LATEST NEWS

- News from the industry

Att arbeta heltid på kontoret - orsak till oro

Bra teknik som stödjer inkludering och engagemang
En ny undersökning, State of Hybrid Work 2023, genomförd av teknikföretaget Owl Labs, visar att det finns oro och utmaningar på flera arbetsplatser runt om i Norden, där Sverige sticker ut i mängden.

Undersökningen som genomfördes bland 2 000 anställda i Sverige, Danmark, Finland och Norge visar på några utmaningar och problem som anställda står inför idag. Den främsta orsaken till oro bland anställda i Norden är hög arbetsbelastning, krav på att jobba heltid från kontoret, bristande arbetsflexibilitet, samt oro kring jobbstabilitet – över hälften (53%) av anställda i Sverige känner denna press.

Att arbeta heltid från kontoret (52%) och bristande arbetsflexibilitet (56%) upplevs som stora orsaker till oro bland anställda svenskar.

Arbetsbelastning och heltidsarbete på kontor orsakar stress och oengagemang
Bland de utmaningar och orosfaktorer som dyker upp i undersökningen är hög arbetsbelastning framträdande. Bland svenska anställda i undersökningen uppgav över hälften (56%) att de upplever en hög arbetsbelastning, medan 49% av svenskarna också uppgav att de kände sig oengagerade i sitt arbete.

Det är många faktorer som påverkar att anställda i Norden känner sig oengagerade i sitt arbete; att inte känna sig uppskattad (25%), oskälig lön (23%), övertidsarbete (21%) och effekter på den mentala hälsan (20%).

Studien visar också att närheten till kontoret verkar korrelera med stress. 38% av anställda som arbetar på kontoret har upplevt en ökad stress under det senaste året. Motsvarande siffra för hybridarbetare är 36%. Bland distansarbetare visades lägst ökning av stressnivåer, endast 22%, vilket är strax över hälften i jämförelse med de anställda som arbetar på kontoret.

- Studien visar tydligt att en minskning av flexibla arbetsvillkor inte gynnar de anställdas balans mellan arbete och privatliv, dess stressnivåer och engagemanget för jobbet. Chefer och ledning måste bli bättre på att skapa en fungerande hybrid arbetsmiljö som stödjer och uppmuntrar engagemang, samt även ta en ordentlig funderare på om heltidsarbete på kontor verkligen är ett framgångsrecept, säger Frank Weishaupt, VD för Owl Labs.

Bra teknik som stödjer inkludering och engagemang
92% av svenska arbetstagare har haft möten där minst en av deltagarna befunnit sig på distans, vilket visar att hybridarbete är utbrett och en del av vår vardag. Detta betyder också att när vi inte kan förlita oss på vår tekniska arbetsutrustning så uppstår störande problem, vilket i sin tur orsakar stress. Undersökningen visar att 78% av svenska arbetstagare betonar vikten av bra teknik för att kunna arbeta, något som de rankar högre än exempelvis vänskap på kontoret, tillväxtmöjligheter och förmågan att arbeta flexibla dagar.

- Vikten av en pålitlig teknik på jobbet som uppmuntrar samarbete, produktivitet, och därmed även underlättar sömlöst hybridarbete, kan inte underskattas. Organisationer som prioriterar effektiv och inkluderande teknikutrustning för möten och interaktion kommer att spara tid och vara bättre kittade att möta de föränderliga behoven hos sin arbetsstyrka. Detta hjälper också till så att de anställda känner sig sammankopplade och inkluderade, avslutar Frank Weishaup, VD på Owl Labs.

Många anställda täcker stigande kostnader med extra inkomstkälla
Studien påvisar också de ekonomiska utmaningar som anställda upplever idag. Över en tredjedel av anställda i Norden har idag ett extrajobb eller sidoinkomst.

28% av de anställda i Norden uppger behovet av extrainkomst för att täcka stigande kostnader som den primära orsaken till ett att de har ett extrajobb. Bland svenska anställda är samma siffra 29%. Bland de svarande sa även 27% att deras heltidsjobb lämnade tidsmässigt spelrum för att jobba extra med annat vid sidan om.

Om undersökningen
Owl Labs undersökte 2 000 heltidsanställda i Sverige, Norge, Danmark och Finland, i åldern 18+, på företag med 2+ anställda. Dessa undersökningsdata samlades in i juni 2023 i samarbete med forskningskonsultföretaget Vitreous World.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Jenny Widing, PR för Owl Labs i Norden, via Northern Link PR
jenny@nlpr.se
Contact information

Northern Link PR i Sverige AB

Mailing address
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Visiting address
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms county
Sweden
Organization id:
556834-7198
Founded: Not specified
Employees: Not specified
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Contacts

Henrik Aare
070-598 22 82

LATEST NEWS

- News from the industry
2/26/2024
Klarar snöröjning i tuffa förhållandenSkärande verktyg för precision och effektivitetSäkerhetsoro bland svenska konsumenter Eaton lanserar DC snabb­laddare för elfordonBröderna Sjögrens Trafik firar 100 år som företag
2/23/2024
Forma framtiden med plåtbockning i 3DLuftfilterlösningar och aggregat för extrema miljöerUtforska vattenskärares mångsidighet och precisionISOBUS: En revolution för jordbruksmaskinerengcon lanserar ny storlek på markvibrator
2/22/2024
Förbättra din arbetsmiljöKvalitetssäkrade begagnade maskiner Tydlighet vid installations­märkningCarita Nero blir ny vd på KlaravikÖka effektiviteten i din tillverkningsprocess
2/21/2024
Det är viktigt att förstå termografins användbarhetFörsäkra dig om att hörseln inte tar skada vid arbetetUpptäck våra senaste produkterEn ny hydraul­cylinder eller renovera de befintliga? Mångsidiga verktyg för formning och bockning
2/20/2024
Effektiva lösningar för industriell luftkomprimeringEn väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningar