbultar från VirsboNy idrottsplats och 4 000 nya lägenheter i JärvastadenAcronis tillkännager ett strategiskt globalt distributionsavtal med Ingram Micro Nästa generations motviktstruck är härInterxion gör sin största satsning någonsin i Sverige med nytt högsäkerhets­datacenter Den radiologiska rivningen av Barsebäcksverket kan påbörjas nästa årSIL - Säkra instrumentsystem på kokeriet smurfitkappa PiteåINGO lanserar sin första gör-det-själv biltvätt i SverigeInzile lanserar Pro4 vid Stockholms Stads seminarium för eldrivna lastbilar
11/11/2019
Förseningar för Elmias utbyggnadNya produkter från Metal Work Sverige ABSCHUNK utökar med ny kompetens! Väderstad expanderar i Belgien tillsammans med Homburg MachinehandelIntegrerade kretsar produceras i tryckpress​Eatons nya flerfunktionsrelä EasyE4 - kan integreras i IIoTConsafe Logistics erbjuder smart lösning för mindre luft i transporterDigitaliseringen öppnar nya yrkesvägar inom transportsektornEmanuelssons Transport vinnare av Årets HållbarhetsprisLeasePlan presenterar vinnarna i årets stora leverantörspris Ny VD på Spring Systems i Torsås ABIndustri och politik – ny brittisk studieHållbarhet och cirkulärt tänkande på The HarborSex kreativa idéer för en mer hållbar vardag prisasFord offentliggör priserna på kommande laddhybrider H2M byter ledning i MälardalenVindkraftverken i Vänern får franska ägareStorskaligt uppdrag i Marockos öken
11/8/2019
Samgående mellan IDEAL PLM, Summ Systems och Pro-STEP Hydroscands nya slangpress underlättar arbetet i fältNytt elbilskoncept från Volkswagen: ID. SPACE VIZZIONQTF TECH TALK Nr 3; syre – korrosion – magnetitCushy vinnare av Archipro­ducts Design Awards 2019LKAB och Inlandsbanan i samarbete avseende hållbara godstransporterNordiska IT-chefer släpar efter
Advertisements