Ariya Finergy tecknar ramavtal om förvärv av produktionslina i Kenya - industritorget.com
FRIDAY, JUNE 05 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Ariya Finergy tecknar ramavtal om förvärv av produktionslina i Kenya

Ariya Finergy Limited har tecknat ett ramavtal med Absolicon om förvärv av en produktionslina för solfångaren T160 i Kenya.
Det totala försäljningsvärdet som omfattas av avtalet uppskattas till 40–50 miljoner kronor plus månatlig licensavgift om 4% och försäljning av komponenter. I juni tecknades ett liknande avtal i Sydafrika.

Absolicon har arbetat i Kenya sedan 2017, då främst i vårt projekt riktat till teindustrier. Nordic Climate Fund (NCF) har beviljat 500 000 Euro för att Absolicon skall demonstrera solfångartekniken i regionen Kericho i samarbete med det kenyanska företaget Tealand.

Genom kontakter med Kenya Association of Manufacturers har Absolicon kommit i kontakt med slutkunder och energiföretag för att skapa ett starkt team kring en första produktionslina i Kenya.

Tealand har mycket goda kontakter i teindustrin och kapacitet både att installera solfångare och att genomföra drift och underhåll. De är teknikleverantör och huvudparter i vårt teprojekt.

Det företag som nu efter kontakter med industrikunder skriver ramavtal med Absolicon om förvärv av en produktionslina är företaget Ariya Finergy Limited (Ariya) som arbetar med förnyelsebar energi till industrier. Ariya arbetar även med innovativa finansieringslösningar, något som Absolicon ser som en nyckel till snabb tillväxt.

Ariya Finergy Limited är ett helägt dotterbolag till Ariya Capital Group, som utvecklar och investerar i ren och förnybar energi i Afrika söder om Sahara. Gruppen verkar från kontor i Kenya, Namibia, Mauritius, London och Kanalöarna.

Ariya har arbetat i många år med industrikunder i Kenya och har kapacitet både att projektera och finansiera installationer med koncentrerande solfångare. Första kontakt skedde under våren 2019 och i april 2019 tecknade parterna först en sekretess­överenskommelse (NDA) och sedan en överenskommelse om samarbete (MOU). De senaste fem månaderna har Ariya presenterat Absolicons koncept för ett tiotal företag i olika branscher.

Ramavtalet liknar det som tecknats med Greenline Africa i Sydafrika i juni 2019 och beskriver de separata avtal som skall upprättas i processen. Absolicons intäkter från försäljningen kan inordnas i tre grupper: förvärv av linan, licensintäkter och intäkter från materialförsäljning.

1. Försäljning av produktionslinan

Produktionslinan är av samma modell som Absolicon har i Sverige och som bolaget redan levererat till Sichuanprovinsen. Linan med två sexaxliga robotar har kapacitet att tillverka 50 MW solfångare (100 000 m2) per år.

Tillsammans med hårdvaran levererar Absolicon konsultstöd för marknadsarbete och teknisk support, utveckling och teknisk utbildning.

Det totala värdet av hårdvara och aktiviteter som omfattas av avtalet uppskattas till 40–50 miljoner kronor.

2. Licens för att tillverka T160

För rättigheten att tillverka T160 under Absolicons immaterialrättsliga skydd, ta del av framtida produktutveckling och använda Absolicons varumärke utgår månatlig licensavgift om ca 4% på försäljningsvärdet.

Produktionslinan i full produktion tillverkar på ett skift 50 MW solfångare (100 000 m2) per år med försäljningsvärde 200–250 miljoner kronor vilket med 4% licensavgift skulle innebära ca 8 miljoner kronor per år i licensintäkt. Absolicons uppskattning är dock att det tar tid innan Ariya utvecklat solvärmemarknaden för industrier i Kenya så att de volymerna kan uppnås.

3. Materialförsörjning

Genom avtalet säkerställer Absolicon tillgång på patenterade komponenter och insatsvaror av hög kvalité som delvis tillverkas lokalt i Kenya.

Vid full produktion behöver produktionslinan köpa material för 100–150 miljoner kronor per år där 40% - 50% av inköpen kan komma att gå genom Absolicon och 50% - 60% från lokala underleverantörer. Utfallet för Absolicon beror i viss utsträckning på resultatet av Absolicons pågående materialsatsning.

Ramavtalet är inte bindande, utan föreskriver de övergripande principerna för de separata avtal som skall upprättas. Det uppskattade värdet av försäljningen kan komma att ändras liksom slutgiltig utformning av produktionslinans produktionskapacitet. Absolicon uppskattar idag att försäljningsvärdet av avtalet ligger i nedre delen av intervallet 40-50 miljoner kronor.

Om Ariya inte uppfyller sina åtaganden i varje steg förlorar de rätten att genomföra förvärvet och har då möjlighet att få tillbaka en del av köpeskillingen, dock aldrig för Absolicons havda kostnader.

Nu vidtar mer detaljerat kontraktsskrivande. Betalningen sker stegvis på samma sätt som vid den tidigare försäljningen av produktionslinan till Sichuanprovinsen.

De första försäljningarna av pilotinstallationer av T160 i Kenya förväntas under första halvåret 2020. Solfångare för dessa installationer levereras från Sverige. Inspektion av den färdiga linan i Sverige innan den skickas till Kenya beräknas ske under första halvåret 2020. Produktionslinan beräknas vara i drift i Kenya under första halvåret 2021.

Leveransen av produktionslinan till Kenya kommer att rymmas inom organisationen som nu utökas genom rekryteraring av fem personer.

Mer om företagen

www.absolicon.se
www.ariyafinergy.com/

Denna information är sådan information som Absolicon Solar Collector AB är skyldigt att offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades för offentliggörande den 30 september 2019.

Joakim Byström vd Absolicon Solar Collector AB
E-post: joakim@absolicon.com
tel: 0611-557000

LATEST NEWS

- News from the industry
5/27/2020
Långsiktig hållbarhet inom tillverkningsindustrin kräver vattenhushållningHar du bokat kröning och serviceavtal till din våg?Telias första stora 5G-nät i Stockholm är igångGrävmaskinister världen över fortsätter gräva trots oron utanför hytten – hyllas av EngconLyckeby valde Pegasus® Continuous Mixer från Christian BernerRobotföretag får experthjälp genom samarbete med Örebro universitetWibax – en trygg och säker leverantör!Makita lanserar kolborstfri grästrimmerNya e-tjänster för att söka bygglov ska ge snabbare beskedSvensk säljstart för Mercedes -Benz 8-sitsiga elbilPortabel markradar ger fullständig rapport över nedgrävda ledningarBillerudKorsnäs introducerar nytt verktyg för livscykel­analyser av förpackningarEn egen maskin var mer flexibelt och gav bättre ekonomi för Addes Mark & Bygg i Stockholm ABHallandsHamnar automat­iserar sin tullhantering – inför molnbaserad lösning från Descartes
5/26/2020
Schneider Electric och EcoDataCenter vidareutvecklar klimatpositivt samarbeteNya broschyrer om Din tryckluft i fokus Nytt sortiment av teleskopskenorLackerare lär sig hantera riskerBeijer Byggmaterial tecknar avtal med JM kring byggförnödenheterProduktionstekniska dagen 2020 blir digitalt eventAdvenica får ny order på datadioder värd 1,7 MSEK från svensk myndighetSALTO Systems fortsätter växaZinc Booster - finlir för hållbara kamaxlar och ventilerSkyLine vinner ännu ett internationellt pris - design och ergonomi är nyckelfaktorerEn ny generation kablarIndustriella gateways får sensorstödNordic Capital förvärvar Max MatthiessenPeab bygger Sundsvalls nya logistikpark Starkt första kvartal för lokalbyggandet 2020Extrema förhållanden för maskinerna på smältverk
5/25/2020
Förnyade kvalitetscertifikat för Hydroscand Special HosesWidriksson investerar i nya elfordon - på väg mot klimatneutralitetBemanningsbranschen får godkända betyg men osäkerheten är storVeidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
5/22/2020
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
5/20/2020
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i Sverige
Advertisements