LATEST NEWS

- News from the industry

Alicanto Minerals presenterar unik zinkfyndighet

Sala kan vara i startgroparna för en ny grön gruvera
Det svensk-australiensiska gruvbolaget Alicanto Minerals som prospekterar efter metaller och mineraler runt om Sala har hittat betydande fyndigheter av zink, silver och bly.

- Det är den största aktiva outvecklade tillgången av zink i Sverige. Fyndigheten kan sätta Sala och hela Bergslagen i centrum för Sveriges gröna omställning, säger Peter George vd Alicanto Minerals.

Alicanto Minerals har via sitt svenska dotterbolag Zaffer Sweden sedan 2021 borrat efter värdefulla metaller och mineral i den historiska gruvstaden Sala. Fyndet omfattar 9.7 miljoner ton av zinkmalm, samt fyndigheter av silver och bly, vilket gör det till den största outforskade tillgången av zink i Sverige. Sala, vars stora gruvindustri avvecklades i början av 1960-talet kan därför bli aktuellt för en ny gruvera – en viktig pusselbit för industrins klimatomställning.

- Vi ser stor potential i Sala och kommer nu ta nästa steg och ansöka om en bearbetningskoncession för att kunna etablera en gruva, säger Peter George, vd Alicanto Minerals.

Grön zink nyckel i klimatomställningen

Zinkfyndigheterna är av särskilt intresse för den gröna omställningen. Efterfrågan på fossilfri zink väntas öka i takt med att stålindustrin går över till en grön fossilfri produktion. Sverige står idag för en dryg tredjedel av zinkproduktion inom EU (2020) och även den europeiska efterfrågan på zink väntas öka i enlighet med EU:s självförsörjningsmål av kritiska metaller och mineral.

- Utan zink rostar stålet och utan fossilfri zink blir det därför inga fossilfria bilar eller vindkraftverk. När alla industrier nu vill ställa om till fossilfri produktion måste även zinken vara fossilfri, förklarar Peter George med hänvisning till Alicanto Minerals vision om att skapa Sveriges första zinkgruva designad för elektrifiering.

Blåser nytt liv in i Salas gruvhistoriska arv

Alicanto Minerals som även bedriver prospektering efter koppar och guld i Dalarna blickar nu framåt mot nästa steg i Salas femhundraåriga gruvhistoria. Publiceringen av mineraltillgången i Sala är ett av flera steg i processen för framtida gruvverksamhet.

- Bergslagens gruvor var nyckelleverantörer under Sveriges industriella revolution. Nu kan Sala bli centrum för Sveriges gröna industriella revolution – och bli en nyckelleverantör även i den europeiska omställningen, säger Peter George vd för Alicanto Minerals.

En 100 procent elektrifierad gruvverksamhet skulle säkerställa kedjan för fossilfritt även i leverantörsledet.

- Vi vill bygga vidare på Salas långa gruvtradition med en modern och helt elektrifierad gruva för fossilfri brytning. Vårt team har global erfarenhet men är ledande specialister på prospektering och gruvdrift i Sverige. Vi är stolta över att ha tagit första steget i en längre resa för oss och för Sala, säger Peter George vd för Alicanto Minerals.

Om Alicanto Minerals

Alicanto Minerals är ett svenskt-australiensiskt prospekteringsbolag. Bolaget är noterat på den australiensiska börsen (ASX). Alicanto Minerals har gedigen erfarenhet av prospektering och gruvdrift.

LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2022
Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
9/19/2022
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
9/16/2022
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
9/15/2022
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security Alliance