Ad

LATEST NEWS

- News from the industry

Bättre färgåtergivning ger många fördelar

Caravan Mill förser sina kunder med grus och sand som de förädlar från sprängsten.
Ett arbete som kräver precision och kraftiga maskiner. Arbetsmiljön är dammig och ofta mörk och då blir belysningen på maskinerna avgörande för såväl medarbetarnas hälsa och säkerhet som produktiviteten i arbetet.

För att möta utmaningarna med reflektioner, färgåtergivning samt förarens arbetsmiljö och säkerhet har TYRI arbetat i över fyra år med att ta fram en LED-lampa som nu mäter upp 90-95 CRI (color rendering index). När belysningen närmar sig dagsljusets, 100 CRI, är det betydligt enklare att se variationer i miljön, materialets kvalitet, färger blir mer rättvisa och kontraster tydligare vilket påverkar bland annat avståndsbedömningen.

När TYRI ville testa de nya lamporna i en verklig miljö öppnades dialogen med Caravan Mill, ett företag som verkligen har förutsättningarna att testa lamporna i en tuff miljö. Resultatet blev både bättre arbetsförhållanden och ökad produktivitet.

– För oss är bra belysning i första hand en arbetsmiljö- och säkerhetsfråga. Vi arbetar långa dagar och stora delar av året är det mörkt både på morgonen och eftermiddagarna. Förare har svårt att hantera de stora skillnaderna mellan vitt starkt ljus från strålkastarna och den mörka miljön vid sidan av maskinen. När ögat under många timmar tvingas växla mellan vitt ljus och mörker blir konsekvensen många gånger huvudvärk och trötthet. Med TYRI:s nya lampor har det blivit mycket bättre. Vi har idag på våra testmaskiner en betydligt bättre belysning som gör att våra förare mår bättre och med det ökar säkerheten och produktiviteten, säger Pierre Jakobsson på Caravan Mill.

Det var i samband med snöröjning och den problematik som förarna har med bländande starkt ljus, samt vid sortering av olika stenmaterial och fraktioner, som TYRI först började arbeta med lampor som har en bättre färgåtergivning och varmare färgtemperatur. Detta har varit en utmaning med LED-lampor som man historiskt inte har kunnat lösa. Men när TYRI lade fokus på att hitta en lösning i sin egen forsknings- och utvecklingsavdelning visade det sig att det var möjligt.

– Bra belysning handlar inte alltid, eller egentligen väldigt sällan, om hur mycket ljus man får ut av en lampa, det man mäter i enheten lumen. Det viktiga är att skapa en ljussättning i arbetsområdet som är jämn och så nära dagsljuskvalitén som möjligt. Då ser man som bäst, omgivningen återspeglas på bästa sätt och ögat behöver inte anstränga sig lika mycket. Det gäller i alla miljöer oavsett om man arbetar med snöröjning, i skogen, på åkern eller i gruvor och stenbrott, säger Claes Laitinen, ansvarig på TYRI.

Med de nya lamporna närmar sig TYRI den dagsljuskvalitét som återspeglar de naturliga färgerna bäst. Tidigare har LED-lampor från premiumtillverkarna legat på mellan 70-75 CRI och användarna har vant sig vid den nivån. När man för ett antal år sedan gick från halogenlamporna, som många gånger låg på närmare 100 CRI, till LED var det färgåtergivningen som var en av de stora nackdelarna. Men det glömdes nästan bort eftersom det finns så många andra fördelar med LED.

– Vi vill hela tiden skapa bättre belysning för arbetsmaskiner, det är vårt uppdrag och vårt löfte till marknaden. Därför har vi hela tiden försökt att utveckla LED-belysning så att den kan nå sin optimala potential. Under flera år har vi arbetat med att öka färgåtergivningen för att vi vet att säkerheten och arbetsmiljön blir bättre när ljuset närmar sig dagsljus i sin kvalitet.

Tekniken har inte varit med oss historiskt och vi har haft utmaningar med att skapa tillräckligt starkt ljus med den nya tekniken, men nu ser vi att det går att hitta lösningar som gör det möjligt och då vill vi vara först ut att testa hur väl våra lampor fungerar i verklig miljö. Det samarbetet vi haft med Caravan Mill har varit viktigt i detta arbete.

Tillsammans med dem har vi lärt oss mycket om hur den nya typen av lampor bör appliceras för att skapa bästa möjliga förutsättningar och det ser mycket lovande ut att vi inom kort kan börja serietillverka den här typen av lampor, säger Claes Laitinen.

Contact information
Mailing address
Aröds Industriväg 78
41705 Göteborg
Region
Göteborg
Västra Götalands county
Sweden
Organization id:
556382-3037
Founded: 1990
Employees: 55
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till TYRI Sweden AB!

STRÄVAN EFTER OPTIMAL LJUSFÖRDELNING.
Många kan tillverka en lampa, men få har lika djupgående kunskaper om optisk teknik som TYRI. Vi utvecklar våra egna produkter och koncept, och vi skapar skräddarsydda arbetslampor som tillgodoser både dagens och framtidens behov i nära samarbete med våra kunder. Allt med högsta kvalitet in i minsta detalj.

SKRÄDDARSYTT AV TYRI – VI ÄR DIN DESIGNPARTNER.
Inom fordonsindustrin har design alltid varit mycket viktigt. Lamporna på en personbil är ett av de viktigaste designelementen och en tydlig varumärkessymbol. Lamporna blir nu allt viktigare även för tunga fordon. TYRI är både en strategisk och taktisk designpartner.

Vi axlar gärna rollen som strategisk designpartner tillsammans med dig som fordonstillverkare (OEM), ett samarbete där vi fungerar som belysningsspecialist och där vi integreras i ert designteam. Vi arbetar även med taktisk design där vi anpassar befintliga produkter efter kundens unika önskemål.

Välkommen att kontakta oss!

The company's services/products

Electronic components: Arbetsbelysning, Lighting

Certifications

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015

Contacts

Peo Axelsson
0705401412
Anders Wärnman
+46 706 49 71 99

Videos

TYRI INTELLilight - Världsnyhet med uppkopplade arbetslampor. Dimbara, justerbar färgtemperatur m m.

TYRI INTELLilight - Världsnyhet med uppkopplade arbetslampor. Dimbara, justerbar färgtemperatur m m.
TYRI Test labb - Så testas arbetslampor i världsklass
TYRI EMC testlabb - Håkan Dalsvik berättar om vikten av elektromagnetiska störningar för arbetsbelysning

LATEST NEWS

- News from the industry
9/14/2021
Stora värden med nationella yrkesprofiler och validering på VakineComExpo – ny mässa för framtidens elektrifierade nyttofordonWebinarium ska sätta jämställdhet på byggbranschens agendaHultafors lanserar Digitalt minivattenpass med BluetoothAlfa Laval och Wayout utvecklar mikrofabriker för hållbar vatten- och dryckesförsörjningNy räckviddsprestation för E-WAY: 543 km på en fulladdningHögre kapacitet och precision med enkelaxelNy allt-i-ett-lösning för maximal säkerhetSolceller startklara på Campus Solna
9/13/2021
Hexagon lanserar plattform som ökar den autonoma kvalitetsgarantin för Industry 4.0.Effektiv drivtransmission med norelems kilremssystemOKQ8 först i Sverige med att sälja förnybar bensinRobotar viktig del av lösningen vid framtida pandemierHydroscand lanserar två nya spiralslangar för fordonNy metod möjliggör detaljstudier av mänskliga organ i 3DD-Link presenterar trådlösa accesspunkter för avstånd upp till 20 kmBred samverkan krävs för en trygg cementförsörjningSmåblock och digitalisering resulterar i billigare husPeab bygger produktions­anläggning i SeinäjokiVi har öppnat i trollhättan!Eitech ansvarar för elteknik i utbyggnad av laboratorier på sjukhuset i LundHCL Technologies presenterar tillgängligheten av en GLAM-lösning på Microsoft Azure Marketplace
9/10/2021
Solid leverantör till en expansiv byggindustriMultiline – Effektiv och flexibel materialhanteringLecsa Mekan – växer på flera hållÅrets plåtslagare gillar tekniskt avancerade uppdragUtech blev valet när Rototilt etablerar sig i PolenSSG lanserar SSG Safety Culture – En kurs om hållbar säkerhetskulturParkers nya slang för ultrahögt tryck förlänger livscykeln vid användning av vattenstrålarReturbagen bidrar till ökad återvinning av byggavfallNy branschstandard för elbilarVarner expanderar sitt distributionslager och Inhouse Tech är med igen!Bjelin tar produktionen av trägolv till en ny nivå
9/9/2021
Koncernsynergier ger globala leveranser till elbilstillverkareTeleskoplastare – ett perfekt val för skidanläggningenMycket prestanda i litet format – poc datorserie från neousysFramtiden är härTingstad Rörinstallationer får Higabs EntreprenörsprisNy tjänst från Greenely gör det billigare att köra elbilVindskyddsskivan Glasroc X Storm tillverkas på Gyproc i BålstaBalanserade godsflöden öppnar vägar för svensk exportNovedo förvärvar VE Sten AB samt Valter Eklund Stenentreprenader ABRedClean lanserar tvättsystem för rengöring av komponenter till elfordon
9/8/2021
SFDA – Smidigt bakterie­filter med hög reningsgradSchneider Electric lanserar nästa generation motor­startare i serien TeSys Deca ABB presenterar banbrytande ABB Ability™ eMine för snabb övergång till helt eldrivna gruvorMöjlighet till miljardvinster tack vare ökad “reshoring”, visar ny rapport Vi kundanpassar din tryckknappslådaSnart tar tusentals robotar över 100,000 svenska jobbNy serie fordonskopplingar hos HydroscandKraftringen erbjuder lokalproducerad el från Örtoftaverket i EslövProjektstart för bioflyg­bränsle av skogsrester vid SandviksverketFortum och Uniper inleder samarbete inom nedmontering och rivning av kärnkraftPeab Asfalt asfalterar med 97,6% återvunnen asfaltEmballator lanserar monotub i 100% aluminiumGratis startpaket till UF – unga företagareParker Hannifin presenterar ett nytt 2-dagars online­evenemang om olja och gasUtan kvinnor stannar industrinCamptoo slår sig samman med konkurrenten Out2Camp för fortsatt tillväxt i SverigeRejlers hjälper Gävle Energi i unikt fjärrvärmeprojektTillgänglighet byggs in i verktyg för redaktörer
9/7/2021
Den minsta ytmonterade plinten från Sauro